Przemek04 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Witam, potrzebuje jakaś dobra recepturę, która mogę uzyskać z produktów o ilości (zakupiona została większa ilość): 5 kg pale ale viking maltsłód czekoladowy 2kgjęczmień prażony 1kgchmiel marynka 100gchinook 30gram Czy ktoś mi jest w stanie podać proporcje, oraz czas i kolejność warzenia? ps informuje ze to będzie moje pierwsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gentilis Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Polecam na początek sprawdzone Zombie Juice od Scooby Brew: http://www.piwo.org/topic/12542-zombie-juice-american-stout/ Robiłem ostatnio i wychodzi pyszny, zbalansowany stout. Możesz ewentualnie dosypać hameryki na zimno. Edytowane 2 Lutego 2017 przez Gentilis Przemek04 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 chmiel marynka 100g chinook 30gram Tutaj może być mały problem, ale z powodzeniem zrobisz z tego np. dry stout. Przemek04 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) American Stout raczej z tego nie wyjdzie, za mało aromatycznego chmielu, wybór słodów też bardzo skromny, przydało by się coś jeszcze. Z tego co masz to chyba rzeczywiście pozostaje tylko Dry Stout, tu masz przykładową recepturę, http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) płatki dokupisz w spożywczaku, uważaj na chmielenie aby nie przesadzić, z ciemnymi słodami też nie ma co szaleć. Możesz też ewentualnie zrobić jakieś jasne piweczko tylko na słodzie pale ale, celuj w mniej więcej 13 blg, marynka na goryczkę na ok 35, 40 ibu, plus trochę na smak na 10 minut, cały chinook na aromat na zimno, powinno z tego wyjść fajne piwko. Kluczowa sprawa to drożdże i odpowiednia temperatura fermentacji. Edytowane 3 Lutego 2017 przez opeciarz Przemek04 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się