Mikeyy Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #57 Witbier 25.04.2019 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 3kg Pszenica niesłodowana - 3kg Chmiele: Marynka 20g Dodatki: Kolendra 15g Werbena cytrynowa 10g Suszone skórki bergamotki 20g Zest i sok z 3 pomarańczy i 2 cytryn Zacieranie:. Słody wrzucone do 18L temp 72,5C: 67-64C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27L - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynka 5' - kolendra, werbena cytrynowa, zest i sok z owoców Wyszły 24l - 11,5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane Fermentum Mobile Białe Walonki w 20C , rozbujane w 1L starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~17C. Rozlew: 05.06.2019, ~3,5 Blg, ~4,5% alk, 46 butelek, 105g glukozy Komentarz: - Edytowane 5 Czerwca 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Warka #58 Chokeberry Belgian Pale Ale 04.06.2019 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 4,5kg Pale Bestmalz - 1kg Chmiele: Simcoe 15g Dodatki: Sok z aronii 2-3L Zacieranie:. Słody wrzucone do 17L temp 72,5C: 67-66C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe Wyszły 23l - 13,5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zlane bezpośrednio do wiadra po Witbierze (Białe Walonki), nie chciałem się bawić ze zlewaniem i płukaniem, było bardzo mało gęstwy na dnie. Przeniesione do piwnicy ~18C. Przy przelewaniu dodam ~3L soku z aronii. Rozlew: 28.07.2019, ~3 Blg, ~5% alk, 45 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 (edytowane) Warka #59 Grodziskie 05.06.2019 Zasyp: Pszeniczny wędzony dębem Weyermann - 3kg Pilzneński Bestmalz - 0,5kg Carapils - 0,25kg Chmiele: Lubelski 50g Marynka 10g Dodatki: Łuska ryżowa do filtracji 500g Zacieranie:. Słody wrzucone do 13L temp 72,5C: 64-63C - 40 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 10g Marynka 20' - 25g Lubelski 5' - 25g Lubelski Wyszły 22l - 9 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Australian Blond Ale - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Rozlew: 15.07.2019, ~2,5 Blg, ~3,5% alk, 38 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 16 Lipca 2019 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Warka #60 American Wheat 15.07.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 3kg Pszeniczny Bestmalz - 2kg Chmiele: Simcoe 15g Citra 50g Rakau 50g Cascade 50g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 15L temp 71C: 65-63C - 40 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 25L - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe 1' - 20g Citra, 20g Rakau, 20g Cascade Wyszły 22l - 11,5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Grodziskim - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h. Rozlew: 24.08.2019, ~2 Blg, ~5% alk, 41 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 25 Czerwca 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Warka #61 English Pale Ale 16.07.2019 Zasyp: Pale Bestmalz - 5kg Carahell - 0,2kg Chmiele: Simcoe 20g East Kent Goldings 50g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 15L temp 70C: 64-63C - 45 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 25L - 76C Gotowanie: 60' - 20g Simcoe 5' - 20g East Kent Goldings 1' - 30g East Kent Goldings Wyszło 21l - 13 Blg, ~35 IBU Fermentacja: Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Grodziskim - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Rozlew: 24.08.2019, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 37 butelek, 95g glukozy Komentarz: - Edytowane 25 Czerwca 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Warka #62 Hazy IPA Galaxy & Mosaic 04.06.2020 Zasyp: Pale Bestmalz - 3.5kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0.1kg Carahell - 0,3kg Chmiele: Simcoe 5g Galaxy 100g Mosaic 100g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 17.5L temp 72C: 66-65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 5g Simcoe 2' - 25g Galaxy i 25g Mosaic Whirpool - 25g Galaxy i 25g Mosaic Wyszły 23l - 12 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane FM52 - poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h. Przelane na cichą 25.06.2020 - 2.5 Blg. 13.07.2020 - 50g Mosaic i 50g Galaxy. Rozlew: 16.07.2020, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Warka #63 Hazy IPA Citra & Amarillo 25.06.2020 Zasyp: Pale Bestmalz - 3.5kg Pszeniczny Bestmalz - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.5kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0.25kg Carahell - 0,3kg Chmiele: Simcoe 5g Citra 100g Amarillo 100g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 18L temp 72C: 66-65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 5g Simcoe 2' - 25g Citra i 25g Amarillo Whirpool - 25g Citra i 25g Amarillo Wyszły 23l - 12.5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane FM52 - 150ml po #62. