Jump to content

dochmielenie już zabutelkowanego piwa


Recommended Posts

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej  prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

 

Link to comment
Share on other sites

Fajny pomysł. Miałem niedawno taka nachmielonom wodę. Ja robiłem na mieszadle magnetycznym przez ok 2 dni w 0,8L wody 40g citry. Smak tej wody było bardzo chmielowy i goryczkowy( goryczka chmielowa taka jak z chmielenia na zimno) i mega mega citra. Tutaj temat http://www.piwo.org/topic/23268-nachmielona-woda-zamiast-chmielu-na-zimn%C4%85/. Daj znać czy coś z tego będzie.

Link to comment
Share on other sites

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

Piwo refermentowane? Nie dostarczy się tlenu przy otwarciu? Po miesiącu drożdże zjadły już zapewne cały surowiec... Jak długo miałyby stać butelki, do których wlejesz tej chmielonej wody?

 

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam,

 

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc się podczepię :) Chodzi mi o chmielenie na smak i na aromat. Biorę się za BIPA (warka 12L) i na goryczkę (65-70IBU) wyliczył mi kalk. ok 35g chmielu. Chciałbym też coś na smak i na aromat tylko problem w tym, że nie wiem ile tego się daje. Oblicza się to w jakiś sposób czy się to dodaje na pałę? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów.

 

pozdrawiam,

S.K.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Nie chcę zakładać kolejnego tematu

A czemu nie chcesz zakładać kolejnego tematu? Co twoje pytanie ma wspólnego z tym tematem? Masz zamiar swoje piwo chmielic w butelkach?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.