Jump to content

Piwszy brewkit i pierwsze problemy


Szimi73

Recommended Posts

Witam.Właśnie warzę swoje pierwsze piwo z brewkitu IPA.Problem polega na tym , że praktycznie są minimalne oznaki fermentacji.Drożdże przed zadaniem zostały uwodnione w temp 24 stopni po 30 min część drożdży opadła na dno a część zaczęła pracować na co wskazywały pojawiające się pęcherzyki powietrza i delikatna pianka.Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni tak wskazuje ciekłokrytaliczny.nie zmierzyłem blg przed zadaniem drożdży.Co powinienem zrobic w zaistniałęj sytuacji?Mam w zapasie drożdże s04.Dziękuje z zainteresowanie.Pozdr.

Link to comment
Share on other sites

To, ze nie bulka to  nie znaczy ze fermentacja nie ruszyla. jezeli pojawiaja sie pecherzyki (Co2 nie powietrza) to znaczy ze fermentuje. Pewnie masz dzies nieszczelnosc w pokrywie, dosisnij ja. swoja droga zadales w zbyt wysokiej temperaturze, poczytaj o tym jeszcze .

 

ps. sorki za brak polskich znakow , pisze z pracy ( Irlandia )

Link to comment
Share on other sites

Jakiego rodzaju fermentator masz ? Jeśli Biowin to ze szczelnością szału nie robią.

Przez ile czasu uwadniałeś drożdże ?

Czas uwadniania 30 min.To nie Biowin tylko Malinowy nos.

Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia.

Jest przezroczysty.Jutro wstawię foto.

Link to comment
Share on other sites

 

Jakiego rodzaju fermentator masz ? Jeśli Biowin to ze szczelnością szału nie robią.

Przez ile czasu uwadniałeś drożdże ?

Czas uwadniania 30 min.To nie Biowin tylko Malinowy nos.

Jeżeli fermentor jest przeźroczysty do wstaw zdjęcie. Łatwiej będzie określić co tam się wyrabia.

Jest przezroczysty.Jutro wstawię foto.

 

 

Malinowy Nos zazwyczaj ma ok sprzęt.

Czas uwadniania też ok więc nie tędy droga.

Jak możesz to daj zdjęcie.

Ktoś to powinien tutaj na szybkiego rozszyfrować.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni

 

 

Doczytałem bardziej na spokojnie w domu.

Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach :) Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej.

 

A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane :)

 

Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo :)

 

Cierpliwości.

Link to comment
Share on other sites

 

Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni

 

 

Doczytałem bardziej na spokojnie w domu.

Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach :) Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej.

 

A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane :)

 

Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo :)

 

Cierpliwości.

 

Słusznie prawi !!! :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni

 

 

Doczytałem bardziej na spokojnie w domu.

Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach :) Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej.

 

A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane :)

 

Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo :)

 

Cierpliwości.

 

Słusznie prawi !!! :D

 

Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie :( Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zapłacę frycowe debiutanta

 

Nie koniecznie moja druga warka (weizen) po 4 dniach wygląda podobnie na razie się nie martwię. Najlepiej tak jak piszą poprzednicy

nie zaglądać tydzień dwa potem (zależy od stylu) sprawdzić blg ewentualnie spróbować  czy nie kwaśne i git. A propo ja przy pierwszej warce (AIPA) zadałem drożdże zamknąłem wieko rurka z wodą wsadzona i chciałem przenieść fermentor a tu chlup woda z rurki znalazła się wtedy jeszcze w wystudzonej brzeczce

wtedy jeszcze nie wiedziałem ze tak się dzieje a woda była zwykła z kranu ale na szczęście burzliwa dobiega końca z 17blg jest na 4blg młode piwko nie jest kwaśnie więc infekcji raczej nie ma

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni

 

 

Doczytałem bardziej na spokojnie w domu.

Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach :) Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej.

 

A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane :)

 

Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo :)

 

Cierpliwości.

 

Słusznie prawi !!! :D

 

Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie :( Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta ;)

 

 

Spokojnie. Nie jest powiedziane, że będzie jakiś dramat zaraz. Tak jak mówią czyli cierpliwości.

Drożdze były bez opisu bo to brewkit. Standardowo tak jest.

Jakiej marki ten brewkit, Panie Kolego ?

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Drożdże zostały zadane do nastawu o temp. ok 24 stopni było to12.02 dziś jest 15.02 i brak aktywności w rurce fermentacyjnej jednak na tafli nastawu pojawiają sie pęcheżyki powietrza i lekkie spienienie.temp. nastawu wynosi 15-18 stopni

 

 

Doczytałem bardziej na spokojnie w domu.

