Jump to content

Przypalone grzałki i filtracja

SADAM

Recommended Posts

Witam kolegów

Chciał bym zapytać, czy czyszczenie grzałek sodą kaustyczną w stalowym garze to dobry pomysł, czy to nie zaszkodzi grzałką, ewentualnie czym można to łatwo wyczyścić.

Ostatnio filtrowałem Roggenbier przefiltrowałem ok 40l ale nie jestem zadowolony z klarowności teraz jest na burzliwej i w fermentorze widzę osad na 5 litrów (już wiem gdzie popełniłem błąd, zbyt krótko czekałem na ułożenie złoża do filtracji) jest jakiś sposób żeby to odratować widziałem że są siatki filtracyjne ale z różnymi średnicami oczek od 0,5mm do 0,025mm zastanawiam się która była by najlepsza.

Albo i się nie osadził, poczekaj aż się burzliwa chociaż skończy, opadnie, zbije się bardziej, to ściągniesz znad osadu i tyle. Nie trzeba kombinować z siatkami (nawet gdyby to odzyskana ilość piwa nie jest warta takiego zachodu).

Co do przypaleń - są specjalne środki na usuwanie przypaleń. Soda też może pomóc, zależy od przypalenia. Jak masz grzałki i garnek z nierdzewki to nic się nie powinno dziać.

Edited by bart3q