Beer Makers Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Witam powód jest taki ze masz spustowy zawór i spuszczasz drożdże i chmiele i przy "pomocy" niskiej temperatury wszystko osiada na dole i możesz przed rozlewem dodatkowo resztę spuścić. Trzeba na 3 dni przed rozlewem piwo potraktować temperatura 1,5 C. Spuszczamy drożdże 2 razy raz po burzliwej i drugi raz przed rozlaniem. Ipy i apy są klarowne. Jesli ktoś tego np nie lubi to można leżakowanie ograniczyć np do 8 C. Na dole butelki próżno szukać mętów pozostalosci drożdży itp Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 powód jest taki ze masz spustowy zawór i spuszczasz drożdże i chmiele i przy "pomocy" niskiej temperatury wszystko osiada na dole i możesz przed rozlewem dodatkowo resztę spuścić. Hmm, raczej chodzi mi o wytłumaczenie dlaczego wg Ciebie, fermentor należy opróżniać, myć i dezynfekować przed cichą, a w przypadku unitanka już nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dokładnie tak ja tez myłem fermentor przelewalem itp teraz już tego nie robię. Wiesz można ale nie widzę potrzeby Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dokładnie tak ja tez myłem fermentor przelewalem itp teraz już tego nie robię. Uważam, że w przypadku fermentora stożkowego (bo o takim tu mowa) również można spuszczać drożdże a piwo pozostawiać w nim na cichą. I nie trzeba przy tym wykonywać żadnych karkołomnych operacji związanych ze zlewaniem piwa i czyszczeniem fermentora, a Twoje stwierdzenie jeśli chcesz w nim przejść na cichą wypada przelać piwo do wiaderek umyć fermentor i zrobić dezynfekcję i potem znowu wlać sugeruje coś całkiem innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Witam, .......po kolei Unitank https://www.ssbrewtech.com/products/1-bbl-nano-series-unitank to jest połączenie fermentora ze zbiornikiem leżakowym. W zasadzie co nam daje? - fermentacja burzliwa i cicha + leżakowanie + chmielenie zimno + nasycanie co2+ pozbywanie się osadów drożdżowych i chmielowych, ściąganie drożdży. - to wszystko robisz w jednym urządzeniu nie natleniasz piwa!!!! - unitank musi mieć sporo dziur pod różnego rodzaju zawory itp od dołu 1) zawór spustowy do mycia 2) zawór myjący 3) zawór spustowy do piwa 4) zawór do karbonizacji 5) wejście do termometru 6) 7) wejścia do piwowskazu 8) odpowietrzacz 9) manometr 10) 11) wejście i wyjście do spirali od wytwarzacza wody lodowej 12) otwór do "bulbulatora Chronical Brewmaster Edition https://www.ssbrewtech.com/products/chronical-7-gal-fermenter-brewmaster-edition to jest tylko fermentor możesz co prawda potraktować go jako leżak ale nie możesz już w nim gazować piwa co2. jeśli chcesz w nim przejść na cichą wypada przelać piwo do wiaderek umyć fermentor i zrobić dezynfekcję i potem znowu wlać, wiesz natleniasz piwo itp. Aktualnie mamy fermentor i brite tank i po prostu przelewamy piwo z fermentora do brite tanku, wcześniej wypełniamy go co2 i nie mamy natleniania Wytwornica wody lodowej ma prosty elektroniczny sterownik do ustawiania temp, aktualnie mam w piwnicy jakieś 17 C i teraz popatrz na nastawy i na realizację nastaw Temperatura nastawiona na schładzaczu Temperatura uzyskana na brite tanku 16 16 14 14 12 13 10 12 6 9 w konsekwencji jeśli chcę mieć przy zlewaniu piwo o temp 1,5 to na schładzaczu muszę ustawić jakiś -6 C, zimą będzie lepiej ale teraz jest jak jest. Wytwornica wody lodowej porzebuje wyłącznie prądu Co do nagazowywania to poprostu butla z co2 podłączona do kamienia, do 10 C w ogóle nie dajemy co2 bo piwo jego prawie nie wchłania i dopiero od 8 C dajemy max 1,4 atm Warki warzymy na 3 garach po 72 l + 2 gary po 55 litrów do wysładzania, w tym tygodniu odpalam gar do filtracji Unitank jest super na razie mamy jeden problem - piwo rozlewamy izobarycznie zawór do zlewania mamy na dole i nie możemy szybko rozlewać piwa jest rozlane jest wszystko ok ale trwa to trochę za wolno, sciągamy teraz nalewak izobaryczny ze Szwajcarii oparty na innej konstrukcji niż typowe u nas, zobaczymy. Ogólnie piwo uczy pokory zobaczymy co wyjdzie jakby co to pisz nie mam żadnych tajemnic i jak będę mógł pomóc to pomogę Piotr Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, wyjasilo mi to wiele niejasnosci! Z unitankiem masz 100% racji, w tym przypadku musze na nowo przeanalizowac moja koncepcje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Tak ale to było zdanie tylko o fermentorze tak wcześniej robiliśmy jak nie mieliśmy brite tanku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 a nie ma jakiś tańszych odpowiedników, albo czy ktoś robi to na zamówienie w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Tańszych tzn. za ile? Sam osprzęt do tanka jak kupisz na ali to wyjdzie dobre 600zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Jakiś czas temu pojawiła się firma włoska z takimi fermentorami enobeer, mają warzelnie itp, Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) kolega https://www.facebook.com/piwolab/ organizowal sobie 2 takie fermentory. trzeba z nim rozmawiac ale z tego co pamietam nie byl zainteresowany robieniem tego komercyjnie Edytowane 15 Grudnia 2018 przez yogshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ogólnie dużego wyboru po prostu brakWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Bo i konkurować z tą ceną trudno przy jednostkowym wykonaniu, a rynek u nas nie ejst na tyle chłonny, żeby linię otwierać. Przy czym 10 czy 30 sztuk to wciąż jest jednostkowo i 100% maufaktura bo nikt nie będzie ustawiał robota dla takiej serii - tyle to by na próbną zeszło żeby własciwie owego robota ustawić. Jeszcze jak taki Piwolab przeczyta parę postów/porad w stylu "spawacz ci to za piwo albo za dychę przyspawa", to mu się nie dziwię, że nie był zainteresowany wolontariatem na dużą skalę. Czemu zatem ludziska wykonuk wspawywanie kranów, mieszadła i różne klocki a stożków nie? Kto choć raz ręcznie spawał długi prosty odcinek spoiny dwóch cienkich blach nierdzewnych, ten wam powie ile godzin schodzi na chłodzenie, ile argonu pójdzie w atmosferę, a i tak nie wyjdzie prosto. (podpowiedź - szew w połowie kega to nie jest prosta linia, taki spaw jest sztywny, ale zwiniętą z blachy rurę czy stożek spawać wzdłuż ręcznie, to już nawet nie wyższa skola jazdy, tego się po prostu unika jeśli jest jakakolwiek alternatywa. Przy nierdzewnej szczególnie bo jest wrednie kurczliwa. Można za to jednostkowo czynić indywidualnie wyposażone, przerobić kega, czynić słabsze wyposażenie lub, delikatnie mówiąc, macgyverskie, na co producent się już nie porwie. I tu jest pole konkurencji dla polskiego rzeźbiarza. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Mam dokładnie takie same przemyślenia, ostatnio gdzieś znalazłem informacje ze w Stanach liczna piwowarów domowych przekroczyła milion i niech tylko 20 % chce użyć lepszego sprzętu do warzenia fermentacji leżakowania to tworzy się rynek na taki sprzęt. SS robią sprzęt nie w USA tylko w Chinach + jeszcze duże taki i warzelnie. Nie sądzę ze następnych kilku latach ktoś uruchomi produkcje na miejscu. Odpalenie takiej produkcji jest to mało opłacalna sprawa przy zapotrzebowaniu na rynku. Poza tym to nie jest tylko fermentor czy unitank w ofercie firmy, a dodatkowo pas grzewczy ze sterownikiem, coś do schładzania, jacket do izolacji ktos to musi uszyć itp.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 15.12.2018 o 12:07, c64club napisał: taki spaw jest sztywny, ale zwiniętą z blachy rurę czy stożek spawać wzdłuż ręcznie, to już nawet nie wyższa skola jazdy, tego się po prostu unika jeśli jest jakakolwiek alternatywa. Przy nierdzewnej szczególnie bo jest wrednie kurczliwa. Wspomniany przeze mnie wcześniej w innym, podobnym wątku kolega (Herbata666 z forum alkohole-domowe), robiący destylatory, wykonuje dowolne zbiorniki z nierdzewki. W pojedynczych egzemplarzach. Może warto narysować, posłać mu i go zapytać, mimo wszystko... Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Jeszcze jedna mała rada dla tych co chcą zbudować sobie coś takiego, nie budujcie fermentorów, ale od razu unitanki, cena bardzo zbliżona a dużo mniej pracy będziecie mieli potem ogólnie argumentów za jest bardzo dużo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Cześć, czy ktoś oprócz Beer Makers-a używa unitanku od SS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Cześć, czy ktoś oprócz Beer Makers-a używa unitanku od SS? ?Uzywam 2x Ss unitank w czym Pomoc?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 5 godzin temu, yogshi napisał: ?Uzywam 2x Ss unitank w czym Pomoc? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cześć, chciałem podpytać jak wrażenia z użytkowania, czy piwa wychodzą lepsze niż na wiadrach (brak dostępu tlenu), występują jakieś trudności przy odbieraniu gęstwy, czy fermentujesz pod ciśnieniem, jak wygląda kwestia chmielenia na zimno wrzucasz chmiel luzem czy w jakimś woreczku/siatce, a jak luzem to czy ładnie osiada i można spokojnie odebrać dolnym spustem, czy piwa wychodzą klarowne głównie chodzi mi o lagery, po rozlaniu do butelki jest dużo osadu na dnie? Jak duże są straty tzn ile litrów zostaje w stożku po opóźnieniu? Nie wiem czy to sprawdzałeś ale ile kWh idzie na chłodzenie tanku np przez tydzień fermentacji i dwa tygodnie leżakowania? Czy ten piankowy pokrowiec dobrze izoluje lub może pod nim tworzą się skropliny? Czy z kranika do próbek leci sama piana w trakcie pobierania piwa? Należy zastosować jakiś wężyk kranik picnic? Jak kształtuje się trwałość piwa bez refermentacji, ile mogą stać? Do jakiego maksymalnego poziomu napełniasz zbiornik? Czy używasz kuli CIP do mycia, domywa cały zbiornik dokładnie czy trzeba poprawić ręcznie? Czy napełniałeś tank gorącą brzeczką? Czego używasz do mycia, jakie środki? Przeprowadzałeś pasywację przed pierwszym użyciem? No i w końcu pytanie o trwałość/jakość jak długo już używasz, czy naptotkałeś jakieś problemy ze sprzętem, awarie? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, wiem że dużo napisałem ale tyle kwestii mnie nurtuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Witam, odpowiem na wszystkie pytania tylko proszę się uzbroić w cierpliwość potrzebuje czas do środy mam małe urwanieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Hej dzieki za cierpliwosc. jesli chodzi o roznice miedzy wiadrami a unitankiem to kwestia bezdyskusyjna. Oczywiscie nie przecze ze na wiadrach z kontrola temperatury nie mozna zrobic dobrego piwa tylo tu jesli masz zakupiony pelny zestaw kontrola temp + chlodziarka to masz pelen komfort. nie ma zadnej trudnosci z oodbeiraniem gestwy. istotna kwestia jest to ze sam unitank to nie jset jeszcze wszystko tu beda dodatkowe koszty np. zlaczki TC /camlock/weze/ chlodziarka np Lindr AS 40 na glikol do kosz rzedu 2100 pln/ ja dodatkowo sprawilem sobie myjke + pompa. ja po 2 razach odpuscilem proby mycia w standardowy sposob. Takze to tez dodatkowy koszt. Aby dobrze umyc uni musisz uzyc CIP bo nie da rady wziac go w rece i potrzasac z chemia w sirodku jak wiadrem. Jesli chodzi o chmielenie na zimno to mozesz rzucac chmiel luzem bo jesli bedziesz mial chodziarke i zrobisz cold crash na 2 st. C to nie ma sily wszysko opada na dno. Pilsy/lagery wychodza mega klarowne. W stozku pozstaje 2,5L przy takim jak ja mam https://www.ssbrewtech.com/collections/all-unitanks/products/14-gal-unitank. poboru mocy nie sprawdzalem ale nie popadajmy w skrajnosci to nie jest cos co ciagnie 2000W i dziala nonstop, zreszto efekt rownowazy koszty pokrowiec izoluje wystarczajaca, nic z iego nie cieknie. oczywiscie wszystko zalezy od temp otoczenia. nie ma problemu z piana przy pobieraniu probek Jak kształtuje się trwałość piwa bez refermentacji, ile mogą stać? - ja laduje w kegi albo butelki - to