Groszek z Lublina Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Na Wyżynie Lubelski Browar Domowy Zrobione: 1/2017 Groszkowe Session Polish Ale 2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA 3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale 4/2017 Czerniejów Dry Stout Edytowane 26 Lutego 2017 przez Groszek z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) 1/2017 Groszkowe Session Polish Ale Skład: Gozdawa Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Chmiele: Marynka, Lubelski Drożdże Fermentis Safale US-05 Gotowanie: 55' Marynka 30g 15' Lubelski 15g 0' (whirpool) Lubelski 15g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 10Blg Burzliwa: 10 dni Na wyjściu: 1 Blg, Alko: 4,7% Butelkowanie: 2016-01-14 cukier biały 3g butelka Jak wyszło: Aromat: poziomki i truskawka (już kilka osób pisało na forum, że lubelski chmiel daje takie aromaty) herbata z cytryną, curry Smak: wytrawne, wyraźna ale nie męcząca goryczka, poziomki i truskawki Kolor: złoty Nagazowanie: Przy tak lekkim piwie, trochę za bardzo nagazowane. Po nalaniu trzeba chwilkę poczekać aż uwolni się nadmiar CO2. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Groszek z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) 2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Bruntal Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg Chmiele: Magnat, Mosaic Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 60' Magnat 25g 30' Magnat 25g 30' Mosaic 25g 0' (whirpool) Mosaic 25g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 18Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 6 Blg, Alko: 7,1% Butelkowanie: 2017-01-28 cukier biały 2,5g butelka Jak wyszło: Aromat: Mango, liczi, marakuja, cytrusy Smak: zbalansowany, wyraźna gorczyka, owoce cytrusowe, karmelek. Magnat nie dał żywicy na co liczyłem co nie zmienia faktu, że piwko bardzo smaczne Kolor: głęboko brązowy Nagazowanie: Na razie ok Ucieczkowice w drodze Edytowane 26 Lutego 2017 przez Groszek z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) 3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Chmiele: Sybilla Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 45' Sybilla 25g 20' Sybilla 25g 7' Sybilla 25g 0' (whirpool) Sybilla 25g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 12Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 3,5 Blg, Alko: 4,6% Butelkowanie: 2017-02-11 cukier biały 2,7g butelka Jak wyszło: IBU: 40 Aromat: zioła, kwiaty, bardzo przyjemny i intensywny Smak: łodyga, trawa, ziemia, zalegająca ostra goryczka. Mimo tego ma to swój urok i oryginalność. Męska część degustatorów nie narzekała. Na przyszłość trzeba zmniejszyć ilość chmielu na smak i celować w mniejsze IBU (około 20). Kolor: bursztynowy Nagazowanie: OK Edytowane 26 Lutego 2017 przez Groszek z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 4/2017 Czerniejów Dry Stout Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 1,4kg WES Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg Słód Viking Malt Czekoladowy 0,2kg Słód Viking Malt Palony 0,3kg Chmiele: Junga Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 30' Junga 50g (25g) 10' Junga 50g (25g) Fermentacja: Na wejściu: 20l - 12Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 4,5 Blg, Alko: 4,1% Butelkowanie: 2017-02-17 cukier biały 1,6g butelka Jak wyszło: IBU: 70 Aromat: Kawa wiedzie prym, czekolada, delikatna paloność Smak: Kawaaaaaa, czekoladka, delikatna fajna kwaskowość, machnąłem się z ilością chmielu miało być po 25g a dodałem po 50g mimo tego słody przykryły goryczkę i piwo jest super! Kolor: czarno-brązowy Pianka: gęsta beżowa Nagazowanie: ideal Niedługo wrzucę fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się