mina obelżywa Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Witam proszę o ocenę bardziej doświadczonych ode mnie na belgian blonde ale. Celuje w 17 litrów 17BLG, skutkiem czego chcę wysładzać do 14-15BLG Słody: - pilzneński 5,5 kg - carapils 0,55 kg -pszenica (słód) 0,5 -glukoza (drożdże łatwiej zeżrą) lub cukier 0,5kg Chmiel: - Saaz 30g Drożdże: - gęstwa FM26 po BPA 11,5blg Zacieranie: 62°C - 30minut 70°C - 40 minut Chmielenie: -15g Saaz na 60 minut -15g Saaz na 10 minut -0,5 cukru lub glukozy na 5 minut chłodzenie u mnie to wanna zimnej wody, w 2,5-3 godziny dojdzie do 22°. może się wydawać że za duży zasyp, ale ostatnio zauważyłem że moja wydajność ssie ( ustabilizowała się na poziomie 56-60% liczonych po polsku), więc biorę poprawkę na to aby nie popełnić jakiegoś rozwodnionego cieniasa. Zastanawiam się nad skromną ilością kolendy na cichą, jakieś 5-10g niemielonej w woreczku. Prośba o wszelkie rady i opinie. pzdr Edytowane 25 Lutego 2017 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Dlaczego - carapils 0,55 kg -pszenica (słód) 0,5 To nie ma dużo sens. Lepiej dać troszeczka płatki jęczmienny albo tylko pilzner i cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 obydwa chciałem dać dla poprawienia pełni smaku i piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się