Mikeyy Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Warka #32 Saison 15.10.2017 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 4kg Żytni Strzegom - 1kg Caramunich II - 0,3kg Chmiele: Marynka 30g Lubelski 30g Dodatki: 20g trawy cytrynowej Zacieranie: Słody wrzucone do 16L temp 70C: 62-64C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 25l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 5' - 30g Lubelski i 20g trawy cytrynowej Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane FM21 Odkrycie Sezonu rozbujanymi w 1l starterze przez 24h (poleciał cały starter). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Przelane na cichą przy 2 Blg - 05.11.17 Rozlew: 18.11.2017, ~2 Blg, ~6,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 18 Listopada 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Warka #33 Brett Ale 02.11.2017 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 2,7kg Carapils - 1kg Caramunich II - 0,1kg Chmiele: Citra 20g Callista 25g Huell Melon 15g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 12L temp 72C: 66C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 23l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Citra 5' - 10g Citra, 15g Huell Melon, 25g Callista Wyszło 21l - 10,5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane Amalgamation Brett Super Blend The Yeast Bay rozbujanymi w 2l starterze przez 48h (90% 10blg brzeczki, 10% sok jabłkowy, 1g pożywki winiarskiej), miały kręcić się dłużej ale już podczas 2 dnia prawie wychodziły z kolby (poleciał cały starter bez dekantacji). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Rozlew: 29.12.2017, 1,5 Blg, ~5% alk, 42 butelki, 120g glukozy Komentarz: Aromat świetny, ananas na 1 planie, tropikalne owoce, trochę nut ziemistych, siana i stajni. W smaku powtórka aromatu, lekko kwaskowe. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Warka #34 Dubbel 05.11.2017 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 4kg Monachijski II Bestmalz - 2kg Cukier - 0,7kg Caramunich II - 0,2kg Biscuit - 0,2kg Special B - 0,2kg Chmiele: Marynka 30g Lubelski 15g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 20L temp 70C: 65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 20' - 15g Lubelski Wyszły 23l - 18,5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Saisonie, FM21 Odkrycie Sezonu ~350ml . Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h. Rozlew: 27.12.2017, 2 Blg, ~9% alk, 44 butelki, 95g glukozy Komentarz: - Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Warka #35 Weizen 19.11.2017 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 3kg Pilzneński Weyermann - 2kg Carahell - 0,1kg Chmiele: Lubelski 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 15,5L temp 72C: 67C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Lubelski Wyszły 24l - 11,5 Blg, ~15 IBU Fermentacja: Zadane WLP300 Hefeweizen Yeast rozbujanymi w 1l starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Rozlew: 28.12.2017, 2.5 Blg, ~4,5% alk, 45 butelek, 145g glukozy Komentarz: - Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Warka #36 Cydr 19.11.2017 Zasyp: Zagęszczony sok jabłkowy - 5kg Chmiele: - Dodatki: - Fermentacja: Sok rozcieńczony do 21l (11 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Enartis LV 10g. Ruszyły po 14h. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Rozlew: 30.12.2017, -1 Blg, ~6% alk, 43 butelki, 140g glukozy Komentarz: - Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #37 Weizenbock 28.12.2017 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 3kg Pilzneński Bestmalz - 3kg Monachijski II Bestmalz - 1kg Special B - 0,3kg Caramunich II - 0,2kg Chmiele: Lubelski 20g Marynka 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 22L temp 72C: 66C - 60 min 72C - 5 min 76C - 5 min Wysładzanie do 25l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 20' - 20g Lubelski Wyszło 21,5l - 16 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Weizenie - WLP300 Hefeweizen Yeast ~250ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 15h. Rozlew: 09.03.2018, ~3 Blg, ~8,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Marca 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #38 Brett West Coast IPA 29.12.2017 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 6kg Carapils - 0,2kg Chmiele: Simcoe 65g Eureka 35g Denali 35g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 18L temp 70C: 64-63C - 40 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Simcoe 5' - 15g Simcoe, 15g Denali i 15g Eureka Wyszły 22l - 15,5 Blg, ~60 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Brett Ale - Amalgamation Brett Blend ~350ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Na cichą po 20g Simcoe, Eureka i Denali - 13.02.18 ~1,5 Blg Rozlew: 10.03.2018, ~1,5 Blg, ~7,5% alk, 38 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Marca 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Warka #39 Fruit Brett Sour Ale 13.02.2018 Według pomysłu Janka Gadomskiego na lambika na szybko, z tym, że będę dokwaszał kwasem mlekowym (brak czasu i zgody na zostawienie garnka na 24h żeby zrobić kettle sour...). Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 5kg Pszeniczny Bestmalz - 2kg Chmiele: Lubelski 12g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 21L temp 72C: 66-63C - 40 min 72C - 25 min 76C - 5 min Wysładzanie do 29l - 76C Gotowanie: 60' - 12g Lubelski Wyszło 25l - 14 Blg, ~5 IBU Fermentacja: Zakwaszone 20 ml kwasu mlekowego i zadane gęstwą po Brett West Coast IPA - Amalgamation Brett Blend ~350ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h. Na cichą rozdzielę na parę fermentorów z wersją czystą i owocami, w razie potrzeby dokwaszę kwasem mlekowym. Przelane na cichą - 03.04.2018 ~0,5 Blg 1 wiadro - 11L czysta wersja 2 wiadro - 13L + 1kg mrożonych malin i 15 ml kwasu mlekowego Rozlew: Wersja czysta - 29.04.2018, 0 Blg, ~7,5% alk, 21 butelek, 45g glukozy + 20 ml kwasu mlekowego Wersja z malinami - 29.04.2018, 0 Blg, ~8% alk, 24 butelki, 50g glukozy + 10 ml kwasu mlekowego Komentarz: - Edytowane 4 Maja 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Warka #40 Brett Oatmeal Tea Pale Ale 14.02.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 2kg Pale Bestmalz - 2kg Carapils Bestmalz - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Chmiele: Marynka 5g Simcoe 20g Denali 15g Eureka 15g Dodatki: zest i sok z 3 cytryn i 1 limonki 100g herbaty Zacieranie: Słody wrzucone do 18L temp 72C: 66-63C - 40 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27l - 76C Gotowanie: 60' - 5g Marynka 5' - 15g Eureka, 15g Denali, 20g Simcoe, zest i sok z cytryn i limonki Wyszły 24l - 13 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Brett West Coast IPA - Amalgamation Brett Blend ~250ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h. Na cichą 120g herbaty na 36h. Rozlew: 03.04.2018, ~1 Blg, ~6,5% alk, 44 butelki, 115g glukozy Komentarz: - Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Warka #41 Milk Stout #aromaty 10.03.2018 Zasyp: Pale Bestmalz - 3kg Monachijski II Bestmalz - 1kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,3kg Special B - 0,4kg Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,25kg Carafa Special II Weyermann - 0,25kg Carahell - 0,15kg Caramunich II - 0,15kg Chmiele: Marynka 30g Lubelski 15g Dodatki: laktoza 0,5kg aromaty Zacieranie: Słody wrzucone do 19,5L temp 72,5C: 66-63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 20' - 15g Lubelski i laktoza Wyszły 23l - 17 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane uwodnioną paczką US-05 (wiem, że jedna paczka to ciut słabo jak na 23l 17 blg , nie spodziewałem się takiej wydajności). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 16h. Przy rozlewie zrobię pare wersji z różnymi aromatami (kokos, nugat, orzech laskowy, marcepan itp.). Przelany na cichą przy 6,5 Blg - 03.04.2018 Rozlew: 05.05.2018, ~6 Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 70g glukozy, do każdej butelki od 1-3 kropli aromatu kokosa, orzecha laskowego i wanilii w różnych kombinacjach Komentarz: - Edytowane 6 Maja 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Warka #42 Brett Witbier 10.03.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 3kg Pszenica niesłodowana - 2,5kg Chmiele: Marynka 20g Dodatki: zest i sok z 2 cytryn i 2 limonek 12g kolendry Zacieranie: Słody wrzucone do 17L temp 74C: 67C - 30 min 72C - 30 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynka 5' - 12g kolendry, zest i sok z cytryn i limonek Wyszły 23l - 11 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Brett Oatmeal Tea Pale Ale - Amalgamation Brett Blend ~200ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h. Rozlew: 03.05.2018, 0 Blg, ~6% alk, 44 butelki, 105g glukozy Komentarz: - Edytowane 3 Maja 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka #43 New England Pale Ale v2 30.04.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 2kg Pale Bestmalz - 2kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Carapils Bestmalz - 0,5kg Pszenica niesłodowana - 0,25kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg Chmiele: Simcoe 45g Citra 30g Galaxy 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 17L temp 72,5C: 67C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 1' - Po 10g Citry, Galaxy i Simcoe Wyszły 24l - 13,5 Blg, ~30 IBU Razem ze starterem - 25l - 13 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane Wyeast 1318 London Ale III rozbujanymi w 1l starterze przez 36h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~16C. Ruszyły po 11h. Na zimno po 20g Citry, Galaxy i Simcoe. Rozlew: 10.07.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 44 butelki, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 19 Lipca 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Warka #44 Fruit Brett Sour Ale v2 03.05.