pio Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Witajcie, przymierzam sie do uwarzenia mojego pierwszego piwa. Mam pytanie o słód - kupić jakiś ze sklepu czy wziąść ze słodowni? Tak się składa, że jest w moim mieście słodownia (podobno ostatnia w Polsce która robi słód ręcznie) i z której mógłbym spróbować załatwić troche słodu. Na pewno wymagałby on ześrutowania. Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego? edit elroy: poprawka tematu (ort.) Edytowane 22 Lutego 2010 przez pio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Co to za miasto i słodownia? Jak masz wejscie to oczywiście, że można. Lepszy to nie wiadomo, zależy jaki to typ słodu, jeżeli pilzneński to są różne zdania. Ja lubię Weyermanowski. Pilznenski to podstawa i tak będziesz potrzebował innych rodzajów. Edytowane 19 Lutego 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Witaj, z naszego punku widzenia każdy słód ze słodowni, czy zrobiony samemu nadaje się do domowej produkcji piwa. Nawet fajnie, że będziesz mógł porównać wyniki (wydajność, walory smakowe) na słodach ze słodowni miejscowej i od dostawców sklepów. Jakie rodzaju słodów produkuje ta słodownia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Witajcie, przymierzam sie do uwarzenia mojego pierwszego piwa. Mam pytanie o słód - kupić jakiś ze sklepu czy wziąść ze słodowni? Tak się składa, że jest w moim mieście słodownia (podobno ostatnia w Polsce która robi słód ręcznie), w której swego czasu pracowała moja rodzina i z której mógłbym załatwić troche słodu. Na pewno wymagałby on ześrutowania. Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego? Zapewne w ofercie mają jeden rodzaj, ewentualnie dwa. Zatem niezbyt wiele uwarzysz na samym słodzie bazowym. Odrobina karmelowego, czekoladowego, monachijskiego czy innych z czasem by się przydała. Na początek jak najbardziej, ale sugerowałbym zrobienie krótkiej przerwy białkowej i próby jodowej, przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Słodownia Chojnów, swego czasu sprzedawała słód do Browaru Chojnów, ale ten jest już nieczynny od kilku (kilkunastu?) lat. Edytowane 22 Lutego 2010 przez pio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Słód jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 czyli tzw bazowy, ażeby uwarzyć ciekawe piwa potrzebujesz jeszcze innych w zależności od receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Sądzicie że byłby on lepszy niż słod zamówiony ze sklepu internetowego? Sklepy internetowe też biorą słody ze słodowni przecież Bierz ten pilzneński, a inne sobie domówisz przez internet. Pilzneńskiego, jako bazowego, będziesz zużywał najwięcej - reszta to tylko dodatki (oprócz słodu pszenicznego, który jest bazowym - wraz z pilzneńskim - do piw pszenicznych). Edit: Swoją drogą byłam święcie przekonana, że ta słodownia jest nieczynna od lat :o Edytowane 19 Lutego 2010 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy i chętnie się z Tobą wymienią, za ten słód z Chojnowa. Z rok temu theobeta próbował pohandlować z tą słodownią, ale koniec końców nic z tego nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy i chętnie się z Tobą wymienią, za ten słód z Chojnowa. Z rok temu theobeta próbował pohandlować z tą słodownią, ale koniec końców nic z tego nie wyszło. Mnie się marzy:) Thobeta dał mi nawet trochę tego słodu, ale niestety zrobiłem na nim piwo za ciemne, żeby rozpoznać zalety slodu... Zatarł się w kazdym razie normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Słód swoją drogą może być dobry do dekokcji trójwarowej Można byłoby zobaczyć jak piwo smakowało kilka dekad temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) dla kogos kto pierwszy raz warzy to super informacja makaron Edytowane 19 Lutego 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pamiętaj tylko, że ten słód z Chojnowa jest prawdopodobnie słabiej zmodyfikowany, niż te ze sklepów. Aczkolwiek wiem, że są tacy, którym słabiej zmodyfikowany słód się marzy. Jak np. duże browarom , których samochody podjeżdżają po ten słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się