SADAM Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Witam kolegów Chciał bym zapytać, czy czyszczenie grzałek sodą kaustyczną w stalowym garze to dobry pomysł, czy to nie zaszkodzi grzałką, ewentualnie czym można to łatwo wyczyścić. Ostatnio filtrowałem Roggenbier przefiltrowałem ok 40l ale nie jestem zadowolony z klarowności teraz jest na burzliwej i w fermentorze widzę osad na 5 litrów (już wiem gdzie popełniłem błąd, zbyt krótko czekałem na ułożenie złoża do filtracji) jest jakiś sposób żeby to odratować widziałem że są siatki filtracyjne ale z różnymi średnicami oczek od 0,5mm do 0,025mm zastanawiam się która była by najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Żelatyna dobrze radzi sobie z mętnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SADAM Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Żelatyna dobrze radzi sobie z mętnością. A czy poradzi sobie 5 litrowym osadem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Osad masz już na dnie. Jak sama nazwa wskazuje już się osadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SADAM Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Osad masz już na dnie. Jak sama nazwa wskazuje już się osadził. Dzięki za naprowadzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Albo i się nie osadził, poczekaj aż się burzliwa chociaż skończy, opadnie, zbije się bardziej, to ściągniesz znad osadu i tyle. Nie trzeba kombinować z siatkami (nawet gdyby to odzyskana ilość piwa nie jest warta takiego zachodu). Co do przypaleń - są specjalne środki na usuwanie przypaleń. Soda też może pomóc, zależy od przypalenia. Jak masz grzałki i garnek z nierdzewki to nic się nie powinno dziać. Edytowane 28 Lutego 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi