PawelW Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Dzień dobry wszystkim. Dziś miało miejsce 3 warzenie z procesem zacierania. Po ostatnim warzeniu oraz poście na forum (a właściwie waszych poradach) sporo się nauczyłem, w związku z czym druga warka poszła praktycznie bezproblemowo. Dziś przy warzeniu Grodziskiego pojawiły się dwa problemy, z którymi uporałem się (mam nadzieję, że niczego nie zepsułem). Zacieranie - próba jodowa - wszystko ok więc zaczynamy filtrację. Nadmieniam tylko, że poprzednie dwie warki warzyłem na podstawie słodów z BA, teraz kupiłem w innym sklepie i już na pierwszy rzut oka widać było, że śrutowanie było "bardziej dokładne" tj. bardziej zmielone, przez co słód był "rzadszy", ale nie pomyślałem, że może mi to przysporzyć kłopotów. Otóż do filtracji przy drugiej i dzisiejszej warce używałem wkładu filtracyjnego (podziurawionego fermentora) z BA. Po zacieraniu zgodnie z czasem (próba jodowa negatywna już dużo wcześniej), przeniosłem ostrożnie do filtratora brzeczkę i rozpocząłem wysładzanie mając przygotowaną odpowiednią ilość wody. Niestety filtracja stanęła. Powód? Zatkane dziury we wkładzie filtracyjnym. Gdy ruszyłem łygą po dnie filtracja troszeczkę ruszyła, ale było to bezcelowe, bo brzeczka była zmącona ponownie. Umyłem więc szybko gar elektryczny, zamontowałem filtrator z oplotu i przefiltrowałem brzeczkę, jednak chwilę to trwało, więc brzeczka zdążyła z 76 stopni zejść sporo poniżej, a oprócz tego miały miejsce ruchy brzeczki tj. garn zacierny (zacieranie) - > filtrator ("próba" filtracji)-> gar zacierny (awaryjne rozwiązanie) -> fermentor (musiałem gdzieś przechować brzeczkę na czas mycia gara elektrycznego) -> gar elektryczny na chmielenie. Wszystko robiłem z maksimum ostrożności w zakresie napowietrzania i sterylności, ale o ile ze sterylnością nie było problemu o tyle nie udało się na pewno uniknąć napowietrzenia brzeczki i tu pojawie się pytanie numer 1. Czy takie napowietrzenie ciepłej brzeczki bardzo zaszkodzi piwku? Czy mówiąc o "nienapowietrzaniu gorącej brzeczki" mamy raczej na myśli brzeczkę wrzącą po chmieleniu? Czy jedno i drugie jest niedobre? Pytanie numer 2. Czy to normalne z tym zatkaniem filtratora? Poprzedni zestaw (American IPA 10l) przefiltrował się idealnie, ale tak jak mówię - słód był z innego sklepu, czy po prostu wynika to z mojej niewiedzy i zestaw do piwa pszenicznego musi być taki zmielony, a moim niedopatrzeniem było po prostu....niedopatrzenie gramatury tego słodu i złe dobranie narzędzia do filtrowania? Pytanie numer 3 Zupełnie z innego gara, ponieważ chodzi o...garnek. Do tej pory chmieliłem i zacierałem w elektryku, ale stwierdziłem, że czas dokompletować się w normalny garnek do kuchni gazowej. Zdecydowałem się na nierdzewkę (słusznie? spraw finansowych pod uwagę nie brałem, 100 czy 200 wielkiej różnicy mi nie robi, ale może mnie przekonacie czymś innym do emalii). Znalazłem 3 kandydatów: http://allegro.pl/garnek-ze-stali-nierdzewnej-33l-35cm-promocja-hit-i6703877097.html http://allegro.pl/garnek-do-gotowania-kociolek-37l-gaz-indukcja-9192-i6656826452.html http://allegro.pl/garnki-gary-garnek-gar-gastrono-34-5l-promocja-i6639358296.html Posortowane od najtańszego. Oprócz doradzenia mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące grubości dna garnka ponieważ w zacieraniu w elektryku (już się go nauczyłem) na początku