grpi84 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Cześć, Robiłem moją 3 warkę z brewkitu. Tym razem coś poszło nie tak, temperatura fermentacji na początku była za wysoka. Przez kilka godzin może, potem spadła. Niestety od początku zczęło 'walić' jabłkiem. Zlałem to na cichą. Nie będę wylewał, może przykryje to chmielem na zimno ^^ Pytanie. Czy ta gęstwa będzie się do czegoś nadawała ? Przeniosłem do słoika, ale cały czas jedzie jabłkiem. Czy to nie jest tak, że, jak już zacznie produkować aromat estrowy to nie da się tego zatrzymać i trzeba zmienić drożdze ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Aldehyt octowy (jabłko, farba emulsyjna) to normalna sprawa podczas fermentacji więc nie przejmuj się tym. Potem powinno się ulotnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Zależy jakie jabłko. Aromat czerwonego, dojrzałego jabłka to heksanian etylu, który faktycznie jest estrem. Drożdży możesz użyć, nie będzie to miało wpływu na gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grpi84 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Dzieki za info. Czerwone jabłko, żona to określiła, jako zgniłe jabłko, ale ewidetnie słodkie. Właśnie te drożdze śmierdzą tym jabłkiem w słoiku. Poprzednio tak nie waliły, gdy pierwszy raz odzyskiwałem gęstwe. Troche dużo tego dałem do nastepnej warki po odzyskaniu, i ruszyły z kopyta, pewnie dlatego jeszcze nie zdążyło sie schłodzić i od początku wali tym jabłkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Drożdże mogą mieć taki aromat bo zapewne jest wśród nich jeszcze piwo, które ma ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się