Skocz do zawartości

Browar Nad Bugiem


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #57 Witbier 25.04.2019

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 3kg
  • Pszenica niesłodowana - 3kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 20g

Dodatki:

 

  • Kolendra 15g
  • Werbena cytrynowa 10g
  • Suszone skórki bergamotki 20g
  • Zest i sok z 3 pomarańczy i 2 cytryn

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18L temp 72,5C:

 

67-64C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Marynka

5' - kolendra, werbena cytrynowa, zest i sok z owoców

 

Wyszły 24l - 11,5 Blg, ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane Fermentum Mobile Białe Walonki w 20C , rozbujane w 1L starterze, poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~17C.

 

Rozlew:

 

05.06.2019, ~3,5 Blg, ~4,5% alk, 46 butelek, 105g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #58 Chokeberry Belgian Pale Ale 04.06.2019

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 4,5kg
  • Pale Bestmalz - 1kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g

Dodatki:

 

  • Sok z aronii 2-3L

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 17L temp 72,5C:

 

67-66C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

 

Wyszły 23l - 13,5 Blg, ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zlane bezpośrednio do wiadra po Witbierze (Białe Walonki), nie chciałem się bawić ze zlewaniem i płukaniem, było bardzo mało gęstwy na dnie. Przeniesione do piwnicy ~18C.

 

Przy przelewaniu dodam ~3L soku z aronii.

 

Rozlew:

 

28.07.2019, ~3 Blg, ~5% alk, 45 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #59 Grodziskie 05.06.2019

 

Zasyp:

 

  • Pszeniczny wędzony dębem Weyermann - 3kg
  • Pilzneński Bestmalz - 0,5kg
  • Carapils - 0,25kg

Chmiele:

 

  • Lubelski 50g
  • Marynka 10g

Dodatki:

 

  • Łuska ryżowa do filtracji 500g

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 13L temp 72,5C:

 

64-63C - 40 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 10g Marynka

20' - 25g Lubelski

5' - 25g Lubelski

 

Wyszły 22l - 9 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Australian Blond Ale - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C.

 

Rozlew:

 

15.07.2019, ~2,5 Blg, ~3,5% alk, 38 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #60 American Wheat 15.07.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 3kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 2kg

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g
  • Citra 50g
  • Rakau 50g
  • Cascade 50g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 15L temp 71C:

 

65-63C - 40 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 25L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

1' - 20g Citra, 20g Rakau, 20g Cascade

 

Wyszły 22l - 11,5 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Grodziskim - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h.

 

Rozlew:

 

24.08.2019, ~2 Blg, ~5% alk, 41 butelek, 110g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #61 English Pale Ale 16.07.2019

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 5kg
  • Carahell - 0,2kg

Chmiele:

 

  • Simcoe 20g
  • East Kent Goldings 50g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 15L temp 70C:

 

64-63C - 45 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 25L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Simcoe

5' - 20g East Kent Goldings

1' - 30g East Kent Goldings

 

Wyszło 21l - 13 Blg, ~35 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane White Labs WLP090 San Diego Super po Grodziskim - 150ml. Przeniesione do piwnicy ~18C.

 

Rozlew:

 

24.08.2019, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 37 butelek, 95g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Warka #62 Hazy IPA Galaxy & Mosaic 04.06.2020

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 3.5kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0.1kg
  • Carahell - 0,3kg

Chmiele:

 

  • Simcoe 5g
  • Galaxy 100g
  • Mosaic 100g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 17.5L temp 72C:

 

66-65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 5g Simcoe

2' - 25g Galaxy i 25g Mosaic

Whirpool - 25g Galaxy i 25g Mosaic

 

Wyszły 23l - 12 Blg, ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane FM52 - poleciał cały starter. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h.

 

Przelane na cichą 25.06.2020 - 2.5 Blg.

 

13.07.2020 - 50g Mosaic i 50g Galaxy.

 

Rozlew:

 

16.07.2020, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #63 Hazy IPA Citra & Amarillo 25.06.2020

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 3.5kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0.5kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 0.25kg
  • Carahell - 0,3kg

Chmiele:

 

  • Simcoe 5g
  • Citra 100g
  • Amarillo 100g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18L temp 72C:

 

66-65C - 50 min

72C - 10 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 5g Simcoe

2' - 25g Citra i 25g Amarillo

Whirpool - 25g Citra i 25g Amarillo

 

Wyszły 23l - 12.5 Blg, ~20 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane FM52 - 150ml po #62. Przeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h.

 

Przelane na cichą 03.08.2020 - 2.5 Blg.

 

Na cichą po 50g Citra i Amarillo.

