redachtor Posted February 21, 2010 Share Posted February 21, 2010 Jak głęboko schodzą te drożdże? Pytam, bo po tygodniu burzliwej na alcie z BA zeszły do pięciu. Przelałem na cichą, ale wydaje mi się, że to trochę dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 21, 2010 Share Posted February 21, 2010 Jak głęboko schodzą te drożdże? Pytam, bo po tygodniu burzliwej na alcie z BA zeszły do pięciu. Przelałem na cichą, ale wydaje mi się, że to trochę dużo. Wydaje się, że do 4 powinny zejść. Jaka temp. tej burzliwej i ekstrakt początkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 21, 2010 Share Posted February 21, 2010 Jak głęboko schodzą te drożdże? Pytam, bo po tygodniu burzliwej na alcie z BA zeszły do pięciu. Przelałem na cichą, ale wydaje mi się, że to trochę dużo. Mi zazwyczaj z 15 °Blg od fermentowują gdzieś do około 5°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
13Robert Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Akuratnie moje pierwsze trzy warki (Koelsch, Czerwone Irlandzkie, Belgijskie) fermentowały (jeszcze fermentuje Belgijskie) na tych drożdzach w temperaturze 14°C, ale pierwszy balingomierz stukł się, a drugi ma wadę fabryczną uniemozliwiającą pomiar. Szkoda wielka, bo mógłby coś powiedzieć z uwagi planowane poziomy °Blg tych piw (odpowiednio 11 , 12 i 18) i dokładnie taką samą temperaturę ich fermentacji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 22, 2010 Author Share Posted February 22, 2010 12 blg na wejściu, temperatura fermentacji 16-17 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Już pisałem, mi z 13 zeszło do trochę poniżej 6 Blg z tym, że jak też już pisałem źle napowietrzyłem brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Już pisałem, mi z 13 zeszło do trochę poniżej 6 Blg z tym, że jak też już pisałem źle napowietrzyłem brzeczkę. Drożdże w późniejszym okresie (kiedy trawią cukry) nie potrzebują tlenu. Jak miały go mniej w okresie burzliwego rozrostu to najwyżej słabiej się rozmnożyły, ale i tak powinny prawidłowo dofermentować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 No to fajnie, może w takim razie szkło z pękającej butelki nie odetnie mi głowy jak się będę nad skrzynką nachylać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 No to fajnie, może w takim razie szkło z pękającej butelki nie odetnie mi głowy jak się będę nad skrzynką nachylać He he he kiedyś doświadczyłem takiego strzelania. To wbrew pozorom nie jest takie fajne uczucie usłyszeć taki wybuch koło głowy. A szło lata gdzie popadnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 22, 2010 Author Share Posted February 22, 2010 Marku, sumując moje i twoje doświadczenie wychodzi na to, że S-33 odfermentowywują "średnio". Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Marku, sumując moje i twoje doświadczenie wychodzi na to, że S-33 odfermentowywują "średnio". Mój Triple na tych drożdżach z 19 zszedł na 3,5. Fermentacja trwała około 4 dni i nie było grama piany. Brzeczka wyglądała jakby się gotowała, tak mocno pracowała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 22, 2010 Author Share Posted February 22, 2010 Wot zagwozdka. A tego tripla to w jakiej temperaturze fermentowałeś? Tutaj też było bardzo burzliwie na początku, przez jakieś trzy dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Wot zagwozdka. A tego tripla to w jakiej temperaturze fermentowałeś? Tutaj też było bardzo burzliwie na początku, przez jakieś trzy dni. Tak szczerze to nie sprawdzałem temperatury. Stało to przy oknie w mieszkaniu więc pewnie około 20 °C . U mnie też około trzech dni mocno pracowało, potem jeszcze chwile dofermentowywało. Zostawiłem to na tydzień ale tak jak mówię po 4 dniach mógłbym już zlewać. Ale w sumie potem na tych drożdżach robiłem Stouta i z 14 zeszło tylko na 5. Też w ciągu czterech dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 U mnie S-33 z 16 °Blg zeszły po trzech dniach do 5 °Blg i dalej już nie chciały ruszyć. Teraz są na cichej i planuję tak około 2 tyg potrzymać, ale nie spodziewam się, żeby zeszło poniżej 4 °Blg . A burzliwa zachodziła w temp. 20-21°C . Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Mój Triple na tych drożdżach z 19 zszedł na 3,5. Fermentacja trwała około 4 dni i nie było grama piany. Szatany nie drożdże A jak smak piwa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Mój Triple na tych drożdżach z 19 zszedł na 3' date='5. Fermentacja trwała około 4 dni i nie było grama piany.[/quote']Szatany nie drożdże A jak smak piwa ? Smak bardzo dobry pozostało po tym piwie tylko wspomnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 S-33 to typowe górniaki, w temperaturze ok.20 stopni potrafią bardzo mocno odfermentować (kiedyś z 14Blg zeszły mi do 2Blg), w niższych temperaturach przedwcześnie kończą prace. Używając je, powionno się prowadzić fermentacje burzliwą w temperaturze pokojowej, a gdy "odwalą robotę" można przenieść na cichą w niższą temperature. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 22, 2010 Author Share Posted February 22, 2010 Kłopot polega na tym, że alt to takie popieprzone górno/dolne piwo co fermentuje na drożdżach górnych, ale w temperaturach mocno poniżej 20 stopni. Burzliwa powinna być dla niego prowadzona w zakresie bodajże 15-16 a cicha 4. Z tego wychodzi, że nie ma możliwości głebokiego odfermentowania alta na tych drożdżach i że te pęć blg po burzliwej mieści się w granicach zdrowego rozsądku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Kłopot polega na tym, że alt to takie popieprzone górno/dolne piwo co fermentuje na drożdżach górnych, ale w temperaturach mocno poniżej 20 stopni. Burzliwa powinna być dla niego prowadzona w zakresie bodajże 15-16 a cicha 4. Z tego wychodzi, że nie ma możliwości głebokiego odfermentowania alta na tych drożdżach i że te pęć blg po burzliwej mieści się w granicach zdrowego rozsądku. Mażna na tych drożdżach zrobić Alta, jeżeli brzeczkę bardzo mocno się natleni przed zadaniem drożdży, a samych drożdży da się dużą ilość (solidny 2-3 litrowy starter, lub cała gęstwa z poprzedniej warki), pasuje również burzliwą przeciągnąć minimum do 2 tygodni przy powolnej fermentacji. Powyższe zabiegi nie doprowadzą do ekstremalnego odfermentowania, ale dadzą wynik, który można akceptować. Piwo, które odfermentowało z 12Blg do 5Blg proponuje szybko zużyć, bo z czasem mogą być problemy z przegazowaniem, a w skrajnych przypadkach powstaną granaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now