Skocz do zawartości

Browar Nad Bugiem


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #32 Saison 15.10.2017

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 4kg
  • Żytni Strzegom - 1kg
  • Caramunich II - 0,3kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 30g
  • Lubelski 30g

 

Dodatki:

 

  • 20g trawy cytrynowej 

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 16L temp 70C:

 

62-64C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 25l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Marynka

5' - 30g Lubelski i 20g trawy cytrynowej

 

Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane FM21 Odkrycie Sezonu rozbujanymi w 1l starterze przez 24h (poleciał cały starter). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Przelane na cichą przy 2 Blg - 05.11.17 

 

Rozlew:

 

18.11.2017, ~2 Blg, ~6,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #33 Brett Ale 02.11.2017

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 2,7kg
  • Carapils - 1kg
  • Caramunich II - 0,1kg

 

Chmiele:

 

  • Citra 20g
  • Callista 25g
  • Huell Melon 15g

 

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 12L temp 72C:

 

66C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 23l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Citra

5' - 10g Citra, 15g Huell Melon, 25g Callista

 

Wyszło 21l - 10,5 Blg, ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane Amalgamation Brett Super Blend The Yeast Bay rozbujanymi w 2l starterze przez 48h (90% 10blg brzeczki, 10% sok jabłkowy, 1g pożywki winiarskiej), miały kręcić się dłużej ale już podczas 2 dnia prawie wychodziły z kolby (poleciał cały starter bez dekantacji). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Rozlew:

 

29.12.2017, 1,5 Blg, ~5% alk, 42 butelki, 120g glukozy

 

Komentarz:

 

Aromat świetny, ananas na 1 planie, tropikalne owoce, trochę nut ziemistych, siana i stajni. W smaku powtórka aromatu, lekko kwaskowe.

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #34 Dubbel 05.11.2017

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 4kg
  • Monachijski II Bestmalz - 2kg
  • Cukier - 0,7kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Biscuit - 0,2kg
  • Special B - 0,2kg

 

Chmiele:

  • Marynka 30g
  • Lubelski 15g

 

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 20L temp 70C:

 

65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Marynka

20' - 15g Lubelski

 

Wyszły 23l - 18,5 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Saisonie, FM21 Odkrycie Sezonu ~350ml . Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h.

 

Rozlew:

 

27.12.2017, 2 Blg, ~9% alk, 44 butelki, 95g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #35 Weizen 19.11.2017

 

Zasyp:

 

  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Weyermann - 2kg
  • Carahell - 0,1kg

 

Chmiele:

  • Lubelski 30g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15,5L temp 72C:

 

67C  -> 63C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Lubelski

 

Wyszły 24l - 11,5 Blg,  ~15 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane WLP300 Hefeweizen Yeast rozbujanymi w 1l starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Rozlew:

 

28.12.2017, 2.5 Blg, ~4,5% alk, 45 butelek, 145g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #36 Cydr 19.11.2017

 

Zasyp:

 

  • Zagęszczony sok jabłkowy -  5kg

 

Chmiele:

 

-

 

Dodatki:

 

-

 

Fermentacja:

 

Sok rozcieńczony do 21l (11 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Enartis LV 10g. Ruszyły po 14h.

Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C.

 

Rozlew:

 

30.12.2017,  -1  Blg, ~6% alk, 43 butelki, 140g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #37 Weizenbock 28.12.2017

 

Zasyp:

  • Pszeniczny Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Bestmalz - 3kg
  • Monachijski II Bestmalz - 1kg
  • Special B - 0,3kg
  • Caramunich II - 0,2kg

 

Chmiele:

  • Lubelski 20g
  • Marynka 30g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 22L temp 72C:

 

66C - 60 min

72C - 5 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 25l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Marynka

20' - 20g Lubelski

 

Wyszło 21,5l - 16 Blg,  ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Weizenie - WLP300 Hefeweizen Yeast ~250ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 15h.