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 3kg Pale Bestmalz - 2kg Pszenica niesłodowana - 0,25kg Chmiele: Marynka 20g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 16L temp 72C: 66C -> 62C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynki Wyszły 22,5l - 12,5 Blg, ~18 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą Amalgamation Brett Blend po Brett Witbierze ~250ml w 20C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h. Na cichą pewnie ~2kg owoców (jeszcze nie zdecydowałem jakich) i 30-40 ml kwasu mlekowego. Przelane na cichą przy 0,5 Blg z dodatkiem 2,4kg mrożonych borówek i 50 ml kwasu mlekowego. - 02.06.18 Rozlew: 11.08.2018, 0 Blg, ~7% alk, 42 butelki, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Warka #45 Session New England IPA 01.06.2018 Zasyp: Pale Maris Otter - 3kg Pale Bestmalz - 1kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Carapils Bestmalz - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Chmiele: Simcoe 70g Citra 45g Galaxy 45g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 17,5L temp 72,5C: 67C -> 63C - 40 min 68C - 10 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 25g Simcoe 1' - Po 15g Citry, Galaxy i Simcoe Wyszły 22l - ~13,5 Blg, ~40 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po NE Pale Ale ~250ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~16C. Ruszyły po 6h. Na zimno po 30g Citry, Galaxy i Simcoe (możliwe, że coś zmienię). Rozlew: 25.07.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) Warka #46 Lambik 11.07.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 4,5kg Pszenica niesłodowana - 3kg Chmiele: Lubelski 15g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 21L temp 74C: 68C -> 65C - 60 min 76C - 5 min Wysładzanie do 33l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Lubelski Wyszło 30l - ~13,5 Blg, ~5 IBU Fermentacja: Przelane do balonu 35l. Zadane Melange Sour Blend, rozbujanymi w 1,2l starterze, w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 9h. 01.12.2020 - do butelek poszło 10L czystej wersji, reszta dostała 2kg mrożonych wiśni. Rozlew: 01.12.2020 - 10L czystej wersji przy 0 Blg, ~7% alk, 20 butelek, 65g glukozy Komentarz: 01.12.2020 - Po 2.5 roku 0 Blg, lekka dzikość jest, siano, mokra skóra, bardzo cytrynowe, kwaśność w punkt, zero octu. 10 litrów zostanie zabutelkowane na czysto, reszta dostanie 2kg wiśni. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) Warka #47 Mango Lassi Pale Ale 17.07.2018 Zasyp: Pale Maris Otter - 2kg Pale Bestmalz - 1kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Carapils Bestmalz - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Chmiele: Simcoe 30g Citra 15g Galaxy 15g Amarillo 15g Dodatki: laktoza 0,75kg Zacieranie: Słody wrzucone do 17L temp 74C: 67C -> 64C - 40 min 68C - 10 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 10' - 0,75kg laktozy 1' - Po 15g Citry, Galaxy, Simcoe i Amarillo Wyszły 24l - 13 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po Session NE IPA ~150ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 12h. Na zimno ~3kg pulpy z mango. Przelane na cichą przy 4 Blg z dodatkiem 3,2kg pulpy z mango - 11.08.18 Rozlew: 19.10.2018, 3,5 Blg, ~5% alk, 40 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Listopada 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) Warka #48 New England Pale Ale z Marakują 17.07.2018 Zasyp: Pale Bestmalz - 3kg Pilzneński Bestmalz - 1kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Carapils Bestmalz - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Chmiele: Simcoe 10g Citra 15g Galaxy 15g Amarillo 15g Dodatki: laktoza 0,25kg Zacieranie: Słody wrzucone do 19L temp 72C: 66C -> 63C - 40 min 68C - 10 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Simcoe 10' - 0,25kg laktozy 1' - Po 15g Citry, Galaxy i Amarillo Wyszły 23l - 13 Blg, ~17 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po Session NE IPA ~150ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 12h. Na zimno 1,5kg pulpy z marakui. Przelane na cichą przy 3,5 Blg z dodatkiem 1,5kg pulpy z marakui - 07.08.18 Rozlew: 19.10.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Listopada 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka #49 Black IPA 07.08.2018 Zasyp: Pale Bestmalz - 6kg Carafa II Special - 0,25kg Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,25kg Carahell - 0,2kg Caramunich II - 0,1kg Chmiele: Simcoe 30g Citra 35g Galaxy 35g Amarillo 35g Dodatki: laktoza 0,25kg Zacieranie: Słody wrzucone do 20L temp 72C: 66C -> 64C - 40 min 68C - 10 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Simcoe 10' - 0,25kg laktozy 1' - Po 15g Citry, Galaxy i Amarillo Wyszły 23l - 15,5 Blg, ~40 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po NE Pale Ale z Marakują ~250ml w 20C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 7h. Na zimno po 20g Citry, Galaxy i Amarillo. Rozlew: 19.10.2018, 3,5 Blg, ~6,5% alk, 40 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Listopada 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka #50 Weizen 08.08.2018 Zasyp: Pszeniczny Bestmalz - 3kg Pilzneński Bestmalz - 