PiotrekU Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu. dziś przyszła paczka z chmielami piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca. A gdyby tak do wyparzonej prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Może lepiej http://twojbrowar.pl/pl/31-inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Pomijając sens otwierania i dochmielania piwa w butelkach to takie coś byłoby o wiele lepszym rozwiązaniem: http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1468-aromat-chmielowy-citra-10ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Fajny pomysł. Miałem niedawno taka nachmielonom wodę. Ja robiłem na mieszadle magnetycznym przez ok 2 dni w 0,8L wody 40g citry. Smak tej wody było bardzo chmielowy i goryczkowy( goryczka chmielowa taka jak z chmielenia na zimno) i mega mega citra. Tutaj temat http://www.piwo.org/topic/23268-nachmielona-woda-zamiast-chmielu-na-zimn%C4%85/. Daj znać czy coś z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 0,8L wody 40g citry na standardową 20 litrową warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 0,8L wody 40g citry na standardową 20 litrową warkę? 18L chyba jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 0,8L wody 40g citry na standardową 20 litrową warkę? 18L chyba jest. sprawdzę, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Latamito Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu. dziś przyszła paczka z chmielami piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca. A gdyby tak do wyparzonej prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody. Co o tym myślicie? Piwo refermentowane? Nie dostarczy się tlenu przy otwarciu? Po miesiącu drożdże zjadły już zapewne cały surowiec... Jak długo miałyby stać butelki, do których wlejesz tej chmielonej wody? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlavKo Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam, Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc się podczepię Chodzi mi o chmielenie na smak i na aromat. Biorę się za BIPA (warka 12L) i na goryczkę (65-70IBU) wyliczył mi kalk. ok 35g chmielu. Chciałbym też coś na smak i na aromat tylko problem w tym, że nie wiem ile tego się daje. Oblicza się to w jakiś sposób czy się to dodaje na pałę? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów. pozdrawiam, S.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam, Nie chcę zakładać kolejnego tematu A czemu nie chcesz zakładać kolejnego tematu? Co twoje pytanie ma wspólnego z tym tematem? Masz zamiar swoje piwo chmielic w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się