 

Rozlew:

 

09.03.2018,  ~3  Blg, ~8,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #38 Brett West Coast IPA 29.12.2017

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 6kg
  • Carapils - 0,2kg

 

Chmiele:

  • Simcoe 65g
  • Eureka 35g
  • Denali 35g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18L temp 70C:

 

64-63C - 40 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Simcoe

5' - 15g Simcoe, 15g Denali i 15g Eureka

 

Wyszły 22l - 15,5 Blg,  ~60 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Brett Ale - Amalgamation Brett Blend ~350ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

Na cichą po 20g Simcoe, Eureka i Denali - 13.02.18 ~1,5 Blg

 

Rozlew:

 

10.03.2018,  ~1,5  Blg, ~7,5% alk, 38 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #39 Fruit Brett Sour Ale 13.02.2018

 

Według pomysłu Janka Gadomskiego na lambika na szybko, z tym, że będę dokwaszał kwasem mlekowym (brak czasu i zgody na zostawienie garnka na 24h żeby zrobić kettle sour...). 
 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 5kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 2kg

 

Chmiele:

  • Lubelski 12g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 21L temp 72C:

 

66-63C - 40 min

72C - 25 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 29l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 12g Lubelski

 

Wyszło 25l - 14 Blg,  ~5 IBU

 

Fermentacja:

 

Zakwaszone 20 ml kwasu mlekowego i zadane gęstwą po Brett West Coast IPA - Amalgamation Brett Blend ~350ml. Przeniesione do piwnicy ~18C.  Ruszyły po 8h.

 

Na cichą rozdzielę na parę fermentorów z wersją czystą i owocami, w razie potrzeby dokwaszę kwasem mlekowym.

 

Przelane na cichą - 03.04.2018 ~0,5 Blg

 

1 wiadro - 11L czysta wersja

2 wiadro - 13L + 1kg mrożonych malin i 15 ml kwasu mlekowego

 

Rozlew:

 

Wersja czysta - 29.04.2018,  0 Blg, ~7,5% alk, 21 butelek, 45g glukozy + 20 ml kwasu mlekowego

Wersja z malinami - 29.04.2018,  0 Blg, ~8% alk, 24 butelki, 50g glukozy + 10 ml kwasu mlekowego

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #40 Brett Oatmeal Tea Pale Ale 14.02.2018
 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 2kg
  • Pale Bestmalz - 2kg
  • Carapils Bestmalz - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg

Chmiele:

  • Marynka 5g
  • Simcoe 20g
  • Denali 15g
  • Eureka 15g

Dodatki:

 

  • zest i sok z 3 cytryn i 1 limonki
  • 100g herbaty 

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18L temp 72C:

 

66-63C - 40 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 5g Marynka

5' - 15g Eureka, 15g Denali, 20g Simcoe, zest i sok z cytryn i limonki

 

Wyszły 24l - 13 Blg,  ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Brett West Coast IPA - Amalgamation Brett Blend ~250ml. Przeniesione do piwnicy ~18C.  Ruszyły po 9h.

 

Na cichą 120g herbaty na 36h.

 

Rozlew:

 

03.04.2018,  ~1  Blg, ~6,5% alk, 44 butelki, 115g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #41 Milk Stout #aromaty 10.03.2018
 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 3kg
  • Monachijski II Bestmalz - 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0,3kg
  • Special B - 0,4kg
  • Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,25kg
  • Carafa Special II Weyermann - 0,25kg
  • Carahell - 0,15kg
  • Caramunich II - 0,15kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 30g
  • Lubelski 15g

 

Dodatki:

 

  • laktoza 0,5kg
  • aromaty

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 19,5L temp 72,5C:

 

66-63C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Marynka

20' - 15g Lubelski i laktoza

 

Wyszły 23l - 17 Blg,  ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane uwodnioną paczką US-05 (wiem, że jedna paczka to ciut słabo jak na 23l 17 blg , nie spodziewałem się takiej wydajności). Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 16h.

 

Przy rozlewie zrobię pare wersji z różnymi aromatami (kokos, nugat, orzech laskowy, marcepan itp.).

