Skocz do zawartości

Dodawanie drożdży do już fermentującego piwa


PiotrekU

Rekomendowane odpowiedzi

Opis sytuacji:

24 godziny temu zaszczepiłem 12 litrów RISa 27blg kilkoma łyżkami gęstwy s-04.

Po zlaniu grodziskiego, od razu zebrałem całą gęstwę z dnia 15 litrowego fermentora

było to jakieś 5 łyżek gęstwy.

Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, temperatura 17 stopni, solidna piana.

Kiedyś miałem rozpuszczalnik w risie który wynikał prawdopodobnie z underpitchingu. 

Dziś znajomy przywiózł mi saszetke i gęstwe s04.

 

Pytanie:

1. Czy dodać do już fermentującego piwa saszetke lub gęstwe drożdży? Czy już zostawić jak jest?

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie nie dodawaj już nic jak ruszyło to nic z tym nie zrobisz. Następnym razem przelicz sobie w dostępnych kalkulatorach ile jest potrzebne gęstwy. A rozpuszczalnik może wynikać ze zbyt wysokiej temperatury bo przy risie może wzrosnąć o parę ładnych stopni. No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.