nike21 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 siema jutro planuję uwarzyć pierwszego w życiu dolniaka. mam miejsce gdzie jest 10st C więc skorzystam. wymyśliłem coś takiego: warka 40L, 38,5 IBU, 8 EBC, alc 5,2% - pilzneński 5kg Weyermann - wiedeński 2kg Weyermann - monachijski 1kg Weyermann - Marynka 45g - Lubelski 60g - Sybilla 100g zacieranie Mash In 66st - 3' Maltozowa 64st - 15' Dekstrynująca 72st - 45' Mash Out 78st - 10' Gotowanie 60' Marynka 45g - 60' Lubelski 30g - 10' Sybilla 50g - 10' Na cichą 7dni: Lubelski - 30g Sybilla - 50g Fermentacja w 10st przez 2-3 tyg, potem cicha 7dni i leżakowanie. mam zamiar do tego czasu zakupić lodówkę i leżakować przez 60 dni. jakieś zmiany? z chmielu który mam do dyspozycji do tej warki to: Marynka 65g, Lublin 60g i Sybilla 100g czekam na jakieś sugestie i idę znosić gary do chaty aha, w załączeniu bsmx... Polski Lager.bsmx Polski Lager Bohemian Pilsner Parametry: Początkowe blg: 12.3* (OG 1.0486) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.1% Objętość: 41l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 62.5%) 2kg Vienna Malt (Weyermann) - Weyermann (8 EBC, 25%) 1kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (11 EBC, 12.5%) 50g Marynka 10.5AA (29.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g Sybilla 6AA (6.8IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Lublin (Lubelski) 3.5AA (2.4IBU) granulat - Gotowanie 10min 50g Sybilla 6AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 30g Lublin (Lubelski) 3.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni DCL/Fermentis Saflager Lager W-34/70 2016-12-04 Zacieranie: Mash In (Podgrzewanie 0min) 66°C 3min Maltozowa (Podgrzewanie 0min) 64°C 15min Dekstrynująca (Podgrzewanie 6min) 72°C 45min Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Nie jestem bosem lagerów, ale może zacieranie dekokcyjne? U mnie fajnie zaokrągliło smak. No i ja miałem troszkę karmelu u siebie, jakieś 5-6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Moja propozycja zacieranie 52st- 10-15 min 67 st. 50 min 72 st. 15 min mash out 5 min. I gotowanie ok 80 nawet 90 min, z uwagi na duzy zasyp pilznenskiego, Chmiele marynka na gorycz by wystarczyla. Zawsze mozna podzielic na 2 wiadra i w jednym robic chmielenie na zimno. A i moze byc dekokcyjnie jak kolega pisal, przyciemni troche brzeczke, podniesie wydajnosc/ troche i uwydatni slodowosc. Karmelu bym nie dawal, na poczatek. Dobre napowietrzenie i drozdze, kondycja i ilosc. Edytowane 17 Lutego 2017 przez manhat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Nie jestem bosem lagerów, ale może zacieranie dekokcyjne? U mnie fajnie zaokrągliło smak. No i ja miałem troszkę karmelu u siebie, jakieś 5-6%. Z całą stanowczością popieram pomysł. Zacierałem pilsa dekokcją dwuwarową i wyszło na prawdę bardzo soczyste w smaku, acz wcale nie męczące. To jest właśnie ta fantastyczna robota jaką daje dekokcja. Przy dekokcji karmelu bym już nie dawał, chyba, że szczypta carapils. Edytowane 17 Lutego 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 dekokcji nie dam rady zrobić, BS podaje pierwszy dekokt 11L. nie mam takiego gara. Moja propozycja zacieranie 52st- 10-15 min67 st. 50 min 72 st. 15 min mash out 5 min. I gotowanie ok 80 nawet 90 min, z uwagi na duzy zasyp pilznenskiego, widziałem wiele przepisów z podobnym zacieraniem i zastanawiałem się jakie będą różnice w porównaniu z tym co ja zaplanowałem. wg wiki przerwa 50-52 - "Przy obecnie używanych słodach nie jest konieczna, a może być nawet szkodliwa dla piany i treściwości piwa." pozostałe 2 przerwy mają zamieniony czas trwania w stronę większej wytrawności a kosztem piany - przynajmniej tak to rozumiem. właśnie tego zacierania najbardziej się zastanawiałem, jakie będzie najlepsze dla uzyskania smaku i aromatu lagera. fermentował będę W34/70 po paczce na wiadro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 potwierdzam wypowiedź manhatana 90min gotowania przy takim zasypie pilzneńskiego w przeciwnym razie będziesz miał dziwne posmaki np trawy , druga sprawa to fermentacja 14 dni to maks a cicha w temperaturze 2-3 stopnie przez 3 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 no właśnie jak to jest z tym czasem gotowania? bo raz czytam że minimum 90' a raz że przy obecnych słodach to i 60' starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Nie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Wywalic monachijski i wiedeński, 60min gotowania wystarczy, nigdy dłużej nie gotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 zmieniłem zasyp na 7,3kg pilsa, 0,8 kg caramel zacieram 64st 60' 71st 10' 78st 10' i cały chmiel dam do gotowania. ten z 10' przesunąłem na 20' a ten z cichej na 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 78°C możesz dać1', to przerwa ma za zadanie tylko ograniczyć aktywność enzymów i zwiększyć wydajność / ułatwić filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 ok dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tado84 Opublikowano 31 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Przepraszam za odkopywanie tematu ale może pamiętasz jak wyszło to piwko? Czy założenia co do temperatury i czasu fermentacji, oraz zasypu były słuszne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Hahaha. Pamiętam doskonale ?. Piwko wyszło bardzo dobre, aczkolwiek późniejsze lagery wychodziły lepiej. Mam nadzieję, że Twoje pytanie jest jeszcze aktualne ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się