 

Przelany na cichą przy 6,5 Blg - 03.04.2018

 

Rozlew:

 

05.05.2018,  ~6  Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 70g glukozy, do każdej butelki od 1-3 kropli aromatu kokosa, orzecha laskowego i wanilii w różnych kombinacjach

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #42 Brett Witbier 10.03.2018
 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 3kg
  • Pszenica niesłodowana - 2,5kg

Chmiele:

  • Marynka 20g

Dodatki:

  • zest i sok z 2 cytryn i 2 limonek
  • 12g kolendry

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17L temp 74C:

 

67C - 30 min

72C - 30 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Marynka

5' - 12g kolendry, zest i sok z cytryn i limonek

 

Wyszły 23l - 11 Blg,  ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą po Brett Oatmeal Tea Pale Ale - Amalgamation Brett Blend ~200ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h.

 

Rozlew:

 

03.05.2018, 0 Blg, ~6% alk, 44 butelki, 105g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #43 New England Pale Ale v2 30.04.2018
 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 2kg
  • Pale Bestmalz - 2kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Carapils Bestmalz - 0,5kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,25kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg

Chmiele:

  • Simcoe 45g
  • Citra 30g
  • Galaxy 30g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17L temp 72,5C:

 

67C -> 63C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

1' - Po 10g Citry, Galaxy i Simcoe

 

Wyszły 24l - 13,5 Blg,  ~30 IBU

 

Razem ze starterem - 25l - 13 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane Wyeast 1318 London Ale III rozbujanymi w 1l starterze przez 36h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~16C. Ruszyły po 11h.

 

Na zimno po 20g Citry, Galaxy i Simcoe.

 

Rozlew:

 

10.07.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 44 butelki, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Fruit Brett Sour Ale v2 03.05.2018
 

Zasyp:

  • Pilzneński Bestmalz - 3kg
  • Pale Bestmalz - 2kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,25kg

Chmiele:

  • Marynka 20g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 16L temp 72C:

 

66C -> 62C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Marynki

 

Wyszły 22,5l - 12,5 Blg,  ~18 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą Amalgamation Brett Blend po Brett Witbierze ~250ml w 20C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h.

 

Na cichą pewnie ~2kg owoców (jeszcze nie zdecydowałem jakich) i 30-40 ml kwasu mlekowego.

 

Przelane na cichą przy 0,5 Blg z dodatkiem 2,4kg mrożonych borówek i 50 ml kwasu mlekowego. - 02.06.18

 

Rozlew:

 

11.08.2018, 0 Blg, ~7% alk, 42 butelki, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #45 Session New England IPA 01.06.2018
 

Zasyp:

 

  • Pale Maris Otter - 3kg
  • Pale Bestmalz - 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Carapils Bestmalz - 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

Chmiele:

  • Simcoe 70g
  • Citra 45g
  • Galaxy 45g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17,5L temp 72,5C:

 

67C -> 63C - 40 min

68C - 10 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 25g Simcoe

1' - Po 15g Citry, Galaxy i Simcoe

 

Wyszły 22l - ~13,5 Blg,  ~40 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po NE Pale Ale ~250ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~16C. Ruszyły po 6h.

 

Na zimno po 30g Citry, Galaxy i Simcoe (możliwe, że coś zmienię).

 

Rozlew:

 

25.07.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #46 Lambik 11.07.2018
 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 4,5kg
  • Pszenica niesłodowana - 3kg

Chmiele:

  • Lubelski 15g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 21L temp 74C:

 

68C -> 65C - 60 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 33l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Lubelski

 

Wyszło 30l - ~13,5 Blg,  ~5 IBU

 

Fermentacja:

 

Przelane do balonu 35l. Zadane Melange Sour Blend, rozbujanymi w 1,2l starterze, w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 9h.

 

01.12.2020 - do butelek poszło 10L czystej wersji, reszta dostała 2kg mrożonych wiśni.

 

Rozlew:

 

01.12.2020 - 10L czystej wersji przy 0 Blg, ~7% alk, 20 butelek, 65g glukozy

 

Komentarz:

 

01.12.2020 - Po 2.5 roku 0 Blg, lekka dzikość jest, siano, mokra skóra, bardzo cytrynowe, kwaśność w punkt, zero octu. 10 litrów zostanie zabutelkowane na czysto, reszta dostanie 2kg wiśni.

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 Mango Lassi Pale Ale 17.07.2018
 

Zasyp:

 

  • Pale Maris Otter - 2kg
  • Pale Bestmalz - 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Carapils Bestmalz - 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg

Chmiele:

  • Simcoe 30g
  • Citra 15g
  • Galaxy 15g
  • Amarillo 15g

Dodatki:

 

  • laktoza 0,75kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17L temp 74C:

 

67C -> 64C - 40 min

68C - 10 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

10' - 0,75kg laktozy

1' - Po 15g Citry, Galaxy, Simcoe i Amarillo

 

Wyszły 24l - 13 Blg,  ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po Session NE IPA ~150ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 12h.

 

Na zimno ~3kg pulpy z mango.

 

Przelane na cichą przy 4 Blg z dodatkiem 3,2kg pulpy z mango - 11.08.18

 

Rozlew:

 

19.10.2018, 3,5 Blg, ~5% alk, 40 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 New England Pale Ale z Marakują 17.07.2018
 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 3kg
  • Pilzneński Bestmalz - 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Carapils Bestmalz - 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg

Chmiele:

  • Simcoe 10g
  • Citra 15g
  • Galaxy 15g
  • Amarillo 15g

Dodatki:

 

  • laktoza 0,25kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 19L temp 72C:

 

66C -> 63C - 40 min

68C - 10 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Simcoe

10' - 0,25kg laktozy

1' - Po 15g Citry, Galaxy i Amarillo

 

Wyszły 23l - 13 Blg,  ~17 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po Session NE IPA ~150ml w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Wystartowały po 12h.

 

Na zimno 1,5kg pulpy z marakui.

 

Przelane na cichą przy 3,5 Blg z dodatkiem 1,5kg pulpy z marakui - 07.08.18

 

Rozlew:

 

19.10.2018, 3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #49 Black IPA 07.08.2018
 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 6kg
  • Carafa II Special - 0,25kg
  • Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,25kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Caramunich II - 0,1kg

Chmiele:

  • Simcoe 30g
  • Citra 35g
  • Galaxy 35g
  • Amarillo 35g

Dodatki:

 

  • laktoza 0,25kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 20L temp 72C:

 

66C -> 64C - 40 min

68C - 10 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Simcoe

10' - 0,25kg laktozy

1' - Po 15g Citry, Galaxy i Amarillo

 

Wyszły 23l - 15,5 Blg,  ~40 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane gęstwą Wyeast 1318 London Ale III po NE Pale Ale z Marakują ~250ml w 20C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 7h.

 

Na zimno po 20g Citry, Galaxy i Amarillo.

 

Rozlew:

 

19.10.2018, 3,5 Blg, ~6,5% alk, 40 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #50 Weizen 08.08.2018

 

Zasyp:

 

  • Pszeniczny Bestmalz - 3kg
  • Pilzneński Bestmalz - 2kg

 

Chmiele:

  • Lubelski 30g

Dodatki:

 

  • Werbena cytrynowa 15g

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15L temp 73C:

 

67C  -> 63C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 25l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Lubelski

5' - 15g Werbeny cytrynowej

 

Wyszły 22l - 11,5 Blg,  ~15 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane FM41 Gwoździe i banany rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h.

 

Rozlew:

 

19.10.2018, ~2,5 Blg, ~5% alk, 40 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #51 American Farmhouse Ale 10.11.2018

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Viking Malt - 4kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Monachijski I Bestmalz - 1kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 40g
  • Galaxy 40g
  • Citra 40g

 

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18L temp 73C:

 

66C  -> 64C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Simcoe

1' - 20g Citry i 20g Galaxy

 

Wyszły 23l - 14 Blg,  ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h.

