grzesiuu Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Ja robiłem coś niby cydr z soków z Lidla na WB06. 9L soku jabłkowego, 1L soku pomarańczowego i 50g świeżego imbiru, który ugotowałem w szklance soku. Jeżeli chodzi o efekt to za ok 2-3tyg coś napiszę ponieważ jakiś tydz. temu zabutelkowałem z dodatkiem 4tab/L słodzika z Lidla. Teraz nastawiłem jeszcze ciekawszy eksperyment. 11L nektaru z czarnej porzeczki + gęstwa WB06 po cydrze + łyżeczka kardamonu (mielonego) + łyżeczka cynamonu + łyżeczka goździków. Pisz o tym soku w razie czego daj zdjęcie który to jest. Ja kupiłem sok jabłkowy w Lidlu i po dodaniu drożdży nic a po 2 tygodniach to taka siara powstała że do zlewu poszło. Cyba trafiłem na sok z konserwantem i wszystko raczej się zepsuło zamiast fermentować! Jak komuś się uda zrobić z soku to nich da zdjęcie z jakiego rodzaju i gdzie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 na allegro takie cos sprzedaja http://allegro.pl/cydr-jablecznik-aktywne-drozdze-na-45-lit-i1426371615.html probowal ktos? i jeszcze jedno pytanie do tych co mają jakies doswiadczenie w robieniu cydrow.. czy te domowe maja choc troche podobny smak do takich jak np. Strongbow czy Bulmers..? bedac na obczyznie lubilem od czasu do czasu sobie taka 'oranzade' wypic, wiec kusi mnie by sprobowac swoich sil w tym temacie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Soki z Lidla z których robiłem niby cydr wyglądają tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 pytanie do tych co mają jakies doswiadczenie w robieniu cydrow.. czy te domowe maja choc troche podobny smak do takich jak np. Strongbow czy Bulmers..? bedac na obczyznie lubilem od czasu do czasu sobie taka 'oranzade' wypic, wiec kusi mnie by sprobowac swoich sil w tym temacie.. a czy piwo domowe choć troche smakiem przypomina Tyskie czy Warkę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 a czy piwo domowe choć troche smakiem przypomina Tyskie czy Warkę?? nie wiem bo nie gustuje w jasnych lagerach, wiec jeszcze nie probawalem ich warzyc czyli wnioskujac z wypowiedzi smak nie jest podobny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Tu przeis na coś co się nazywa Hard Apple Cider: EDIT: Oczywiście nie jest toprzepis na "rasowy" cydr tylko na wersję domową z soku w puszce. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) nie wiem bo nie gustuje w jasnych lagerach, wiec jeszcze nie probawalem ich warzyc czyli wnioskujac z wypowiedzi smak nie jest podobny.. Przemysłowe cydry są jak przemysłowe piwa- oszczędność powoduje że stosuje się aromaty i inne tego typu dodatki, koncentrat soku i wodę, zapewne rozcieńczanie po fermentacji... Ergo nie gorszy uzyskasz w domu napewno z soku z kartonu. Natomiast robiąc z moszczu jabłkowego, najlepiej z ras aromatycznych jabłek, najlepiej niedużych aby proporcja skórek w miazdze byłą jak największa to uzyskasz coś co można by porównywać z normandzkimi cydrami Edytowane 25 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 cydr robi się banalnie i na 100 sposobów np kupujesz 20 l soku jabłkowego z biedronki odkażasz korek kartonu. Sok wlewasz do wiadra z ok 1-1,5 m by od razu napowietrzyć. Dodajesz drożdże jakie masz. Polecam silnie flokulujące np S-04. Po 2 tygodniach zlewasz z nad osadu i butelkujesz tak jak piwo z odpowiednią dawką cukru do refermentacji. Czekasz miesiąc i żłopiesz . Taki cydr będzie miał koło 4-5 %. Jak chcesz by nieco mocniej poniewierał to dodaj 1 kg cukru . Ja stosuję bajanusy Robiłem cydr zarówno lekki 6% jak i mocniejszy ok 9 %. Osobiście odradzam drożdze Bayanusy, wg. mnie nie nadają się ze względu na niezniszczalność ciężko je ubić co wiąże się z tym że jeśli ktoś chce ten cydr zachować w piwniczce przez powiedzmy rok, na 100% butelki wybuchna. Nawet wysokie siarkowanie nie pomaga. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) jeśli do refermentacji dasz znacznie więcej cukru niż 10g/litr to ryzyko granatów istnieje, jeśli nie przekroczysz tej ilości to nie widzę powodu aby butelka wybuchła i użyty szczep drożdży nie ma z tym nic wspólnego Edytowane 26 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Pisz o tym soku w razie czego daj zdjęcie który to jest. Ja kupiłem sok jabłkowy w Lidlu i po dodaniu drożdży nic a po 2 tygodniach to taka siara powstała że do zlewu poszło. Cyba trafiłem na sok z konserwantem i wszystko raczej się zepsuło zamiast fermentować! Jak komuś się uda zrobić z soku to nich da zdjęcie z jakiego rodzaju i gdzie kupił. Nie ma czegoś takiego jak sok z konserwantem. Sok może być pasteryzowany, ale nie konserwowany. Jeśli byłby konserwowany, to musi to być na opakowaniu. Czytajcie co napisano na opakowaniu, a nie piszecie bzdury, że w soku jest 5% soku. To jest ta sama bajka co z byczą żółcią. Żeby sok nadawał się na dajmy na to cydr, to musi być sok, nie nektar, nie napój, tylko sok. Zwykle jest dopisek 100%, ale generalnie jak jest sok, to musi być 100%. W składzie powinno być koncentrat soku i woda. Oczywiście należy unikać takich z napisem pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na vit. C . Robiłem wino z soku jabłkowego z kartonu i wszystko ładnie fermentowało. Wyszło wino klasy Sophii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Osobiście odradzam drożdze Bayanusy, wg. mnie nie nadają się ze względu na niezniszczalność ciężko je ubić co wiąże się z tym że jeśli ktoś chce ten cydr zachować w piwniczce przez powiedzmy rok, na 100% butelki wybuchna. Nawet wysokie siarkowanie nie pomaga. Pozdrawiam a jak kolega sobie nie potrafi poradzić z bayanusami to jego problem. Ja nie mam takiego. Bayanusy dają czysty trunek dla tego są stosowane do szampana. Kolejna sprawa to że sobie nie potrafisz poradzić z refermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 cydr robi się banalnie i na 100 sposobów np kupujesz 20 l soku jabłkowego z biedronki odkażasz korek kartonu. Sok wlewasz do wiadra z ok 1-1' date='5 m by od razu napowietrzyć. Dodajesz drożdże jakie masz. Polecam silnie flokulujące np S-04. Po 2 tygodniach zlewasz z nad osadu i butelkujesz tak jak piwo z odpowiednią dawką cukru do refermentacji. Czekasz miesiąc i żłopiesz . Taki cydr będzie miał koło 4-5 %. Jak chcesz by nieco mocniej poniewierał to dodaj 1 kg cukru . Ja stosuję bajanusy[/quote'] Robiłem cydr zarówno lekki 6% jak i mocniejszy ok 9 %. Osobiście odradzam drożdze Bayanusy, wg. mnie nie nadają się ze względu na niezniszczalność ciężko je ubić co wiąże się z tym że jeśli ktoś chce ten cydr zachować w piwniczce przez powiedzmy rok, na 100% butelki wybuchna. Nawet wysokie siarkowanie nie pomaga. Pozdrawiam Butelki nie wybuchną, co najwyżej zrobi się wino musujące. Wino jest jak piwo, nie butelkujesz nie przefermentowanego trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Tutaj jest duż napisane o prostym cydrze. Też tak robiłem i dobry był: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=23305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zbyszek, a robiłeś na drożdżach Sauternes,czy jakichś innych? Na Biowinie nie widzę już ich, stąd pytanie. Zastanawiam się co to za rodzaj drożdży i czym możnaby je zastąpić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Raz robiłem na bayanusach, raz na S-33. W obu przypadkach, cydr wyszedł dobry, mocno kwaśny (z tym bym jakoś powalczył). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Tak tylko wspomnę, że Heineken niedługo wypuści cydr. Wchodzą w tą działkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zrobiłem dwa cydry z puszek w Browamatora; wyszły przyzwoite, ale jednak nie jest to napój wytrzymujący konkurencję z piwem - nieczęsto po nie sięgałem. Właśnie zakupiłem na prośbę żony taką puszkę (BREWMAKER). Pamiętasz może jaka była gęstość początkowa i końcowa? Dodałeś 1 kg cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Od jakiegoś czasu przymierzam się do cydru. Jeszcze nie warzyłem niczego z puchy więc będzie trzeba spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się