Szimi73 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Witam.Właśnie warzę swoje pierwsze piwo z brewkitu IPA.Problem polega na tym , że praktycznie są minimalne oznaki fermentacji.Drożdże przed zadaniem zostały uwodnione w temp 24 stopni po 30 min część drożdży opadła na dno a część zaczęła pracować na co wskazywały pojawiające się pęcherzyki powietrza i delikatna pianka.Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni tak wskazuje ciekłokrytaliczny.nie zmierzyłem blg przed zadaniem drożdży.Co powinienem zrobic w zaistniałęj sytuacji?Mam w zapasie drożdże s04.Dziękuje z zainteresowanie.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 To, ze nie bulka to nie znaczy ze fermentacja nie ruszyla. jezeli pojawiaja sie pecherzyki (Co2 nie powietrza) to znaczy ze fermentuje. Pewnie masz dzies nieszczelnosc w pokrywie, dosisnij ja. swoja droga zadales w zbyt wysokiej temperaturze, poczytaj o tym jeszcze . ps. sorki za brak polskich znakow , pisze z pracy ( Irlandia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Brak bulgotania nie oznacza braku fermentacji! Może masz nieszczelny fermentor. Zostaw piwo na dwa tygodnie, potem zrób pomiar blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Jakiego rodzaju fermentator masz ? Jeśli Biowin to ze szczelnością szału nie robią. Przez ile czasu uwadniałeś drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Jakiego rodzaju fermentator masz ? Jeśli Biowin to ze szczelnością szału nie robią. Przez ile czasu uwadniałeś drożdże ? Czas uwadniania 30 min.To nie Biowin tylko Malinowy nos. Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia. Jest przezroczysty.Jutro wstawię foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Jakiego rodzaju fermentator masz ? Jeśli Biowin to ze szczelnością szału nie robią. Przez ile czasu uwadniałeś drożdże ? Czas uwadniania 30 min.To nie Biowin tylko Malinowy nos. Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia. Jest przezroczysty.Jutro wstawię foto. Malinowy Nos zazwyczaj ma ok sprzęt. Czas uwadniania też ok więc nie tędy droga. Jak możesz to daj zdjęcie. Ktoś to powinien tutaj na szybkiego rozszyfrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni Doczytałem bardziej na spokojnie w domu. Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej. A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni Doczytałem bardziej na spokojnie w domu. Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej. A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo Cierpliwości. Słusznie prawi !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia. Są fotki.Przepraszam ale lepszych nie dałem rady zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Fotki są z 4 dnia od zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni Doczytałem bardziej na spokojnie w domu. Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej. A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo Cierpliwości. Słusznie prawi !!! Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Zapłacę frycowe debiutanta Nie koniecznie moja druga warka (weizen) po 4 dniach wygląda podobnie na razie się nie martwię. Najlepiej tak jak piszą poprzednicy nie zaglądać tydzień dwa potem (zależy od stylu) sprawdzić blg ewentualnie spróbować czy nie kwaśne i git. A propo ja przy pierwszej warce (AIPA) zadałem drożdże zamknąłem wieko rurka z wodą wsadzona i chciałem przenieść fermentor a tu chlup woda z rurki znalazła się wtedy jeszcze w wystudzonej brzeczce wtedy jeszcze nie wiedziałem ze tak się dzieje a woda była zwykła z kranu ale na szczęście burzliwa dobiega końca z 17blg jest na 4blg młode piwko nie jest kwaśnie więc infekcji raczej nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni Doczytałem bardziej na spokojnie w domu. Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej. A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo Cierpliwości. Słusznie prawi !!! Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta Spokojnie. Nie jest powiedziane, że będzie jakiś dramat zaraz. Tak jak mówią czyli cierpliwości. Drożdze były bez opisu bo to brewkit. Standardowo tak jest. Jakiej marki ten brewkit, Panie Kolego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni Doczytałem bardziej na spokojnie w domu. Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej. A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo Cierpliwości. Słusznie prawi !!! Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta Spokojnie. Nie jest powiedziane, że będzie jakiś dramat zaraz. Tak jak mówią czyli cierpliwości. Drożdze były bez opisu bo to brewkit. Standardowo tak jest. Jakiej marki ten brewkit, Panie Kolego ? Cierpliwość jest.Brewkit marki Gozdawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami. Ogólnie mają słabą opinię. Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g. Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04. W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają. Coś tam da się wyczuć ale bez szału. Daj znać później jak wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają. Coś tam da się wyczuć ale bez szału. Tym bardziej jeśli to jest Gozdawa... Unikać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami. Ogólnie mają słabą opinię. Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g. Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04. W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają. Coś tam da się wyczuć ale bez szału. Daj znać później jak wrażenia. Witam.No to sie pochwale co z tej 1 warki wyszło.Nu cos tam wyszło bo pić się da Aromat jaki sie da wyczuć to cytrus i zarówno w smaku jak i zapachu.I najbardziej przypomina to cytrynę , skórka cytrynowa z albedo lub żółty grejfrut z albedo.Kolor złocisty piana grubo pęchężykowa znikajaca bardzo szybko.W drodze już 2 warka tym razem Piwo American India Pale Ale 15,3° Blg - Zestaw surowców z ekstraktów Fotka piwka Pale Ale Gozdawa warka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Gratuluję pierwszej warki! Najważniejsze, że wyszło i jest do wypicia Teraz proponuję ekstrakty niechmielone, chmiel i dobre drożdże jak podpowiadają inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Troche ci zeszlo przy tym piwie, wazne ze da sie pic. nie boj sie zacierania, wieksza frajda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szimi73 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Troche ci zeszlo przy tym piwie, wazne ze da sie pic. nie boj sie zacierania, wieksza frajda Poszło gładko tylko trochę późno wstawiłem info.Uwarzona już kolejna warka(też info spóźnione będzie).No i trzecia w trakcie burzliwa trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami. Ogólnie mają słabą opinię. Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g. Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04. W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają. Coś tam da się wyczuć ale bez szału. Daj znać później jak wrażenia. Witam.No to sie pochwale co z tej 1 warki wyszło.Nu cos tam wyszło bo pić się da Aromat jaki sie da wyczuć to cytrus i zarówno w smaku jak i zapachu.I najbardziej przypomina to cytrynę , skórka cytrynowa z albedo lub żółty grejfrut z albedo.Kolor złocisty piana grubo pęchężykowa znikajaca bardzo szybko.W drodze już 2 warka tym razem Piwo American India Pale Ale 15,3° Blg - Zestaw surowców z ekstraktów Fotka piwka Pale Ale Gozdawa warka 1 DSCN5371.JPG No i elegancko. Bardzo klarowne. Dobre zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi