Jump to content

Milk Stout z płatkami dębowymi - prośba o sprawdzenie receptury


Matsuri94

Recommended Posts

Cześć,

 

Przejrzałem w necie kilka receptur na stout i na ich podstawie stworzyłem swoje, prosiłbym Was o ich sprawdzenie. Moim celem jest piwo o ekstrakcie około 16blg, goryczce do 30 ibu. Chciałbym uzyskać dobrą, kremową fakturę, więcej czekolady deserowej,kawy z mlekiem, słodyczy a niżeli paloności. Do tego charakter płatków dębowych, wanilia, kokos.Kolor czarny, nieprzejrzysty.

Zastanawiam się czy nie dałem zbyt dużo ciemnych słodów, żeby nie wyszło popielniczki, czy kwaskowaty posmak :/

 

Zasyp:

 

Pale Ale 4,0kg

Caramunich II 0,2kg

Carafa II 0,2kg

Pszeniczny Czekoladowy 0,4kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

chmiel: Marynka 30g dodane w 1 minucie

drożdże S04

 

Zacieranie na słodko 67 stopni

 

Do piwa Dodatek laktozy 250g, płatków dębowych średnio opiekanych "Vanilla"50g

 

PS. Chciałbym równolegle na tym samym zasypie stworzyć stout, lecz bez laktozy, a zamiast jej 100g skórki pomarańczy. Chciałbym uzyskać tym taki charakter czekolady deserowej z kawałkami pomarańczy. Co myślicie o tym pomyśle?

 

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.