wszytko zalezy od stylu i co chcesz sie pozniej napic. dobre piwo czy cos w stylu piwa. jedne moga postac inne jak ipa im swiezsze tym lepsze. mozesz gazowac w fermentorze albo w kegu. ja zapomnialem o refermentacji na dobre. Do jakiego maksymalnego poziomu napełniasz zbiornik? - 45L Czy używasz kuli CIP do mycia, domywa cały zbiornik dokładnie czy trzeba poprawić ręcznie? - wyjmuje chlodnice, myje recznie a potem CIP - robie tak dlatego aby za kazdym razem nie wyminiac chemii. myje recznie plukam i potem CIP. - uzywam NaOH/kwas/woda. Takze Uwazam tez ze sa miejsca ktore nie zostana odpowiednio domyte nawet przy zrobieniu CIP bez mycia recznego zdjecia 1/2 - gniazda gdzie siedzi kranik do probek/kamien/zawor do odbierania piwa po fermentacji do gazowania - tam jest pelno drozdzy a to ze w srodku jest jeszcze spirala chlodzaca powoduje ze kula tego nie wypluka. dlatego tez myle recznie + CIP zdjecie 3 - zmontowalem to aby widzec jak postepuje proces mycia i aby dobrze wyplukac gniazda zdjecie 4 to myjka - na dole NaOH, po sirodku kwas i na gorze keg na goraca wode - wszystko podaje pompa aby przepinam weza Czy napełniałeś tank gorącą brzeczką? - nie, chlodze do odpowiedniej tem i przetaczam. mozna tez i chlodzic w tanku jesli mach chlodziarke Przeprowadzałeś pasywację przed pierwszym użyciem? - nie jak długo już używasz, czy naptotkałeś jakieś problemy ze sprzętem, awarie? - rok - zadnych awarii, poprostu kwestia nauczenia i dostosowania sobie calej reszty jak cos to pytaj dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 tu masz 2 strony unitank rozlozony na czynniki pierwsze http://blog.craftbeertraders.com/ssbrewtech-14g-unitank-review/ tu poruszony temat SS https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/doubling-down-ss-brewtech-conical-ftss-glycol-power-pack.528052/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Cześć, chciałem podpytać jak wrażenia z użytkowania, czy piwa wychodzą lepsze niż na wiadrach (brak dostępu tlenu), występują jakieś trudności przy odbieraniu gęstwy, czy fermentujesz pod ciśnieniem, jak wygląda kwestia chmielenia na zimno wrzucasz chmiel luzem czy w jakimś woreczku/siatce, a jak luzem to czy ładnie osiada i można spokojnie odebrać dolnym spustem, czy piwa wychodzą klarowne głównie chodzi mi o lagery, po rozlaniu do butelki jest dużo osadu na dnie? Jak duże są straty tzn ile litrów zostaje w stożku po opóźnieniu? Nie wiem czy to sprawdzałeś ale ile kWh idzie na chłodzenie tanku np przez tydzień fermentacji i dwa tygodnie leżakowania? Czy ten piankowy pokrowiec dobrze izoluje lub może pod nim tworzą się skropliny? Czy z kranika do próbek leci sama piana w trakcie pobierania piwa? Należy zastosować jakiś wężyk kranik picnic? Jak kształtuje się trwałość piwa bez refermentacji, ile mogą stać? Do jakiego maksymalnego poziomu napełniasz zbiornik? Czy używasz kuli CIP do mycia, domywa cały zbiornik dokładnie czy trzeba poprawić ręcznie? Czy napełniałeś tank gorącą brzeczką? Czego używasz do mycia, jakie środki? Przeprowadzałeś pasywację przed pierwszym użyciem? No i w końcu pytanie o trwałość/jakość jak długo już używasz, czy naptotkałeś jakieś problemy ze sprzętem, awarie? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, wiem że dużo napisałem ale tyle kwestii mnie nurtujeI jak Kolego zdecydowales sie Na zakup? A moze juz dzialasz to napisz jak wrazenia?