Po pierwsze nie wiemy jakie drożdze (data produkcji też coś podpowie, ale o tym dalej), blg też nie znane. Zadałeś drożdze do za ciepłej brzeczki, jeżeli ruszyły po paru godzinach to temperatura skoczyła sporo do góry i po trzech dniach już jest po zadowach :) Dalej, spadła temperatura, co znechęciło drożdze do działania, powinno być odwrotnie, start w niskiej temperaturze i pod koniec stopniowo nawet pare stopni wyżej.

 

A co do samych drożdzy. Mogły być stare lub kiepskie co w brewkitach się zdarza. Jak już warzysz to instrukcję do kosza, drożdze jak no name też i kupujesz nowe, sprawdzone i polecane :)

 

Polecam zapomnieć o piwie przyjamniej na dwa tygodnie od warzenia, potem zrobić pomiar, bo z tego co piszesz to prawdopodobnie drożdze odfermentowały już piwo :)

 

Cierpliwości.

 

Słusznie prawi !!! :D

 

Ogólnie to oby dało się pić i nie poszło w kanał.Co do pierwszego podejścia to myślałem , że podstawy znam a tu jednak nie :( Nie sprawdziłem Blg , za ciepła brzeczka w chwili dodania drożdży , nie wiadomo jakie drożdże.No na opakowaniu nic nie było ni daty ni nazwy tylko jakiś nieczytelny bazgroł (opakowanie już dawno w śmieciach) pisakiem.Zapłacę frycowe debiutanta ;)

 

 

Spokojnie. Nie jest powiedziane, że będzie jakiś dramat zaraz. Tak jak mówią czyli cierpliwości.

Drożdze były bez opisu bo to brewkit. Standardowo tak jest.

Jakiej marki ten brewkit, Panie Kolego ?

 

Cierpliwość jest.Brewkit marki Gozdawa.

Link to comment
Share on other sites

Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami.

Ogólnie mają słabą opinię.

Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g.

 

Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04.

 

W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają.

Coś tam da się wyczuć ale bez szału.

 

Daj znać później jak wrażenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają. Coś tam da się wyczuć ale bez szału.

 

Tym bardziej jeśli to jest Gozdawa... Unikać!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami.

Ogólnie mają słabą opinię.

Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g.

 

Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04.

 

W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają.

Coś tam da się wyczuć ale bez szału.

 

Daj znać później jak wrażenia.

Witam.No to sie pochwale co z tej 1 warki wyszło.Nu cos tam wyszło bo pić się da :) Aromat jaki sie da wyczuć to cytrus i zarówno w smaku jak i zapachu.I najbardziej przypomina to cytrynę , skórka cytrynowa z albedo lub żółty grejfrut z albedo.Kolor złocisty piana grubo pęchężykowa znikajaca bardzo szybko.W drodze już 2 warka tym razem

Piwo American India Pale Ale 15,3° Blg - Zestaw surowców z ekstraktów :)

Fotka piwka Pale Ale Gozdawa warka 1 post-16215-0-63431600-1494780939_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Troche ci zeszlo przy tym piwie, wazne ze da sie pic. nie boj sie zacierania, wieksza frajda :)

Poszło gładko tylko trochę późno wstawiłem info.Uwarzona już kolejna warka(też info spóźnione będzie).No i trzecia w trakcie burzliwa trwa ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Gozdawa ma różnie z tymi drożdzami.

Ogólnie mają słabą opinię.

Dodatkowo z tego co pamiętam to w opakowaniach jest po 7g.

 

Jeśli będziesz jeszcze robił brewkity to polecam nie bawić się z firmowymi drożdzami tylko zapodać US-05 albo S-04.

 

W razie co to uprzedzam, że jeśli nie chmielisz samemu to brewkity aromatem nie powalają.

Coś tam da się wyczuć ale bez szału.

 

Daj znać później jak wrażenia.

Witam.No to sie pochwale co z tej 1 warki wyszło.Nu cos tam wyszło bo pić się da :) Aromat jaki sie da wyczuć to cytrus i zarówno w smaku jak i zapachu.I najbardziej przypomina to cytrynę , skórka cytrynowa z albedo lub żółty grejfrut z albedo.Kolor złocisty piana grubo pęchężykowa znikajaca bardzo szybko.W drodze już 2 warka tym razem

Piwo American India Pale Ale 15,3° Blg - Zestaw surowców z ekstraktów :)

Fotka piwka Pale Ale Gozdawa warka 1 attachicon.gifDSCN5371.JPG

 

 

No i elegancko. Bardzo klarowne. Dobre zdjęcie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.