Bielo Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Nazwa: słód wędzony drewnem brzozy Producent, pochodzenie: Viking Malt, Strzegom Polska Strona producenta: Strona produktu Opis: Ten rodzaj słodu wędzonego może być stosowany jak słód pilzneński o wyjątkowym aromacie, ponieważ jego zapach i smak nie są zbyt dominujące. Może być również używany jako przyprawa w piekarnictwie. Użycie: Do 100% zasypu Barwa: max 10 EBC Poziom fenoli 5-15 ppm [słód lekko - średnio wędzony] Czy wiesz, że… Do wędzenia naszych słodów wykorzystujemy drewno pochodzące z unikatowych przyrodniczo terenów, znajdujących się w północno-wschodniej części Polski. Są to tzw. Zielone Płuca Polski (ZPP). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Uwarzyłem lekkie wędzone ale 12,5 plato, 62,5 procent udziału słodu wędzonego brzozą[3kg], reszta po pół pszenica i płatki owsiane, przejadły us05 w 14 stopniach C. Definitywną ocenę będę mógł wystawić dopiero za 2 tygodnie, jak na razie na pewno poziom wędzonki jest wyższy, niż było to w słodzie wedzonym czereśnią z pierwszej partii. Jest ona słodka, miodowo-budyniowo-syropowa, pasująca w sam raz do cream ale. EDIT: Piwo już swoje odleżało i nadaje się do oceny. Wędzonka wyraźna, jest na pierwszym planie także dla piwnych laików. Gdy piwo jest zimne, wychodzi bardziej jej szynkowa/oscypkowa strona[szynki w aromacie tak z 30%], zaś w miarę ogrzewania zaczyna dominować słodka, syropowo-miodowa strona. Gdy zapomniałem dolać resztę piwa z butelki i ogrzało się ono do temperatury pokojowej, słodka wędzonka, niskie nagazowanie i wyraźna gładkość płatków stworzyła coś, co smakowało zupełnie jak budyń waniliowy! Jestem zadowolony ze słodów wędzonych VM. Siła uwędzenia jest akceptowalna, choć mogłaby być jeszcze wyższa. Edytowane 4 Marca 2017 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się