Gość Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) recepturki między 1 a 6 były jeszcze atam jakies ale nie prowadziłęm ścisłych notatek) 1 brewkit z coopers'a (nie pamiętam jakie) 2 Witbier (receptura od Dori) 3 American Stout (receptura zapożyczona) 4 Dry Stout (receptura gdzieś zapożyczona) 5 IPA (receptura własna) 6 Imbirowe (receptura własna) 15 Blg 7 Dry Stout (receptura własna) 14 Blg 8 APA (receptura własna) 13 Blg 9 Polski "ejl" (receptura własna) 11 Blg 10 Imperia IPA 19,5 Blg 11 Milk Stout (receptura od Undeath'a z poprawioną ilością laktozy) 12 Robust Porter (receptura od Klimek.pl) 16Blg 13 American Stout (receptura własna) 14 Polish Pale Ale z wiśniami (receptura własna) 13 Blg 15 American Wheat (receptura od klimek.pl) 13 Blg 16 Grodziskie (receptura własna) 9 Blg 17 APA (receptura własna) 12 Blg 18 Cafe Macchiato Ale (miał byc coffy stout) 10blg 19 Polish Ale II 12Blg x2 20 Dry Stout 11blg 20l 21 American Wheat (gęstwa) x2 22 AIPA 13blg 23l 23 APA W przygotowaniu: Bitter FES American Stout II IPA APA SH Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Grodziskie receptura własna Zasyp: - 2,5kg pszeniczny wędzony dębem - 1kg pszeniczny Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63-61°C/30min - 73°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Magnum 6,4aa 30g/60min Lubelski 15g/15min Refermentacja: g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 APA receptura własna 11°Blg Zasyp: - 3kg Pale Ale Strzegom - 1kg Pilzneński Strzegom - 0,2 Carabelge Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63-61°C/30min - 73-71°C/25min - 76°C/ 10min Wygrzew Gotowanie i chmielenie: Magnum 6,4aa 20g/60min Citra30g/15min Citra 20g/5min Refermentacja: g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl z modyfikacjiami Zasyp: - 2,5kg pszeniczny - 2kg pilzneński - 0,25kg Prażona Pszenica Drożdże: US-05 - jedna saszetka 20.06.2017 gęstwa s-04 po coffy stout 2 pokolenie Zacieranie: - 69°C zasyp - 66-67°C/70min - 72°C/20min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Equinox 10g/60min Pekko 10g/15min ADHA 484 10g/10min Chmielenie na zimno: Pekko 30g ADHA 484 20g Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Polskie Pale Ale z wiśniami 13Blg receptura własna Zasyp: - 3,6kg Pale Ale - 0,1kg Karmel 300 - 0,54kg Pszeniczny - 0,1kg Prażona pszenica - 0,05kg Aroma - 0,25kg karmel 30 Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Magnum 25g/60min Lubelski 40g/15min Wiśnie mrożone z hortexu 3x450g=1,35kg/15min efekt mało zadowalający.wisni prawie czuć. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 American Stout Zasyp: - 3,5kg Pale Ale - 0,2kg chocolate (uk) - 0,1 kg Biscuit - 0,1kg Carafa III - 0,2 karlmel 300 Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Nugett - 30g/60min Lemon Drop 20g/15min Ahtanum 20g/10min Chmielenie na Zimno Summit - 30g El dorado - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Robust Porter receptura od Klimka a on ma ją od Undeath'a Zasyp: - 3,8kg Pale Ale - 0,5kg Monachijski - 0,25kg chocolate (uk) - 0,2 kg Aroma 100ebc - 0,2 kg Biscuit - 0,1kg barwiący - 0,5 Crystal 160ebc Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 63°C/45min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Northdown (uk) 50g/60min Bramling Cross (uk) 25g/15min Refermentacja: g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Milk Stout receptura od Nieśmiertelnego Zasyp: - 2,2kg Pale Ale - 1,5kg Monachijski - 0,4 Karmel jasny 30 - 0,4 kg Karmel ciemny 300 - 0,2 kg carafa III Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/50min - 72°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 70 min 60min - Zeus 30g Laktoza 15min/250g + 250g pod koniec cichej po stwierdzeniu ze jednak samo 250g to za mało. Minimum Lakto do tego piwa to 500g/20l Refermentacja: 5,7g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Imperial IPA 19,5Blg Zasyp: - Pale Ale - 6kg - Monachijski - 1kg - Karmelowy 300 - 0,2kg - Carabelge - 0,2 kg Drożdże: s-04 dwie saszetki Zacieranie: 67°C zasyp 62°C 70 min 72°C 30 min 76°C 10 min Chmiel: -Nugget 15%aa - 60g/60min -Sorachi Ace 12,5%aa - 25g/15min Na zimno: -Cascade - 50g -Belma - 35g -Sorachi Ace - 25g Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14°C, bez cichej. Czas pracy 6h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Polskie Ale (receptura własna) 11Blg Zasyp: -Pilzneński 2kg -Pale Ale 2kg -Karmel 30 0,2kg -Pszeniczny 0,2kg Drożdże: s-04 Zacieranie: 65°C zasyp 62°C 45 min 72°C 25 min 76°C 10 min Chmiel: -Magnum 60 min/ 30g -Lubelski 15min/ 20g Piwo wyszło bardzo dobre. Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14-15°C, bez cichej. Czas pracy 5h. Butelkowanie przy3 Blg Glukoza 6g/litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 APA receptura własna 13Blg 22L Zasyp: - 4kg Pale Ale - 0,5kg Monachijski - 0,2 kg Biscuit - 0,2kg Cara Clair (odpowiednik Carapils) - 0,2 kg Carabelge Drożdże: S-04 - jedna saszetka Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/50min - 72°C/25min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 20g Admiral -- 60 min - 15g Citra -- 15 min - 20g Cascade --10 min Chmielenie na zimno: 30g Cascade (niestety mało. Powinno się wrzucić najmniej 60g) Refermentacja: 6g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Dry Stout receptura własna 14Blg 22L Zasyp: - 3kg Pale Ale - 1kg Monachijski - 0,2 kg Czekoladowy - 0,1kg Jęczmień Palony (barwiący) - 0,3 kg Karmelowy Drożdże: S-04 - jedna saszetka Dodatki: - 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 28g Junga -- 60 min - 15g Lomik -- 15 min - 20g Marynka --5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Imbirowe 15Blg 21L Zasyp: - 5kg pilzneński Drożdże: US-05 Dodatki: - 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki Zacieranie: - 69°C zasyp - 65°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 25g Marynka 10%aa -- 60 min - 20g Lubelski -- 15 min - 100g imbiru --15 min Refermentacja: 6g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Cafe macchiato ale 10Blg 21L Zasyp: - 3,5kg Pale Ale (malteurop) - 0,8 kg palone żyto (strzegom) <------winowajca zjepsutego koloru - 0,3kg Black Castelmalting - 0,2 kamel 150 Drożdże: S-04 Dodatki: - kawa na po fermentacji ale jeszcze nie wiem ile dam i jakim sposobem Zacieranie: - 69°C zasyp - 65°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 35g Magnum 13,5aa------60min - 30g Lubelski 3,5aa--------15min Refermentacja: Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Polish Ale II 12,5Blg 25L Zasyp: - 5,2kg Pale Ale (strzegom) Drożdże: US-05 Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/60min - 72°C/30min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 35g Junga 11aa------60min - 20g Lubelski 3,5aa--------15min Refermentacja: Wydajnośc około 67% (słabo) czas pracy 6h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Dry stout 11Blg 20L Zasyp: - 4 kg Pale Ale Malteurop - 46 g chocolate 1200 - 50 g castelmalt - 50 g żyto palone Wszystkie słody wrzucone razem od początku zacierania Drożdże: S-04 Zacieranie: - 65°C zasyp - 62°C/60min - 72°C/20min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: - gotowanie 60 min - 40g magnum 11aa------60min - 30g Lubelski 3,5aa--------15min Refermentacja: Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 American Wheat 11,5Blg receptura własna 21l Zasyp: - 2kg pszeniczny - 2,3kg pilzneński Drożdże: gęstwa s-04 po coffy stout 2 pokolenie 100ml Zacieranie: - 69°C zasyp - 66-67°C/70min - 72°C/20min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: chinook 15g/60min Cascade 15g/5min Chmielenie na zimno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Lakier - a Ty działasz na tej pszeniczce z malteuropa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Lakier - a Ty działasz na tej pszeniczce z malteuropa ? nie pamiętam z której słodowni...coś mi sie zdaje że viking. Mam jakiś słód z WFP i nie pamiętam co to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 z WFP to vikinga masz - niuchnij zapewne karmel i miodowy z serii colorado Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zadowolony jesteś z tych piwerek z imbirem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zadowolony jesteś z tych piwerek z imbirem? To była jedna z moich pierwszych warek i tak średnio ją pamiętam...pewnie była mało szczególna. Teraz jakbym robił zrobiłbym coś na bazie pszenicy, bardzo lekkiego żeby imbir wybił się mocno na 1. plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zadowolony jesteś z tych piwerek z imbirem?To była jedna z moich pierwszych warek i tak średnio ją pamiętam...pewnie była mało szczególna. Teraz jakbym robił zrobiłbym coś na bazie pszenicy, bardzo lekkiego żeby imbir wybił się mocno na 1. plan. Wiesz ja uwielbiam kompot z jabłek z imbierem - ciekawe czy dałoby się jakoś zrobić piwko nawiązujące w smaku właśnie do takiego kompotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 AIPA 13Blg receptura własna 24l Zasyp: - 4,5 Pale Ale - 0,6kg Honig malt - Karmel 300 strzegom Drożdże: gęstwa s-04 3 pokolenie 100ml Zacieranie: - 69°C zasyp - 66-67°C/50min - 72°C/20min - 76°C/ 10min Gotowanie i chmielenie: Magnat 30g/60min Ahtanum 18g/15min Lemon Drop 11g/15min Mound Hood 30g/5min Chmielenie na zimno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się