Grifter Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) Witam! Szukalem ale nie znalazlem... Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara) Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ? Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-) Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-) Edytowane 18 Lutego 2010 przez Grifter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 :):lol:buzała tak ta grzałka sie nazywa 20l chcesz tym grzać nie da rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 dlaczego nie? 10 litrow wody w wiadrze gotuje to i 20 powinno dac rade... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Średnio rozumiem Twój problem... Po co chcesz gotować 20 litrów wody? Czy oprócz tego fermentora, masz jeszcze jakiś inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 próbuj mam nadzieje ze ci się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli: - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg, do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Zamiast przegotowywać - uzupełnij wodą z biedronki. Będziesz miał od razy schłodzone. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita "Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 czytalem cale wiki, aczkolwiek mimo wszystko bardziej ufam przegotowanej wodzie z kranu niz tej z biedronki chociaz jesli u was sie nic nie dzieje to czemu u mnie mialoby sie cos dziac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 16 warek z woda z biedronki. Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy. Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę. A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu. Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l) flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altoro Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 A w czym problem przegotować wodę w mniejszych garnkach dzień wcześniej i wlać do fermentatora żeby wystygła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-) po co dezynfekować jeśli później będziesz to gotować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) "Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości." przy Brewkicie +ekstrat słodowy gotowanie jest niezbędne? no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic Edytowane 18 Lutego 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 anteks, w sumie masz racje tak jak pisalem czytam i sie ucze jak narazie uups, ja wole wode przegotowac, a przy Coopers'ie widzialem ze gosc wrzatkiem zalewal po przelaniu z puszek do fermentatora a potem do tego zimna woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Temat gotowania wody w fermentorze już był dyskutowany. W UK powszechnie używa się samorobnego sprzętu. http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Makaron, o i to jest bardzo dobry pomysl! ;-) Dzieki! ps. jak zaczne bawic sie w zacieranie to w zwiazku z tym ze potafie programowac mikrokontrolery bede staral sie zrobic automat do utrzymywania temp, automatycznego mieszania itd ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Taki kontroler zbudował już kolega Bolek. Poszukaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się