2kg Chmiele: Lubelski 30g Dodatki: Werbena cytrynowa 15g Zacieranie: Słody wrzucone do 15L temp 73C: 67C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 25l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Lubelski 5' - 15g Werbeny cytrynowej Wyszły 22l - 11,5 Blg, ~15 IBU Fermentacja: Zadane FM41 Gwoździe i banany rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h. Rozlew: 19.10.2018, ~2,5 Blg, ~5% alk, 40 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 10 Listopada 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Warka #51 American Farmhouse Ale 10.11.2018 Zasyp: Pilzneński Viking Malt - 4kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Monachijski I Bestmalz - 1kg Chmiele: Simcoe 40g Galaxy 40g Citra 40g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 18L temp 73C: 66C -> 64C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Simcoe 1' - 20g Citry i 20g Galaxy Wyszły 23l - 14 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h. Na cichą po 20g Citry, Galaxy i Simcoe. Przelane na cichą prz 3 Blg - 28.12.18 Rozlew: 06.01.2019, ~3 Blg, ~6% alk, 40 butelek, 115g glukozy Komentarz: - Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #52 Farmhouse Ale Nelson Sauvin & Galaxy 28.12.2018 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 5kg Płatki jęczmienne - 0,4kg Płatki żytnie - 0,2kg Chmiele: Simcoe 15g Galaxy 50g Nelson Sauvin 50g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 17L temp 72C: 66C -> 63C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 1' - 15g Nelsona i 15g Galaxy Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II po American Farmhouse Ale ~200ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 11h. Na cichą 35g Nelson Sauvin i 35g Galaxy. Rozlew: 25.02.2019, ~3 Blg, ~6% alk, 38 butelek, 100g glukozy Komentarz: Miało być session a wyszło jak zawsze. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Warka #53 Dry Stout 04.01.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 4kg Płatki jęczmienne - 0,5kg Carafa Special III - 0,3kg Palony jęczmień - 0,2kg Chmiele: Marynka 20g Lubelski 20g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 15L temp 71C: 65C -> 63C - 50 min 72C - 5 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynka 15' - 20g Lubelski Wyszły 22l - 11,5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane uwodnioną paczką Danstar Notthingam w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 12h. Rozlew: 23.02.2019, ~3 Blg, ~5% alk, 41 butelek, 90g glukozy Komentarz: Edytowane 24 Lutego 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Warka #54 Ginger Farmhouse Ale 23.02.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 4kg Pilzneński Bestmalz - 1kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Chmiele: Simcoe 35g Galaxy 20g Dodatki: Imbir 150g Zest z 2 pomarańczy Zacieranie: Słody wrzucone do 18L temp 72C: 66,5C -> 63C - 50 min 72C - 5 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 10' - 150g startego imbiru 5' - zest z pomarańczy 1' - 20g Simcoe i 20g Galaxy Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II po Farmhouse Ale Nelson Sauvin & Galaxy ~200ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Rozlew: 19.04.2019, ~1,5 Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 110g glukozy Komentarz: Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Warka #55 Imperial Porter 25.02.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 5kg Monachijski I Bestmalz - 3kg Wiedeński Bestmalz - 1kg Żytni Strzegom - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,5kg Caraaroma Weyermann - 0,4kg Brown Malt Thomas Fawcett - 0,3kg Palony jęczmień - 0,3kg Carafa Special III Weyermann - 0,2kg Chmiele: Simcoe 30g Dodatki: 50g płatków z beczki po Sherry Zacieranie: Zacierane na dwa razy w podobnych proporcjach. Słody wrzucone do 18L (20L) temp 73: 68-65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 20L (25L) - 76C Gotowanie: 60' - 30g Simcoe Wyszło 20l - 24,5 Blg, ~35 IBU Fermentacja: Zadane Danstar Notthingam po Dry Stout ~400ml. Przeniesione do piwnicy ~15C. Przelane na cichą przy 8 Blg. - 25.04.19 Płatki dębowe na cichą. Rozlew: 23.05.2019, ~8 Blg, ~12% alk, 42 butelki, 60g glukozy Komentarz: - Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #56 Australian Blonde Ale 24.04.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 2kg Pilzneński Bestmalz - 2kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Chmiele: Simcoe 15g Galaxy 100g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 17,5L temp 72,5C: 66-63C - 55 min 72C - 5 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 0' - 30g Galaxy Wyszły 23l - 13 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane White Labs WLP090 San Diego Super rozbujanymi w 1L starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 11h. 100g Galaxy na cichą. Rozlew: 05.06.2019, ~3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 90g glukozy Komentarz: - Edytowane 6 Czerwca 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się