Bercik1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Witam Mam jedno pytanie a mianowicie mam obecnie dwa wiaderka na burzliwej AIPA i weizena są to moje pierwsze dwie warki i tak z AIPA czuć ten cytrusowy chmielowy zapach a z weizena jakby zgniłym jajem użyte drożdże to bavarian wheat m20 no i oczywiście mówię tu o zapachach z rurki fermentacyjnej. Więc co z weizenem czy to norma czy mam się zacząć martwić ? Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 http://www.wiki.piwo.org/Siarkowod%C3%B3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Zapachy z rurki fermentacyjnej mogą być różne w różnych fazach fermentacji. Akurat małe mam doświadczenie z weizenami, nie jest to mój ulubiony styl, więc może ktoś z bardziej doświadczonych w temacie kolegów sprostuje, ale co do zasady należy fermentację dokończyć i martwić się dopiero jak widać ,ze jest infekcja i/lub gotowe piwo zajeżdża czymś ewidentnie niedobrym. Druga zasada jest taka,żeby nie łapać 5 srok za ogony naraz jak się nie ma doświadczenia. Robić naraz jedno piwo, wybrać sobie łatwiejsze style (weizen jest trudny) i fermentować jedno naraz, skupiając się na jak najlepszej kontroli wszystkich procesów. Błędy zdarzają się najlepszym, ale na początku u każdego jest ich tyle,że jest nad czym myśleć, i co eliminować, robienie nastawów "na wyścigi" od samego początku to nie jest dobra metoda moim skromnym zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Drożdże do pszenicy produkują siarę. Spokojnie - smrodek się ulotni po jakimś czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Czasami może tak być, że zapach jest nieciekawy. Jak robiłem porter i otworzyłem szafkę w której stał fermentor to nieźle zaleciało. Ostatecznie wyszło dobre. Białe IPA na początku ładnie pachniało, teraz już trochę gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Druga zasada jest taka,żeby nie łapać 5 srok za ogony naraz jak się nie ma doświadczenia. Robić naraz jedno piwo, wybrać sobie łatwiejsze style (weizen jest trudny) i fermentować jedno naraz, skupiając się na jak najlepszej kontroli wszystkich procesów. Błędy zdarzają się najlepszym, ale na początku u każdego jest ich tyle,że jest nad czym myśleć, i co eliminować, robienie nastawów "na wyścigi" od samego początku to nie jest dobra metoda moim skromnym zdaniem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Oczywiście weizen był robiony tydzień później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Robiłem niedawno wita na płynnych drożdżach Wyeast Belgian Witbier. Z rurki fermentacyjnej wybitne zgniłe jaja. Po tygodniu od butelkowania dalej waliło jajami. Dzisiaj otworzyłem kolejną butelkę po niecałych 2 tygodniach od zabutelkowania - jest super. Jaj prawie nie ma, a piwo jest znakomite. Siarka znika po zakończonej fermentacji, nie martw się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Dzięki kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 No i wczoraj weizen poszedł w butle choć szczerze mówiąc chyba lipa bo w smaku czuć lekko pszenicą wymieszaną jakby z wodą zero bananów i goździków. Nie wiem czy to drożdże czy jakiś może inny błąd. Może to że filtracja stanęła mi trzy razy zamiast zrobić ponowny mash out to tylko mieszałem młótem. Czy to duży błąd ? I jakie ma skutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się