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h. Przelane na cichą 03.08.2020 - 2.5 Blg. Na cichą po 50g Citra i Amarillo. Rozlew: 16.08.2020, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 9 Września 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #64 Cydr z dodatkiem czarnej porzeczki 01.08.2020 Zasyp: Zagęszczony sok jabłkowy - 4kg Zagęszczony sok z czarnej porzeczki - 1kg Chmiele: - Dodatki: - Fermentacja: Sok rozcieńczony do 24l (9.5 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Enartis Aroma White 10g. Ruszyły po 12h. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 13h. Rozlew: 11.09.2020, 0 Blg, ~5% alk, 45 butelek, 100g glukozy Edytowane 30 Listopada 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #65 Oatmeal Stout 03.08.2020 Zasyp: Pale Weyermann - 5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg Chocolate Thomas Fawcett - 0,5kg Jęczmień palony niesłodowany - 0,35kg Caraaroma - 0,35kg Brown Thomas Fawcett - 0,25k Biscuit - 0,25kg Carapils - 0,1kg Chmiele: Simcoe 17g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 19L temp 73C: 67-65C - 50 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 26L - 76C Gotowanie: 60' - 17g Simcoe Wyszły 23l - 17 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane FM52 - 150ml po #63. Przeniesione do piwnicy ~18C. Rozlew: 21.09.2020, ~4.5 Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Warka #66 Christmas Stout 30.11.2020 Zasyp: Pale Bestmalz- 3kg Monachijski II Bestmalz - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg Chocolate Thomas Fawcett - 0,5kg Pale Chocolate Thomas Fawcett -0,3kg Caraaroma - 0,3kg Caraamber - 0,25kg Chmiele: Simcoe 17g Dodatki: Suszone skórki pomarańczy 100g Skórki z 3 świeżych pomarańczy Kakao o obniżonej zaw. tłuszczu 150g Cynamon 10g Kardamon 5g Zacieranie:. Słody wrzucone do 19L temp 73C: 67-65C - 50 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27L - 76C Gotowanie: 60' - 17g Simcoe 10' - wszystkie dodatki Wyszły 23l - 15.5 Blg, ~25 IBU Fermentacja: Zadane paczką uwodnionych US-05 w 20C. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 18h. Rozlew: 03.01.2021, ~5 Blg, ~5,5% alk, 42 butelki, 80g glukozy Edytowane 3 Marca 2021 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Do butelek poszło 10L lambika. Po 2.5 roku jest 0 blg, kwaśność w punkt, mokra skóra, cytryna, siano, lekka ziemistość. Rozlane z dodatkiem US-05 (chciałem jakieś szampańskie albo neutralne winne ale nic takiego na twoimbrowarze akurat nie było). Reszta dostała 2kg wiśni i pewnie poleży tak do lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) Warka #67 Funktown German Hazy Pale Ale 03.03.2021 Zasyp: Pale Bestmalz - 5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Carapils Bestmalz - 0,3kg Chmiele: Simcoe 25g Mandarina Bavaria 50g Hallertauer Blanc 50g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 17,5L temp 74C: 68-65C - 45 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27L - 76C Gotowanie: 60' - 25g Simcoe Whirpool - 20g Mandarina Bavaria, 20g Hallertauer Blanc Wyszły 24l - 12,5 Blg, ~35 IBU Fermentacja: Zadane w 19C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 13h. Na zimno poleci po 30g Hallertauer Blanc i Mandarina Bavaria. Przelane na cichą - 07.04.2021 Chmiele na zimno - 28.04.2021 Rozlew: 01.05.2021, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 42 butelki, 110g glukozy Edytowane 3 Lipca 2021 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka #68 Cydr 04.03.2021 Zasyp: Zagęszczony sok jabłkowy - 6kg Chmiele: - Dodatki: - Fermentacja: Sok rozcieńczony do 24l (12 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Mangrove Jack's SN9 20g. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 19h. Rozlew: 29.04.2021, ~0,5 Blg, ~6% alk, 46 butelek, 150g glukozy Edytowane 2 Maja 2021 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka #69 Funktown German Hazy India Pale Ale #aromaty 07.04.2021 Zasyp: Pale Bestmalz - 2,5kg Pilzneński Bestmalz - 2,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Carapils Bestmalz - 0,5kg Chmiele: Simcoe 20g Mandarina Bavaria 50g Hallertauer Blanc 50g Huell Melon 50g Dodatki: aromat mango, brzoskwini, nektarynki, moreli w różnych proporcjach Zacieranie:. Słody wrzucone do 18L temp 74C: 68-65C - 45 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27L - 76C Gotowanie: 60' - 20g Simcoe Whirpool - 20g Mandarina Bavaria, 20g Hallertauer Blanc, 20g Huell Melon Wyszły 23l - 14 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane w 18C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale ~150ml z #67. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 6h. Na zimno po 30g Hallertauer Blanc, Mandarina Bavaria i Huell Melon. Podczas rozlewu aromaty. 01.05.2021 - cicha przy 3,5 blg Rozlew: 01.07.2021, ~2 Blg, ~6,5% alk, 38 butelek, 110g glukozy Edytowane 3 Lipca 2021 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) Warka #70 Pina Colada Ale #aromaty 01.05.2021 Zasyp: Pale Bestmalz - 2,5kg Pilzneński Bestmalz - 2,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Carapils Bestmalz - 0,3kg Caraaroma Bestmalz - 0,05kg Chmiele: Simcoe 15g Huell Melon 50g Dodatki: aromat ananasa i kokosa laktoza 250g kwas mlekowy 15ml Zacieranie:. Słody wrzucone do 18L temp 75C: 69-65C - 45 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 27L - 76C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe Whirpool - 50g Huell Melon Wyszły 23l - 13,5 Blg, ~24 IBU Fermentacja: Zadane w 18C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale ~150ml z #69. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 7h. Podczas rozlewu aromaty. Rozlew: 02.07.2021, ~2.5 Blg, ~6% alk, 42 butelki, 110g glukozy Edytowane 3 Lipca 2021 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Warka #71 Oatmeal Foreign Extra Stout 01.05.2022 Zasyp: Pale Bestmalz - 4kg Monachijski II Weyermann - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg Caraaroma - 0,4kg Carafa II Special - 0,4kg Palony jęczmień - 0,3kg Caramunich II - 0,2kg Chmiele: Simcoe 15g Marynka 10g Willamette 50g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 22L temp 74C: 67-65C - 50 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24L - 80C Gotowanie: 60' - 15g Simcoe, 10g Marynka 20' - 20g Willamette 10' - 10g Willamette Whirlpool - 20g Willamette Wyszło 20l - 18 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~35 IBU Fermentacja: Zadane 1l starterem FM13 Irlandzkie Ciemności w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h. Rozlew: - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Warka #72 American Saison 01.05.2022 Zasyp: Pilzneński Bestmalz - 2kg Pszeniczny Bestmalz - 2kg Pale Bestmalz - 1kg Monachijski I Weyermann - 1kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,4kg Chmiele: Simcoe 20g Michigan Cooper 50g Mackimac 50g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 20L temp 72C: 66-64C - 50 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 27L - 80C Gotowanie: 60' - 20g Simcoe 5' - 10g Mackimac, 10g Michigan Cooper Whirlpool - 15g Mackimac, 15g Michigan Cooper Wyszły 22l - 14,5 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~35 IBU Fermentacja: Zadane 1l starterem FM21 Odkrycie Sezonu w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h. Na cichą po 25g Mackimac i Michigan Cooper. Rozlew: - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Warka #73 Smoked Brown Ale 01.05.2022 Zasyp: Wędzony bukiem Bestmalz - 3kg Monachijski II Weyermann - 2kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg Caraaroma - 0,2kg Caramunich II - 0,2kg Carafa II Special - 0,1kg Chmiele: Marynka 25g Lubelski 30g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 18,5L temp 72C: 66-63C - 60 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24L - 80C Gotowanie: 60' - 25g Marynka 20' - 15g Lubelski 5' - 15g Lubelski Wyszło 21l - 14 Blg , ~27 IBU Fermentacja: Zadane paczką US-05 w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 11h. Rozlew: - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Warka #74 Weizen 01.05.2022 Zasyp: Pszeniczny Bestmalz - 3kg Pilzneński Bestmalz - 3kg Chmiele: Marynka 15g Lubelski 20g Dodatki: - Zacieranie:. Słody wrzucone do 18,5L temp 72,5C: 66-64C - 45 min 72C - 15 min 76C - 10 min Wysładzanie do 27L - 80C Gotowanie: 60' - 15g Marynka 20' - 20g Lubelski Wyszły 23l - 13 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~17 IBU Fermentacja: Zadane 1l starterem FM41 Gwoździe i Banany w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h. Rozlew: - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się