Jump to content

Dodawanie drożdży do już fermentującego piwa


Recommended Posts

Opis sytuacji:

24 godziny temu zaszczepiłem 12 litrów RISa 27blg kilkoma łyżkami gęstwy s-04.

Po zlaniu grodziskiego, od razu zebrałem całą gęstwę z dnia 15 litrowego fermentora

było to jakieś 5 łyżek gęstwy.

Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, temperatura 17 stopni, solidna piana.

Kiedyś miałem rozpuszczalnik w risie który wynikał prawdopodobnie z underpitchingu. 

Dziś znajomy przywiózł mi saszetke i gęstwe s04.

 

Pytanie:

1. Czy dodać do już fermentującego piwa saszetke lub gęstwe drożdży? Czy już zostawić jak jest?

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

Według mnie nie dodawaj już nic jak ruszyło to nic z tym nie zrobisz. Następnym razem przelicz sobie w dostępnych kalkulatorach ile jest potrzebne gęstwy. A rozpuszczalnik może wynikać ze zbyt wysokiej temperatury bo przy risie może wzrosnąć o parę ładnych stopni. No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę

Link to comment
Share on other sites

No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę

Drożdże zadane w 12 stopniach, teraz fermentuja w piwnicy z otwartym oknem, termometr wskazuje 16 stopni

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.