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Cześć, więc mam i używam od marca ale dopiero teraz zdecydowałem się napisać po nabraniu jakiegoś doświadczenia. Jeżeli chodzi o sam sprzęt jest naprawdę super mam wersję 14gal myję za pomocą kuli CIP, (ług->kwas->dezynfekcja->płukanie) środek domywa idealnie nawet z zamontowaną wężownicą, natomiast wszystkie zawory itd trzeba zdemontować dla dokładnego umycia bo między talerzykami złącz tri-clam tam gdzie jest uszczelka zawsze znajduje się pełno drożdży. Zalewam go gorąca brzeczką w celu uniknięcia kontaminacji zamykam i chłodzę już w nim, wrzątek jak do tej pory nie robi wrażenia na zaworach ani "pokrowcu", jak schłodzę podpinam tlen do kamienia i natleniam, przed końcem zdejmuję zawór bezpieczeństwa i z ciągle podpiętym tlenem dodaje drożdże, a wypływający tlen zapobiega dostaniu się czegoś z powietrza do środka. Mieszczę w nim 47l brzeczki (w przypadku lagerów ale-a w nim nie robiłem ale wtedy pewnie maksymalnie zapełnieniłbym go do poziomu 45l) co finalnie daje 42-44l gotowego piwa zależy jak często i agresywnie odbieram drożdże. Zauważyłem zdecydowaną poprawę jakości piwa względem wiader, rozlewam nagazowane unikam w ten sposób refermentacji więc i w butelkach czysto na dnie. Do schładzania używam przerobionego Cornelius Evo50. Nawet latem gdy w garażu jest ponad 20°C nie mam problemu ze schłodzeniem do 1,5°C niestety w takich warunkach występuje bardzo mocna kondensacja pary na weżach wody lodowej jak i na samym zbiorniku, jego izolacji, po czasie jest cała mokra co negatywnie wpływa na izolację powodując straty zimna. Koszt miesięcznego chłodzenia latem to ok 40 zł, a zimą jesienią delikatnie przekracza 30 (mierzone watomierzem przy ustawieniu 70gr/kWh). Na pewno jest przy tym tanku więcej pracy niż przy wiadrach i innych tego typu, cena też nie zachęca ale jeżeli ktoś ma wolne mniej lub bardziej 6k to będzie zadowolony z zakupu nie dość, że fajny gadżet to jeszcze pozwala uzyskać smaczne piwa. Sam zakup tanku to nie jedyne wydatki, jeżeli chce się CIPować potrzebna jest mocna pompa, węże, do rozlewu nagazowanego piwa beergun albo przeciwciśnieniowa, schładzarka, sterowniki, butla CO2 opcjonalnie butla tlenowa, reduktory, króćce itd, więc zbiera się ładna suma. Ale nie żałuję, jestem zadowolony, jeżeli ktoś miałby jakieś pytania chciał zdjęcia szczegółowe itd to służę pomocą ? VID-20191002-WA0004.mp4 MOV_0927.mp4 MOV_0934.mp4 leonzn, anatom, Zig i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) @pmzs podasz mi model pompy? Jestem na etapie konstruowania czegoś podobnego i mam problem z dobraniem pompy która zapewniałaby odpowiednie ciśnienie jednocześnie tłoczyła płyny o temp. większej niż 35C. Jesteś zadowolony z mycia? Przewody do mycia gdzie kupiłeś? Podasz mi model/źródło? W schładzarce jako czynnik chłodzący masz samą wodę czy mieszankę z glikolem? Bombarduję pytaniami, ale akurat jestem na etapie finiszowania z takimi dwoma fermentorami tyle że w bieda wersji. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez ChmielowyAli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 @ChmielowyAli Bombarduj ile chcesz, jeżeli tylko będę znał odpowiedź to odpowiem ?, a więc tak Pompa Link do aukcji, niby w opisie ma temperaturę cieczy do 35°C jednak ja używam w temperaturze 40°C z ługiem, kwasem, środkiem do dezynfekcji i jak do tej pory wszystko gra, płuczę później wodą, spuszczam wszystko korkiem na dole korpusu i na półkę. Wysokość podnoszenia 8m więc jeżeli temu wierzyć całkiem spore ciśnienie i tym się kierowałem przy zakupie do CIP. Mam w planach zbudować prostą myjkę do butelek i tam chyba też użyje tej pompy. Zadowolony z mycia jestem, zalewam zbiornik chemią, uruchamiam pompę, ustawiam alarm na telefonie 15min i idę robić inne rzeczy. Po przebiegu ług-kwas zbiornik jest lśniący w środku ani śladu po żywicach chmielowych, drożdżach. Węże Castorama bo tam najszybciej mogłem zdobyć calowy zbrojny, żeby się nie załamywał, górny to samo, jak juz bylem to co będę szukał kupiłem w jednym miejscu. W schładzarce woda z glikolem, nie wiem ile wody tam wchodzi obstawiam jakieś 15-18l to na to zużyłem łącznie 5l glikolu razem z dolewkami. Sprzęt schodzi do - 6 (schładzarka niżej nie daje rady, przynajmniej ta nie wiem jak inne) i ciecz nie zamarza, najgorzej jest latam bo na pokrywie występuje kondensacja i rozcieńcza roztwór. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się