Jump to content

Recommended Posts

1/2017 Groszkowe Session Polish Ale

 

Skład:

  • Gozdawa Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Chmiele: Marynka, Lubelski
  • Drożdże Fermentis Safale US-05

Gotowanie:

  • 55' Marynka 30g
  • 15' Lubelski 15g
  • 0' (whirpool) Lubelski 15g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 10Blg
  • Burzliwa: 10 dni
  • Na wyjściu: 1 Blg, Alko: 4,7%

Butelkowanie:

  • 2016-01-14
  • cukier biały 3g butelka

Jak wyszło:

  • Aromat: poziomki i truskawka (już kilka osób pisało na forum, że lubelski chmiel daje takie aromaty) herbata z cytryną, curry
  • Smak: wytrawne, wyraźna ale nie męcząca goryczka, poziomki i truskawki
  • Kolor: złoty
  • Nagazowanie: Przy tak lekkim piwie, trochę za bardzo nagazowane. Po nalaniu trzeba chwilkę poczekać aż uwolni się nadmiar CO2.

piwo_groszkowe_browar_na_wyzynie_rozlew_

Edited by Groszek z Lublina
Link to comment
Share on other sites

2/2017 Szwagier, Sąsiad i Ja Dual Hop Brown IPA

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Bruntal Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg
  • Chmiele: Magnat, Mosaic
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 60' Magnat 25g
  • 30' Magnat 25g
  • 30' Mosaic 25g
  • 0' (whirpool) Mosaic 25g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 18Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 6 Blg, Alko: 7,1%

Butelkowanie:

  • 2017-01-28
  • cukier biały 2,5g butelka

Jak wyszło:

  • Aromat: Mango, liczi, marakuja, cytrusy
  • Smak: zbalansowany, wyraźna gorczyka, owoce cytrusowe, karmelek. Magnat nie dał żywicy na co liczyłem co nie zmienia faktu, że piwko bardzo smaczne
  • Kolor: głęboko brązowy
  • Nagazowanie: Na razie ok :)

 

Ucieczkowice w drodze :D

s-04-wycieczki_drozdzy.jpg

Edited by Groszek z Lublina
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

3/2017 Łąki nad Ciemięgą Single Hop Polish Ale

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 3,4kg
  • Chmiele: Sybilla
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 45' Sybilla 25g
  • 20' Sybilla 25g
  • 7' Sybilla 25g
  • 0' (whirpool) Sybilla 25g

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 12Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 3,5 Blg, Alko: 4,6%

Butelkowanie:

  • 2017-02-11
  • cukier biały 2,7g butelka

Jak wyszło:

  • IBU: 40
  • Aromat: zioła, kwiaty, bardzo przyjemny i intensywny
  • Smak: łodyga, trawa, ziemia, zalegająca ostra goryczka. Mimo tego ma to swój urok i oryginalność. Męska część degustatorów nie narzekała. Na przyszłość trzeba zmniejszyć ilość chmielu na smak i celować w mniejsze IBU (około 20).
  • Kolor: bursztynowy
  • Nagazowanie: OK :)

 

piwo_laki_nad_ciemiega_browar_na_wyzynie

Edited by Groszek z Lublina
Link to comment
Share on other sites

4/2017 Czerniejów Dry Stout

 

Skład:

  • Bruntal Jasny ekstrakt słodowy niechmielony 1,4kg
  • WES Ciemny ekstrakt słodowy niechmielony 1,7kg
  • Słód Viking Malt Czekoladowy 0,2kg
  • Słód Viking Malt Palony 0,3kg
  • Chmiele: Junga
  • Drożdże Fermentis Safale S-04

Gotowanie:

  • 30' Junga 50g (25g)
  • 10' Junga 50g (25g)

Fermentacja:

  • Na wejściu: 20l - 12Blg
  • Burzliwa: 14 dni (bez cichej)
  • Na wyjściu: 4,5 Blg, Alko: 4,1%

Butelkowanie:

  • 2017-02-17
  • cukier biały 1,6g butelka

Jak wyszło:

  • IBU: 70
  • Aromat: Kawa wiedzie prym, czekolada, delikatna paloność
  • Smak: Kawaaaaaa, czekoladka, delikatna fajna kwaskowość, machnąłem się z ilością chmielu miało być po 25g a dodałem po 50g mimo tego słody przykryły goryczkę i piwo jest super!
  • Kolor: czarno-brązowy
  • Pianka: gęsta beżowa
  • Nagazowanie: ideal :)

 

Niedługo wrzucę fotkę

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.