mina obelżywa Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 (edited) Witam proszę o ocenę bardziej doświadczonych ode mnie na belgian blonde ale. Celuje w 17 litrów 17BLG, skutkiem czego chcę wysładzać do 14-15BLG Słody: - pilzneński 5,5 kg - carapils 0,55 kg -pszenica (słód) 0,5 -glukoza (drożdże łatwiej zeżrą) lub cukier 0,5kg Chmiel: - Saaz 30g Drożdże: - gęstwa FM26 po BPA 11,5blg Zacieranie: 62°C - 30minut 70°C - 40 minut Chmielenie: -15g Saaz na 60 minut -15g Saaz na 10 minut -0,5 cukru lub glukozy na 5 minut chłodzenie u mnie to wanna zimnej wody, w 2,5-3 godziny dojdzie do 22°. może się wydawać że za duży zasyp, ale ostatnio zauważyłem że moja wydajność ssie ( ustabilizowała się na poziomie 56-60% liczonych po polsku), więc biorę poprawkę na to aby nie popełnić jakiegoś rozwodnionego cieniasa. Zastanawiam się nad skromną ilością kolendy na cichą, jakieś 5-10g niemielonej w woreczku. Prośba o wszelkie rady i opinie. pzdr Edited February 25, 2017 by mina obelżywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 Dlaczego - carapils 0,55 kg -pszenica (słód) 0,5 To nie ma dużo sens. Lepiej dać troszeczka płatki jęczmienny albo tylko pilzner i cukier. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted February 25, 2017 Author Share Posted February 25, 2017 obydwa chciałem dać dla poprawienia pełni smaku i piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts