PiotrekU Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 (edited) Opis sytuacji: 24 godziny temu zaszczepiłem 12 litrów RISa 27blg kilkoma łyżkami gęstwy s-04. Po zlaniu grodziskiego, od razu zebrałem całą gęstwę z dnia 15 litrowego fermentora było to jakieś 5 łyżek gęstwy. Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, temperatura 17 stopni, solidna piana. Kiedyś miałem rozpuszczalnik w risie który wynikał prawdopodobnie z underpitchingu. Dziś znajomy przywiózł mi saszetke i gęstwe s04. Pytanie: 1. Czy dodać do już fermentującego piwa saszetke lub gęstwe drożdży? Czy już zostawić jak jest? Edited February 18, 2017 by PiotrekU Link to comment Share on other sites More sharing options...
birek03 Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Według mnie nie dodawaj już nic jak ruszyło to nic z tym nie zrobisz. Następnym razem przelicz sobie w dostępnych kalkulatorach ile jest potrzebne gęstwy. A rozpuszczalnik może wynikać ze zbyt wysokiej temperatury bo przy risie może wzrosnąć o parę ładnych stopni. No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 A tak w ogóle to obliczales ile drozdzy będzie Ci potrzebne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 A tak w ogóle to obliczales ile drozdzy będzie Ci potrzebne? Poszło jakieś 200ml gestwy po tym grodziskim, więcej i tak bym nie dał bo tyle miałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 No i pytanie czy brzęczkę schłodziłeś do tej samej temperatury co otoczenie bo s-04 bardzo szybko podejmują pracę Drożdże zadane w 12 stopniach, teraz fermentuja w piwnicy z otwartym oknem, termometr wskazuje 16 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 no i dobrze, czego chcieć od życia więcej. nie wiem, co Cię niepokoi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts