Skocz do zawartości

Gotowanie w fermentatorze ;-)


Grifter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Szukalem ale nie znalazlem...

 

Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara)

 

Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... :)

 

Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ?

 

Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

 

Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-)

Edytowane przez Grifter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157

 

pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli:

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

 

do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek

 

rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym :)

 

no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 warek z woda z biedronki.

 

Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy.

 

Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę.

A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu.

 

Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l)

 

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

przy Brewkicie +ekstrat słodowy

 

gotowanie jest niezbędne?

 

no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat gotowania wody w fermentorze już był dyskutowany. W UK powszechnie używa się samorobnego sprzętu.

http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.