danol148 Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieranie Pytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania może mi ktoś doświadczony powie co i jak jako 3 warkę chce zrobić na przepisie ze strony wesa : Potrzebne składniki: - jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,7 kg - jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,2 kg - drożdże piwowarskie górnej fermentacji - 2 porcje granulatu chmielu aromatycznego po 25 g - 2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g jakie drożdże możecie polecić i czy zamiast cukru do refermentacji mogę dać suchy ekstrakt słodowy w proszku jasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieraniePytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania może mi ktoś doświadczony powie co i jak 150-200g na 20L będzie ok. jako 3 warkę chce zrobić na przepisie ze strony wesa : Potrzebne składniki: - jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,7 kg - jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,2 kg - drożdże piwowarskie górnej fermentacji - 2 porcje granulatu chmielu aromatycznego po 25 g - 2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g jakie drożdże możecie polecić i czy zamiast cukru do refermentacji mogę dać suchy ekstrakt słodowy w proszku jasny Tu można użyć zarówno górniaków - polecam S-04 jak i dolniaków (S-23 lub W40/70). Zależy co to miałoby być, jakimi temperaturami dysponujesz itd. PS: mało tego goryczkowego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 z goryczkowym tak było w przepisie a temperatury to w domu ok 20 stopni i piwnica ok od 15 do 7-10 zależnie od pomieszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieraniePytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania może mi ktoś doświadczony powie co i jak Fermentacja wystartowała przy blg 8 dzisiaj (czyli po tygodniu)w temp. ok 20 st. zlane na cichą przy blg 3 mam zamiar potrzymać ok 3 dni w pokojowej i ok 1.5 2 tyg. na cichej w temp. 5-8 st. dodać ekstrat słodowy i butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Ja także jestem początkującym. Po 3 puszkach coopersa mam zamiar spróbować najpierw na bazie ekstraktów a potem słodów dostępnych tu http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-c-45.html?osCsid=e07cef7850099cbe981b19b91aa83575 To chyba najwłaściwsza dróżka w umiejętnościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 PS: mało tego goryczkowego chmielu. Jutro chcę zapuścić warkę to ile dać najlepiej tego chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 PS: mało tego goryczkowego chmielu. Jutro chcę zapuścić warkę to ile dać najlepiej tego chmielu? możesz dać 20g wszystko na początku gotowania, potem już tylko aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) PS: mało tego goryczkowego chmielu. Jutro chcę zapuścić warkę to ile dać najlepiej tego chmielu? W przepisie WESa razem z 16g goryczkowego jest też 33g aromatycznego. Przy założeniu 8% a-k dla goryczkowego i 4% a-k dla aromatycznego to w ciągu godziny chmielenia 20l da to ok 40IBU. Moim zdaniem wystarczy. Zastanawiam się tylko dlaczego w przepisie jest "2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g" skoro i tak cały chmiel (tj w tym przypadku 16g) jest dawany razem? Czyżby WES sprzedawał chmiel w 8g torebkach?? Edytowane 22 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się