Skocz do zawartości

American Stout ?


Przemek04

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje jakaś dobra recepturę, która mogę uzyskać z produktów o ilości (zakupiona została większa ilość):

5 kg pale ale viking malt
słód czekoladowy 2kg
jęczmień prażony 1kg
chmiel marynka 100g
chinook 30gram

 

Czy ktoś mi jest w stanie podać proporcje, oraz czas i kolejność warzenia?

 

ps informuje ze to będzie moje pierwsze piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam na początek sprawdzone Zombie Juice od Scooby Brew:

http://www.piwo.org/topic/12542-zombie-juice-american-stout/

Robiłem ostatnio i wychodzi pyszny, zbalansowany stout. Możesz ewentualnie dosypać hameryki na zimno.

Edytowane przez Gentilis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Stout raczej z tego nie wyjdzie, za mało aromatycznego chmielu, wybór słodów też bardzo skromny, przydało by się coś jeszcze. Z tego co masz to chyba rzeczywiście pozostaje tylko Dry Stout, tu masz przykładową recepturę,  http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron)

płatki dokupisz  w spożywczaku, uważaj na chmielenie aby nie przesadzić, z ciemnymi słodami też nie ma co szaleć. Możesz też ewentualnie zrobić jakieś jasne piweczko tylko na słodzie pale ale, celuj w mniej więcej 13 blg, marynka na goryczkę na ok 35, 40 ibu, plus trochę na smak na 10 minut, cały chinook na aromat na zimno, powinno z tego wyjść fajne piwko. Kluczowa sprawa to drożdże i odpowiednia temperatura fermentacji.

Edytowane przez opeciarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.