Jump to content

White IPA


adassko

Recommended Posts

Witam wszystkich,

postanowiłem uwarzyć piwo jak w tytule, czyli połączenie witbiera i IPA. Poniżej moja receptura na to piwko, proszę o ocenę ewentualne uwagi/sugestie.

 

WHITE IPA - 15BLG 56 IBU 20l

 

Słów pilzneński (Weyermann) - 2,7kg

Słód przeniczny jasny (Weyermann) - 2,0kg

Słód caraamber (Weyermann) - 0,2kg 

Płatki jęczmienne 0,3kg

Płatki owsiane 0,3kg

 

Zacieranie 67oC (czy może niżej bardziej na wytrawnie?)

 

Chmielenie:

60' - chmiel Magnum 20g

30' - chmiel Magnum 15g, centennial 10g

15' - Chmiel Centennial 10g

10' - kolendra 10g

5' - kolendra 10g, skórki gorzkiej pomarańczy 20g, skórki gorzkiej pomarańczy 20g

0' - chmiel Centennial 15g, Galaxy 15g

 

Chmielenie na zimno (opcjonalne) - Centennial 20g, galaxy 20g - fermentacja cicha 3 dni przed końcem

 

Drożdże S-33 lub US-05 (które lepsze?)

 

Chciałbym uzyskać w miarę balans między aromatami chmielowymi a przyprawowymi. Waham się czy w ogóle chmielić na zimno. co o tym sądzicie? kolendrę chcę zmiażdżyć w moździerzu. Myślę, że te 20 g w sumie to będzie w sam raz. Nie chciałbym aby kolendra przysłoniła wszystkie aromaty i odwrotnie, aby chmiele zdominowały piwo.

Słód karmelowy potrzebny w ogóle? nie zaciemni mi tego piwa za bardzo? W BS pokazuje 5,5 SRM czyli dolna granica stylu, ja wyrzucę ten słód to wychodzi za jasne...

 

Co sądzicie o tej recepturze? Wszelkie sugestie będą mile widziane.

Edited by adassko
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.