 

Rozlew:

 

16.08.2020, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 41 butelek, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #64 Cydr z dodatkiem czarnej porzeczki 01.08.2020

 

Zasyp:

 

  • Zagęszczony sok jabłkowy -  4kg
  • Zagęszczony sok z czarnej porzeczki -  1kg

 

Chmiele:

 

-

 

Dodatki:

 

-

 

Fermentacja:

 

Sok rozcieńczony do 24l (9.5 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Enartis Aroma White 10g. Ruszyły po 12h.

 

Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 13h.

 

Rozlew:

 

 

11.09.2020, 0 Blg, ~5% alk, 45 butelek, 100g glukozy

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #65 Oatmeal Stout 03.08.2020

 

Zasyp:

 

  • Pale Weyermann - 5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg
  • Chocolate Thomas Fawcett - 0,5kg
  • Jęczmień palony niesłodowany - 0,35kg
  • Caraaroma - 0,35kg
  • Brown Thomas Fawcett - 0,25k
  • Biscuit - 0,25kg
  • Carapils - 0,1kg

Chmiele:

 

  • Simcoe 17g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 19L temp 73C:

 

67-65C - 50 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 26L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 17g Simcoe

 

Wyszły 23l - 17 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane FM52 - 150ml po #63. Przeniesione do piwnicy ~18C.

 

Rozlew:

 

21.09.2020, ~4.5 Blg, ~6,5% alk, 43 butelki, 100g glukozy

 

Komentarz:

 

-

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #66 Christmas Stout 30.11.2020

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz- 3kg
  • Monachijski II Bestmalz - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg
  • Chocolate Thomas Fawcett - 0,5kg
  • Pale Chocolate Thomas Fawcett -0,3kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Caraamber - 0,25kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 17g

 

Dodatki:

 

  • Suszone skórki pomarańczy 100g
  • Skórki z 3 świeżych pomarańczy
  • Kakao o obniżonej zaw. tłuszczu 150g
  • Cynamon 10g
  • Kardamon 5g

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 19L temp 73C:

 

67-65C - 50 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 17g Simcoe

10' - wszystkie dodatki

 

Wyszły 23l - 15.5 Blg, ~25 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane paczką uwodnionych US-05 w 20CPrzeniesione do piwnicy ~18C. Ruszyły po 18h.

 

Rozlew:

 

03.01.2021, ~5 Blg, ~5,5% alk, 42 butelki, 80g glukozy

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do butelek poszło 10L lambika. Po 2.5 roku jest 0 blg, kwaśność w punkt, mokra skóra, cytryna, siano, lekka ziemistość. Rozlane z dodatkiem US-05 (chciałem jakieś szampańskie albo neutralne winne ale nic takiego na twoimbrowarze akurat nie było).

 

Reszta dostała 2kg wiśni i pewnie poleży tak do lata.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #67 Funktown German Hazy Pale Ale 03.03.2021

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Carapils Bestmalz - 0,3kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 25g
  • Mandarina Bavaria 50g
  • Hallertauer Blanc 50g

 

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 17,5L temp 74C:

 

68-65C - 45 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 25g Simcoe

Whirpool - 20g Mandarina Bavaria, 20g Hallertauer Blanc

 

Wyszły 24l - 12,5 Blg, ~35 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane w 19C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale rozbujanymi w 1l starterze przez 24h, poleciał cały starterPrzeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 13h.

 

Na zimno poleci po 30g Hallertauer Blanc i Mandarina Bavaria.

 

Przelane na cichą - 07.04.2021

 

Chmiele na zimno - 28.04.2021

 

Rozlew:

 

01.05.2021, ~2,5 Blg, ~5,5% alk, 42 butelki, 110g glukozy

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #68 Cydr 04.03.2021

 

Zasyp:

 

  • Zagęszczony sok jabłkowy -  6kg

 

Chmiele:

 

-

 

Dodatki:

 

-

 

Fermentacja:

 

Sok rozcieńczony do 24l (12 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Special 10g i uwodnione drożdże Mangrove Jack's SN9 20g.

 

Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 19h.

 

Rozlew:

 

29.04.2021, ~0,5 Blg, ~6% alk, 46 butelek, 150g glukozy

 

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #69 Funktown German Hazy India Pale Ale #aromaty 07.04.2021

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 2,5kg
  • Pilzneński Bestmalz - 2,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Carapils Bestmalz - 0,5kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 20g
  • Mandarina Bavaria 50g
  • Hallertauer Blanc 50g
  • Huell Melon 50g

 

Dodatki:

 

  • aromat mango, brzoskwini, nektarynki, moreli w różnych proporcjach 

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18L temp 74C:

 

68-65C - 45 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Simcoe

Whirpool - 20g Mandarina Bavaria, 20g Hallertauer Blanc, 20g Huell Melon

 

Wyszły 23l - 14 Blg, ~30 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane w 18C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale ~150ml z #67. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 6h.

 

Na zimno po 30g Hallertauer Blanc, Mandarina Bavaria i Huell Melon.

Podczas rozlewu aromaty.

 

01.05.2021 - cicha przy 3,5 blg

 

Rozlew:

 

 

01.07.2021, ~2 Blg, ~6,5% alk, 38 butelek, 110g glukozy

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #70 Pina Colada Ale #aromaty 01.05.2021

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 2,5kg
  • Pilzneński Bestmalz - 2,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Carapils Bestmalz - 0,3kg
  • Caraaroma Bestmalz - 0,05kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g
  • Huell Melon 50g

 

Dodatki:

 

  • aromat ananasa i kokosa
  • laktoza 250g
  • kwas mlekowy 15ml

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18L temp 75C:

 

69-65C - 45 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

Wysładzanie do 27L - 76C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe

Whirpool - 50g Huell Melon

 

Wyszły 23l - 13,5 Blg, ~24 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane w 18C The Yeast Bay WLP4627 Funktown Pale Ale ~150ml z #69. Przeniesione do piwnicy ~17C. Ruszyły po 7h.

 

Podczas rozlewu aromaty.

 

Rozlew:

 

02.07.2021, ~2.5 Blg, ~6% alk, 42 butelki, 110g glukozy

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka #71 Oatmeal Foreign Extra Stout 01.05.2022

 

Zasyp:

 

  • Pale Bestmalz - 4kg
  • Monachijski II Weyermann - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg
  • Caraaroma - 0,4kg
  • Carafa II Special - 0,4kg
  • Palony jęczmień - 0,3kg
  • Caramunich II - 0,2kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 15g
  • Marynka 10g
  • Willamette 50g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 22L temp 74C:

 

67-65C - 50 min

72C - 20 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 24L - 80C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Simcoe, 10g Marynka

20' - 20g Willamette

10' - 10g Willamette

Whirlpool - 20g Willamette

 

Wyszło 20l -  18 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~35 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane 1l starterem FM13 Irlandzkie Ciemności w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h.

 

Rozlew:

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72 American Saison 01.05.2022

 

Zasyp:

 

  • Pilzneński Bestmalz - 2kg
  • Pszeniczny Bestmalz - 2kg
  • Pale Bestmalz - 1kg
  • Monachijski I Weyermann - 1kg
  • Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,4kg

 

Chmiele:

 

  • Simcoe 20g
  • Michigan Cooper 50g
  • Mackimac 50g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 20L temp 72C:

 

66-64C - 50 min

72C - 10 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 27L - 80C 

 

Gotowanie:

 

60' - 20g Simcoe

5' - 10g Mackimac, 10g Michigan Cooper

Whirlpool - 15g Mackimac, 15g Michigan Cooper

 

Wyszły 22l -  14,5 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~35 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane 1l starterem FM21 Odkrycie Sezonu w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h.

 

Na cichą po 25g Mackimac i Michigan Cooper.

 

Rozlew:

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #73 Smoked Brown Ale 01.05.2022

 

Zasyp:

 

  • Wędzony bukiem Bestmalz - 3kg
  • Monachijski II Weyermann - 2kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Caramunich II - 0,2kg
  • Carafa II Special - 0,1kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 25g
  • Lubelski 30g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18,5L temp 72C:

 

66-63C - 60 min

72C - 10 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 24L - 80C 

 

Gotowanie:

 

60' - 25g Marynka

20' - 15g Lubelski

5' - 15g Lubelski

 

Wyszło 21l -  14 Blg , ~27 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane paczką US-05 w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 11h.

 

Rozlew:

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #74 Weizen 01.05.2022

 

Zasyp:

 

  • Pszeniczny Bestmalz - 3kg
  • Pilzneński Bestmalz - 3kg

 

Chmiele:

 

  • Marynka 15g
  • Lubelski 20g

Dodatki:

 

-

 

Zacieranie:.

 

Słody wrzucone do 18,5L temp 72,5C:

 

66-64C - 45 min

72C - 15 min

76C - 10 min

 

Wysładzanie do 27L - 80C 

 

Gotowanie:

 

60' - 15g Marynka

20' - 20g Lubelski

 

Wyszły 23l -  13 Blg (trochę mniej po rozcieńczeniu starterem), ~17 IBU

 

Fermentacja:

 

Zadane 1l starterem FM41 Gwoździe i Banany w 17C. Przeniesione do piwnicy ~15C. Ruszyły po 5h.

 

Rozlew:

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.