Skocz do zawartości

US-05, wali estrami, można odzyskać gęstwe ?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Robiłem moją 3 warkę z brewkitu. Tym razem coś poszło nie tak, temperatura fermentacji na początku była za wysoka. Przez kilka godzin może, potem spadła.

Niestety od początku zczęło 'walić' jabłkiem. Zlałem to na cichą. Nie będę wylewał, może przykryje to chmielem na zimno ^^

 

Pytanie. Czy ta gęstwa będzie się do czegoś nadawała ?

Przeniosłem do słoika, ale cały czas jedzie jabłkiem. 

Czy to nie jest tak, że, jak już zacznie produkować aromat estrowy to nie da się tego zatrzymać i trzeba zmienić drożdze ?

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za info.

Czerwone jabłko, żona to określiła, jako zgniłe jabłko, ale ewidetnie słodkie.

 

Właśnie te drożdze śmierdzą tym jabłkiem w słoiku.

Poprzednio tak nie waliły, gdy pierwszy raz odzyskiwałem gęstwe.

 

Troche dużo tego dałem do nastepnej warki po odzyskaniu, i ruszyły z kopyta, pewnie dlatego jeszcze nie zdążyło sie schłodzić i od początku wali tym jabłkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.