Jump to content

S-33 głebokość odfermentowania


redachtor

Recommended Posts

Jak głęboko schodzą te drożdże? Pytam, bo po tygodniu burzliwej na alcie z BA zeszły do pięciu. Przelałem na cichą, ale wydaje mi się, że to trochę dużo.

Wydaje się, że do 4 powinny zejść. Jaka temp. tej burzliwej i ekstrakt początkowy.

Link to comment
Share on other sites

Jak głęboko schodzą te drożdże? Pytam, bo po tygodniu burzliwej na alcie z BA zeszły do pięciu. Przelałem na cichą, ale wydaje mi się, że to trochę dużo.

Mi zazwyczaj z 15 °Blg od fermentowują gdzieś do około 5°Blg

Link to comment
Share on other sites

Akuratnie moje pierwsze trzy warki (Koelsch, Czerwone Irlandzkie, Belgijskie) fermentowały (jeszcze fermentuje Belgijskie) na tych drożdzach w temperaturze 14°C, ale pierwszy balingomierz stukł się, a drugi ma wadę fabryczną uniemozliwiającą pomiar.

Szkoda wielka, bo mógłby coś powiedzieć z uwagi planowane poziomy °Blg tych piw (odpowiednio 11 , 12 i 18) i dokładnie taką samą temperaturę ich fermentacji...

Link to comment
Share on other sites

Już pisałem, mi z 13 zeszło do trochę poniżej 6 Blg z tym, że jak też już pisałem źle napowietrzyłem brzeczkę.

Drożdże w późniejszym okresie (kiedy trawią cukry) nie potrzebują tlenu. Jak miały go mniej w okresie burzliwego rozrostu to najwyżej słabiej się rozmnożyły, ale i tak powinny prawidłowo dofermentować.

Link to comment
Share on other sites

No to fajnie, może w takim razie szkło z pękającej butelki nie odetnie mi głowy jak się będę nad skrzynką nachylać:P

He he he kiedyś doświadczyłem takiego strzelania. To wbrew pozorom nie jest takie fajne uczucie usłyszeć taki wybuch koło głowy. A szło lata gdzie popadnie.

Link to comment
Share on other sites

Marku, sumując moje i twoje doświadczenie wychodzi na to, że S-33 odfermentowywują "średnio".

Mój Triple na tych drożdżach z 19 zszedł na 3,5. Fermentacja trwała około 4 dni i nie było grama piany. Brzeczka wyglądała jakby się gotowała, tak mocno pracowała.

Link to comment
Share on other sites

Wot zagwozdka. A tego tripla to w jakiej temperaturze fermentowałeś? Tutaj też było bardzo burzliwie na początku, przez jakieś trzy dni.

Tak szczerze to nie sprawdzałem temperatury. Stało to przy oknie w mieszkaniu więc pewnie około 20 °C . U mnie też około trzech dni mocno pracowało, potem jeszcze chwile dofermentowywało. Zostawiłem to na tydzień ale tak jak mówię po 4 dniach mógłbym już zlewać.

Ale w sumie potem na tych drożdżach robiłem Stouta i z 14 zeszło tylko na 5. Też w ciągu czterech dni.

Link to comment
Share on other sites

U mnie S-33 z 16 °Blg zeszły po trzech dniach do 5 °Blg i dalej już nie chciały ruszyć. Teraz są na cichej i planuję tak około 2 tyg potrzymać, ale nie spodziewam się, żeby zeszło poniżej 4 °Blg . A burzliwa zachodziła w temp. 20-21°C .

Pozdrawiam! :P

Link to comment
Share on other sites

Mój Triple na tych drożdżach z 19 zszedł na 3' date='5. Fermentacja trwała około 4 dni i nie było grama piany.[/quote']

Szatany nie drożdże ;) A jak smak piwa ?

Smak bardzo dobry :) pozostało po tym piwie tylko wspomnienie.

Link to comment
Share on other sites

S-33 to typowe górniaki, w temperaturze ok.20 stopni potrafią bardzo mocno odfermentować (kiedyś z 14Blg zeszły mi do 2Blg), w niższych temperaturach przedwcześnie kończą prace. Używając je, powionno się prowadzić fermentacje burzliwą w temperaturze pokojowej, a gdy "odwalą robotę" można przenieść na cichą w niższą temperature.

Link to comment
Share on other sites

Kłopot polega na tym, że alt to takie popieprzone górno/dolne piwo co fermentuje na drożdżach górnych, ale w temperaturach mocno poniżej 20 stopni. Burzliwa powinna być dla niego prowadzona w zakresie bodajże 15-16 a cicha 4. Z tego wychodzi, że nie ma możliwości głebokiego odfermentowania alta na tych drożdżach i że te pęć blg po burzliwej mieści się w granicach zdrowego rozsądku.

Link to comment
Share on other sites

Kłopot polega na tym, że alt to takie popieprzone górno/dolne piwo co fermentuje na drożdżach górnych, ale w temperaturach mocno poniżej 20 stopni. Burzliwa powinna być dla niego prowadzona w zakresie bodajże 15-16 a cicha 4. Z tego wychodzi, że nie ma możliwości głebokiego odfermentowania alta na tych drożdżach i że te pęć blg po burzliwej mieści się w granicach zdrowego rozsądku.

Mażna na tych drożdżach zrobić Alta, jeżeli brzeczkę bardzo mocno się natleni przed zadaniem drożdży, a samych drożdży da się dużą ilość (solidny 2-3 litrowy starter, lub cała gęstwa z poprzedniej warki), pasuje również burzliwą przeciągnąć minimum do 2 tygodni przy powolnej fermentacji. Powyższe zabiegi nie doprowadzą do ekstremalnego odfermentowania, ale dadzą wynik, który można akceptować. Piwo, które odfermentowało z 12Blg do 5Blg proponuje szybko zużyć, bo z czasem mogą być problemy z przegazowaniem, a w skrajnych przypadkach powstaną granaty.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.