sprawiało mi trudność ogarnięcie grzałki z prostego powodu. Zacier ma np. 65 stopni a chcę podnieść do 67. Odpalam grzanie, dno się nagrzewa, osiągam temperaturę, grzałka puszcza, ale dno jest dalej nagrzane i potrafi nagrzać do ponad 70 stopni na tym rozgrzanym dnie. Zastanawiam się wiec, czy to grube i wolno nagrzewające się dno w garnku z nierdzewki nie będzie działać tak samo? Odpale gaz, podgrzeje, nabiorę temperatury, wyłaczę, a dno dalej będzie grzać? Zdaję sobie sprawę, że to też jest do wyrobienia, ale zastanawiam się czy ma to aż taki wpływ jak w elektryku i czy brać w ogólę pod uwagę grubość dna w nierdzewce (bo w emalii nie ma chyba tego problemu) czy olać to i brać gar najtańszy? Mam nadzieję, że za bardzo nie zamotałem. Pozdrawiam PS. skład piwka dzisiejszego: Pszeniczny 1,4kg wędzony 0,8 kg pilzneński 0,6 kg chmiel lubelski gr. 40g drożdże S-33 Planowane blg 8 Przy 23 litrach po wysładzaniu ok 6,5 - 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 1.Na tym etapie,napowietrzanie jest dość trudne i raczej nie wpływa na jakość piwa. 2.Nie filtrator filtruje,ale łuska której słód pszeniczny jest pozbawiony. 3.Nierdzewka zdecydowanie lepsza,emalia może ci się odbić i rdzewieć w tym miejscu.Wez z grubym dnem,zminimalizujesz ryzyko przypalena zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Grodziskie trudniej sie filtruje- pszenica Ja uwazam ze napiwietrzenie nie szkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 1.Na tym etapie,napowietrzanie jest dość trudne i raczej nie wpływa na jakość piwa. 2.Nie filtrator filtruje,ale łuska której słód pszeniczny jest pozbawiony. 3.Nierdzewka zdecydowanie lepsza,emalia może ci się odbić i rdzewieć w tym miejscu.Wez z grubym dnem,zminimalizujesz ryzyko przypalena zacieru. 1. Dzięki, uspokoiłeś mnie. 2. Czyli mam rozumieć, że po prostu słód był źle (za bardzo) ześrutowany? 3. Przeglądałeś te 3? Wg. Ciebie różni je cokolwiek innego niż cena? Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Słód pszeniczny gorzej się filtruje,z tego względu,że pozbawiony jest łuski.Drobne śrutowanie na pewno mu nie pomogło.Garnki różnią się pojemnośćią i wagą,większa pojemność to wygoda przy warzeniu,możliwość robienia większych warek,uzyskiwanie większych balingów(większy zasyp).Im większa waga garnka,tym grubsze scianki i dno. Czyli lepsza izolacja cieplna(garnek dłużej trzyma ciepło),mniejsza możliwość przy palenia zacieru. Edytowane 5 Lutego 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diaComo Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Ja kupiłem ten, ze względu, że nie do końca byłem przekonany do jakości stali użytej do tych garnków oraz ze względu na to iż wysoki garnek nie mieścił mi się pod okapem. https://www.garneczki.pl/produkt/garnek-gastronomiczny-ze-stali-nierdzewnej-ambition-vitalux-sredni-31-5-l,45157. Przy zapisaniu się na newslettera dostałem 10 zł zniżki i przesyłka darmowa przy tej kwocie. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lutego 2017 przez diaComo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli cena ci nie robi różnicy to moim zdaniem biorąc pod uwagę jakość/cena to najkorzystniej wygląda ten za 216. Dodatkowo będziesz mógł go użyć też na kuchence indukcyjnej jeśli byłaby taka potrzeba. Kolejny plus że jest największy Edytowane 5 Lutego 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się