Jump to content

Porównanie drożdży


Recommended Posts

Witam.

Nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam temat:

Przymierzam się do warzenia AIPY z zestawu surowców. Trzeba dokupić do zestawu drożdże. I tu mam wątpliwość: czy Gozdawa PAY7 o wadze 10 gram da radę, czy lepiej kupić drugie z proponowanych, US-05? Tych jest 11,5 grama.

Będę wdzięczny za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Powyżej 14 blg na jednej saszetce będzie ciężko. Zrób najpierw jakąś apę i potem na gęstwie aipę.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edited by ori2go
Link to comment
Share on other sites

Według mnie lepsze są US05 i nie sugeruj się tym, że jednych jest 1,5 g więcej niż drugich, bo to nie w tym rzecz.

Nie wiem w jaki ekstrakt celuje Twój zestaw, ale jeśli to AIPA to powinna mieć od jakichś 14 do 18 Blg - do takich gęstości zalecana jest już gęstwa lub starter w przypadku drożdży płynnych. Co nie znaczy, że jedna saszetka US05 nie da sobie rady. Zawsze możesz też wsypać dwie saszetki.

Link to comment
Share on other sites

Według mnie lepsze są US05 i nie sugeruj się tym, że jednych jest 1,5 g więcej niż drugich, bo to nie w tym rzecz.

Nie wiem w jaki ekstrakt celuje Twój zestaw, ale jeśli to AIPA to powinna mieć od jakichś 14 do 18 Blg - do takich gęstości zalecana jest już gęstwa lub starter w przypadku drożdży płynnych. Co nie znaczy, że jedna saszetka US05 nie da sobie rady. Zawsze możesz też wsypać dwie saszetki.

Tak myślałem żeby dać dwie. Zestaw na 17°.
Link to comment
Share on other sites

Zrób 1 litrowy starter na tej saszetce i tyle.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Z sucharów nie robi się starterów. Są zbyt zanieczyszczone biologicznie. Poza tym koszt takiego startera jest wyższy niż dokupienie kolejnej saszetki. Po to są suche i tańsze od płynnych żeby nie kombinować. I na koniec wychodzi że potrzebujesz 1,5 paczki us-05. Najlepszą opcją jest zrobienie warki i zadanie gęstwy, jak radził kolega wyżej, ale dwie paczki spokojnie dadzą radę. Nawet jedna powinna wystarczyć lecz tutaj będzie trzeba pilnować.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Oczywiście zrobienie warki i zadanie gęstwy pozbawia suchary zanieczyszczeń wspomnianych wyżej , I nie ma szans na pozyskanie nowych,   Zrób starter. Moim zdaniem prawie nic nie kosztuje i (poprawnie wykonany) daje pewny start fermentacji.

 

Eeee chyba nie. Jak da się zrobić starter za taniej niż 11 zł? Druga sprawa, nie obrażając założyciela tematu, jeżeli ma dylemat czy użyć drożdży gozdawy PAY7 czy US05, to nie sądzę, żeby miał kolbę, mieszadło magnetyczne itp. Zresztą temat był o czym innym. 

Link to comment
Share on other sites

 

Oczywiście zrobienie warki i zadanie gęstwy pozbawia suchary zanieczyszczeń wspomnianych wyżej , I nie ma szans na pozyskanie nowych,   Zrób starter. Moim zdaniem prawie nic nie kosztuje i (poprawnie wykonany) daje pewny start fermentacji.

 

Eeee chyba nie. Jak da się zrobić starter za taniej niż 11 zł? Druga sprawa, nie obrażając założyciela tematu, jeżeli ma dylemat czy użyć drożdży gozdawy PAY7 czy US05, to nie sądzę, żeby miał kolbę, mieszadło magnetyczne itp. Zresztą temat był o czym innym. 

 

Nie wiem, za co miałbym się obrazić? :)

Faktycznie nie posiadam ani kolby ani mieszadła magnetycznego. Gęstwy także jeszcze nie zbierałem gdyż nie warzyłem dotąd piwa często a drożdże (z tego, co czytałem) nie powinny długo leżeć. Stąd pytanie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeżeli jeszcze ktoś napisze - z góry wielkie dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Możesz kolego rozwinąć temat dlaczego nie należy z sucharów robić startera?

 

Nie potrzeba kolby wystarczy 2 litrowy słoik, musisz nim regularnie potrząsać i po sprawie. na pewno lepsze to jest niż zadawanie 1 saszetki to 16 blg, zakładam że 20l. Zwróć również uwagę na datę produkcji i żywotność dorożdzy - w konsekwencji ich liczebność.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie potrzeba kolby wystarczy 2 litrowy słoik, musisz nim regularnie potrząsać i po sprawie. na pewno lepsze to jest niż zadawanie 1 saszetki to 16 blg, zakładam że 20l. Zwróć również uwagę na datę produkcji i żywotność dorożdzy - w konsekwencji ich liczebność.

 

Czyli nie muszę mieć kolby i mieszadła magnetycznego? Jak często w takim razie muszę potrząsać słoikiem aby starter wyszedł prawidłowy?

Link to comment
Share on other sites

dość często myślę że raz  (ok 3 min) na 40 min http://www.piwo.org/topic/12517-blog-dori-starter-drozdzowy-%E2%80%93-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

 

"jeśli nie masz mieszadła magnetycznego musisz często potrząsać lub kręcić kolbą, aby napowietrzyć brzeczkę. Przyjmuje się, że zrobienie startera bez mieszadła trwa dwa razy dłużej niż z mieszadłem. Lepiej w tym wypadku niż kolba sprawdzi się słoik."

 

ale proponuję napierw zrobić APA 12 blg, o pożniej AIPA, więcej się nauczysz.

Edited by ori2go
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za link. Tak często mieszać nie mam jak. Do pracy chodzić trzeba...

Więc zostają suche drożdże. Zrobię, jak radzili Koledzy: użyję dwóch saszetek.

Co do 12-stek, robiłem już Pale Ale. Wyszło nie najgorzej, wszyscy chwalili. Mam wrażenie, że im dłużej leży, tym lepsze. Ciekawe jak długo może takie piwo leżeć?

AIPA mnie korci bo lubię takie piwo :)

Link to comment
Share on other sites

W dobrze zrehydratyzowanych drożdżach suchych jest tyle żywych komórek drożdżowych, że zrobienie klasycznego 1-2 l startera tak naprawdę powoduje zmniejszenie liczby drożdży niż ich namnożenie.

Spróbuję znaleźć artykuł w którym przedstawiono badania na ten temat.

 

Także ja również jestem za zrezygnowaniem ze startera przy suchych, gdyż po prostu nie zwiększa on ilości drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Hej @marek.b a oszacowałeś liczbę potrzebnych komórek do optymalnej fermentacji? Zaznaczam że opytmalnej, bo chyba zależy nam aby piwo było jak najlepsze a nie tylko na braku problemów.

Link to comment
Share on other sites

Hej @marek.b a oszacowałeś liczbę potrzebnych komórek do optymalnej fermentacji? Zaznaczam że opytmalnej, bo chyba zależy nam aby piwo było jak najlepsze a nie tylko na braku problemów.

Nie, nic nie szacowałem. Sugerowałem się tylko tym, że w odpowiednim czasie odfermentowało z 16 do 5 BLG i fermentacja przebiegała bardzo podobnie jak przy słabszej wersji podobnego piwa.

Edited by marek.b
Link to comment
Share on other sites

W dobrze zrehydratyzowanych drożdżach suchych jest tyle żywych komórek drożdżowych, że zrobienie klasycznego 1-2 l startera tak naprawdę powoduje zmniejszenie liczby drożdży niż ich namnożenie.

Spróbuję znaleźć artykuł w którym przedstawiono badania na ten temat.

 

Także ja również jestem za zrezygnowaniem ze startera przy suchych, gdyż po prostu nie zwiększa on ilości drożdży.

Łatwo to policzyc w kalkulatorze brewersfriend.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.