Shamman Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Dzisiaj przelałem po burzliwej swoją pierwszą Warke do butelek, wykazywało mi niecałe 2 blg. Temperatura burzliwej to 23 momentami 24 stopnie. Po 5 dniach bulgotanie ustało. Dziś wrzuciłem wszystko w PETy 0,9l + 7,5 grama glukozy. Na ulotce jest napisane żeby w butelkach dstawić piwo do temperatury 18-20 C, coś się stanie jak odstawie do piwnicy na 14 C? Boje się żeby czegoś nie spiepszyć. Narazie piwo stoi w butelkach w temp 23 C a ja czekam na rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Szybko zabutelkowałeś nawet jak na piwo z puszki, a co do temp. to w 14 °C będzie się wolniej gazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Czytając powyższe zastanawiam się po co ten pośpiech? Ale jeśli chcesz pośpieszyć to oczywiście zostaw w tych 23°C. To w tym przypadku niczego nie zmieni. Tak sobie tylko myślałem, że robimy to w jakimś celu :-) Sobie też życzę cierpliwości ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamman Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Po co pośpiech to właściwie nie wiem, może po prostu nie mogę się doczekać co z tego pierwszego wyjdzie. Narazie tak jak napisał przedmówca zostawie w temperaturze 23 C ale kiedy powinienem przenieść do tej niższej - 14C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Sam właśnie zacząłem robić z puszki browarka. Moim zdaniem dobrze zrobiłeś że szybko zlałeś ja się nie spieszyłem i tak jak na ulotce pisze że jak się za późno zleje to może być kwaśne a moje właśnie kwaśnawe jest lekko. Zostaw w temperaturze pokojowej tydzień a potem do piwnicy. Po 3 tygodniach masz już prawie gotowe smak wyklaruje się w granicach 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Nie rozumiem, dlaczego ma być kwaśnawe jak się człowiek nie pospieszy. Kwas powstaje w wyniku kontaktu z tlenem, a jeśli masz szczelnie zamknięty fermentor, to powietrze zostało wypchnięte podczas fermentacji i piwo ma kontakt tylko z CO2. Kwaśnawość w Twoim piwie może być raczej wynikiem drożdży brewkitowych, które często dają takie właśnie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Drożdże produkują etanol, fuzle, estry i fenole. Kwasy produkują bakterie kwasu mlekowego (beztlenowe) i octowe (tlenowe). Otwieranie fermentora zaprasza je do wnętrza, bo one podróżują sobie z kurzem po świecie wypatrując właśnie takich okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 No w sumie prawda, być może zrobiłem błąd bo zlewałem z balona szklanego taką rurka do wina z pąpką i tam być może się jak leciało napowietrzyło troszkę w tej pompce. Więc następnym razem użyje zwykłego prostego wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się