adassko Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Witam wszystkich, postanowiłem uwarzyć piwo jak w tytule, czyli połączenie witbiera i IPA. Poniżej moja receptura na to piwko, proszę o ocenę ewentualne uwagi/sugestie. WHITE IPA - 15BLG 56 IBU 20l Słów pilzneński (Weyermann) - 2,7kg Słód przeniczny jasny (Weyermann) - 2,0kg Słód caraamber (Weyermann) - 0,2kg Płatki jęczmienne 0,3kg Płatki owsiane 0,3kg Zacieranie 67oC (czy może niżej bardziej na wytrawnie?) Chmielenie: 60' - chmiel Magnum 20g 30' - chmiel Magnum 15g, centennial 10g 15' - Chmiel Centennial 10g 10' - kolendra 10g 5' - kolendra 10g, skórki gorzkiej pomarańczy 20g, skórki gorzkiej pomarańczy 20g 0' - chmiel Centennial 15g, Galaxy 15g Chmielenie na zimno (opcjonalne) - Centennial 20g, galaxy 20g - fermentacja cicha 3 dni przed końcem Drożdże S-33 lub US-05 (które lepsze?) Chciałbym uzyskać w miarę balans między aromatami chmielowymi a przyprawowymi. Waham się czy w ogóle chmielić na zimno. co o tym sądzicie? kolendrę chcę zmiażdżyć w moździerzu. Myślę, że te 20 g w sumie to będzie w sam raz. Nie chciałbym aby kolendra przysłoniła wszystkie aromaty i odwrotnie, aby chmiele zdominowały piwo. Słód karmelowy potrzebny w ogóle? nie zaciemni mi tego piwa za bardzo? W BS pokazuje 5,5 SRM czyli dolna granica stylu, ja wyrzucę ten słód to wychodzi za jasne... Co sądzicie o tej recepturze? Wszelkie sugestie będą mile widziane. Edytowane 6 Lutego 2017 przez adassko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się