 

Na cichą po 20g Citry, Galaxy i Simcoe.

 

Przelane na cichą prz 3 Blg - 28.12.18

 

Rozlew:

 

06.01.2019, ~3 Blg, ~6% alk, 40 butelek, 115g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #52 Farmhouse Ale Nelson Sauvin & Galaxy 28.12.2018

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 5kg
  • Płatki jęczmienne - 0,4kg
  • Płatki żytnie - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g
  • Galaxy 50g
  • Nelson Sauvin 50g

 

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 17L temp 72C:

 

66C  -> 63C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

1' - 15g Nelsona i 15g Galaxy

 

Wyszły 22l - 13,5 Blg,  ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II po American Farmhouse Ale ~200ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 11h.

 

Na cichą 35g Nelson Sauvin i 35g Galaxy.

 

Rozlew:

 

25.02.2019, ~3 Blg, ~6% alk, 38 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

Miało być session a wyszło jak zawsze.

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #53 Dry Stout 04.01.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 4kg
  • Płatki jęczmienne - 0,5kg
  • Carafa Special III - 0,3kg
  • Palony jęczmień - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 20g
  • Lubelski 20g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15L temp 71C:

 

65C  -> 63C - 50 min

72C - 5 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Marynka

15' - 20g Lubelski

 

Wyszły 22l - 11,5 Blg,  ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane uwodnioną paczką Danstar Notthingam w 19C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 12h.

 

 

Rozlew:

 

23.02.2019, ~3 Blg, ~5% alk, 41 butelek, 90g glukozy

 

Komentarz:

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #54 Ginger Farmhouse Ale 23.02.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 4kg
  • Pilzneński Bestmalz - 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 35g
  • Galaxy 20g

Dodatki:

 

  • Imbir 150g
  • Zest z 2 pomarańczy

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18L temp 72C:

 

66,5C  -> 63C - 50 min

72C - 5 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27l - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

10' - 150g startego imbiru

5' - zest z pomarańczy

1' - 20g Simcoe i 20g Galaxy

 

Wyszły 22l - 13,5 Blg,  ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane The Yeast Bay Wallonian Farmhouse II po Farmhouse Ale Nelson Sauvin & Galaxy ~200ml.  Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h.

 

 

Rozlew:

 

19.04.2019, ~1,5 Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 110g glukozy

 

Komentarz:

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 Imperial Porter 25.02.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 5kg
  • Monachijski I Bestmalz - 3kg
  • Wiedeński Bestmalz - 1kg
  • Żytni Strzegom - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Chocolate Malt Thomas Fawcett - 0,5kg
  • Caraaroma Weyermann - 0,4kg
  • Brown Malt Thomas Fawcett - 0,3kg
  • Palony jęczmień - 0,3kg
  • Carafa Special III Weyermann - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 30g

 

Dodatki:

 

  • 50g płatków z beczki po Sherry  

 

Zacieranie:

 

Zacierane na dwa razy w podobnych proporcjach.

 

Słody wrzucone do 18L (20L) temp 73:

 

68-65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 20L (25L) - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 30g Simcoe

 

Wyszło 20l - 24,5 Blg, ~35 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane Danstar Notthingam po Dry Stout ~400ml.  Przeniesione do piwnicy ~15C.

 

Przelane na cichą przy 8 Blg. - 25.04.19

 

Płatki dębowe na cichą.

 

Rozlew:

 

23.05.2019, ~8 Blg, ~12% alk, 42 butelki, 60g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #56 Australian Blonde Ale 24.04.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 2kg
  • Pilzneński Bestmalz - 2kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g
  • Galaxy 100g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 17,5L temp 72,5C:

 

66-63C - 55 min

72C - 5 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

0' - 30g Galaxy

 

Wyszły 23l - 13 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane White Labs WLP090 San Diego Super rozbujanymi w 1L starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 11h.

 

100g Galaxy na cichą.

 

Rozlew:

 

05.06.2019, ~3 Blg, ~5,5% alk, 40 butelek, 90g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.