PiotrekU Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Opis sytuacji: 24 godziny temu zaszczepiłem 12 litrów RISa 27blg kilkoma łyżkami gęstwy s-04. Po zlaniu grodziskiego, od razu zebrałem całą gęstwę z dnia 15 litrowego fermentora było to jakieś 5 łyżek gęstwy. Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, temperatura 17 stopni, solidna piana. Kiedyś miałem rozpuszczalnik w risie który wynikał prawdopodobnie z underpitchingu. Dziś znajomy przywiózł mi saszetke i gęstwe s04. Pytanie: 1. Czy dodać do już fermentującego piwa saszetke lub gęstwe drożdży? Czy już zostawić jak jest? Edytowane 18 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birek03 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Według mnie nie dodawaj już nic jak ruszyło to nic z tym nie zrobisz. Następnym razem przelicz sobie w dostępnych kalkulatorach ile jest potrzebne gęstwy. A rozpuszczalnik może wynikać ze zbyt wysokiej temperatury bo przy risie może wzrosnąć o parę ładnych stopni. No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A tak w ogóle to obliczales ile drozdzy będzie Ci potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A tak w ogóle to obliczales ile drozdzy będzie Ci potrzebne? Poszło jakieś 200ml gestwy po tym grodziskim, więcej i tak bym nie dał bo tyle miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę Drożdże zadane w 12 stopniach, teraz fermentuja w piwnicy z otwartym oknem, termometr wskazuje 16 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 no i dobrze, czego chcieć od życia więcej. nie wiem, co Cię niepokoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się