Groszek z Lublina Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 (edited) Na Wyżynie Lubelski Browar Domowy Zrobione: 1/2017 Groszkowe Session Polish Ale 2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA 3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale 4/2017 Czerniejów Dry Stout Edited February 26, 2017 by Groszek z Lublina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted January 27, 2017 Author Share Posted January 27, 2017 (edited) 1/2017 Groszkowe Session Polish Ale Skład: Gozdawa Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Chmiele: Marynka, Lubelski Drożdże Fermentis Safale US-05 Gotowanie: 55' Marynka 30g 15' Lubelski 15g 0' (whirpool) Lubelski 15g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 10Blg Burzliwa: 10 dni Na wyjściu: 1 Blg, Alko: 4,7% Butelkowanie: 2016-01-14 cukier biały 3g butelka Jak wyszło: Aromat: poziomki i truskawka (już kilka osób pisało na forum, że lubelski chmiel daje takie aromaty) herbata z cytryną, curry Smak: wytrawne, wyraźna ale nie męcząca goryczka, poziomki i truskawki Kolor: złoty Nagazowanie: Przy tak lekkim piwie, trochę za bardzo nagazowane. Po nalaniu trzeba chwilkę poczekać aż uwolni się nadmiar CO2. Edited February 2, 2017 by Groszek z Lublina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted February 2, 2017 Author Share Posted February 2, 2017 (edited) 2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Bruntal Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg Chmiele: Magnat, Mosaic Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 60' Magnat 25g 30' Magnat 25g 30' Mosaic 25g 0' (whirpool) Mosaic 25g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 18Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 6 Blg, Alko: 7,1% Butelkowanie: 2017-01-28 cukier biały 2,5g butelka Jak wyszło: Aromat: Mango, liczi, marakuja, cytrusy Smak: zbalansowany, wyraźna gorczyka, owoce cytrusowe, karmelek. Magnat nie dał żywicy na co liczyłem co nie zmienia faktu, że piwko bardzo smaczne Kolor: głęboko brązowy Nagazowanie: Na razie ok Ucieczkowice w drodze Edited February 26, 2017 by Groszek z Lublina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted February 26, 2017 Author Share Posted February 26, 2017 (edited) 3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg Chmiele: Sybilla Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 45' Sybilla 25g 20' Sybilla 25g 7' Sybilla 25g 0' (whirpool) Sybilla 25g Fermentacja: Na wejściu: 20l - 12Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 3,5 Blg, Alko: 4,6% Butelkowanie: 2017-02-11 cukier biały 2,7g butelka Jak wyszło: IBU: 40 Aromat: zioła, kwiaty, bardzo przyjemny i intensywny Smak: łodyga, trawa, ziemia, zalegająca ostra goryczka. Mimo tego ma to swój urok i oryginalność. Męska część degustatorów nie narzekała. Na przyszłość trzeba zmniejszyć ilość chmielu na smak i celować w mniejsze IBU (około 20). Kolor: bursztynowy Nagazowanie: OK Edited February 26, 2017 by Groszek z Lublina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek z Lublina Posted February 26, 2017 Author Share Posted February 26, 2017 4/2017 Czerniejów Dry Stout Skład: Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 1,4kg WES Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg Słód Viking Malt Czekoladowy 0,2kg Słód Viking Malt Palony 0,3kg Chmiele: Junga Drożdże Fermentis Safale S-04 Gotowanie: 30' Junga 50g (25g) 10' Junga 50g (25g) Fermentacja: Na wejściu: 20l - 12Blg Burzliwa: 14 dni (bez cichej) Na wyjściu: 4,5 Blg, Alko: 4,1% Butelkowanie: 2017-02-17 cukier biały 1,6g butelka Jak wyszło: IBU: 70 Aromat: Kawa wiedzie prym, czekolada, delikatna paloność Smak: Kawaaaaaa, czekoladka, delikatna fajna kwaskowość, machnąłem się z ilością chmielu miało być po 25g a dodałem po 50g mimo tego słody przykryły goryczkę i piwo jest super! Kolor: czarno-brązowy Pianka: gęsta beżowa Nagazowanie: ideal Niedługo wrzucę fotkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now