PawelW Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) #46 Sweet Stout 14°blg Zasyp: 5kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy ciemny 0,5kg Czekoladowy 0,3kg jęczmień palony Zacieranie 67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody) 78°C - 5' Chmielenie (60') 30g Northdown - 60' Wyszło 25l 13°blg Drożdże: WLP004 gęstwa po guinnessie Burzliwa 07.05 - 03.07 Zabutelkowane na vol. 2,5 Edytowane 3 Lipca 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) #47 Irish Stout - Guinness 10,5°blg Zasyp: 3kg Pale Ale Maris Otter 1kg płatków jęczmiennych 0,5kg jęczmień palony Zacieranie: Jedno temperaturowo 70' - 66,5°C Chmielenie 70' East Kent Goldings (5,5%) - 50g - 60' Drożdże: WLP 004 Irish Stout, Drożdże odtworzone z banku, startery: 200ml - 700ml - 1200ml Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 9 - 11°Blg / 10,5°blg IBUs: 25 -45 / 37 (brewtarget) FG: 1,8 - 2,8°Blg SRM: 25 - 40 / 27 (brewtarget), ale kolor smoliście czarny póki co ABV: 4,0 – 4,5% 20litrów Fermentacja: 29.11.2019 - start burzliwej w 16°C (Pierwsze bulknięcia po 12h) 06.01.2020 - butelkowanie Edytowane 27 Marca 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) #48 Session IPA 11,2°blg Zasyp: 5kg Pale Ale 0,2kg Caramel Pils 3-7EBC Zacieranie: Jedno temperaturowo 70' - 66,5°C Chmielenie 60' Chinook - 20g - 60' EL Dorado - 20g - 30' Citra - 50g - 0' (po wyłączeniu grzania) Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - Starter 1l - ekstrakt 11°blg Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 10 - 13°Blg / 11,2°blg IBUs: 30 - 55 / 61 (brewtarget wyliczył 61, jednak wziąłem poprawkę na fakt chmielenia w hop spiderach i fakt, że przeleżał w zamrażarce ok. roku. Przeterminowany nie był żaden.) FG: 1,5 - 3,0°Blg (mam wątpliwości, że te drożdże zjadą tak nisko, ale zobaczymy) SRM: 4 - 15 / 5,8 (brewtarget) wg. mnie wyszedł dużo ciemniejszy niż wyliczył BT, ale z pewnością mieszczę się w 15 ABV: 3,5 – 5,0% / who knows 20,5 litra Fermentacja: 07.12.2019 - start burzliwej w 15°C 06.01.2020 - butelkowanie Uwagi: -Wydajność była dużo większa, ale przełom był bardzo duży, co w połączeniu z mimo wszystko wydostającymi się chmielinami przez siatkę oraz klarowaniem mchem irlandzkim spowodowało, że zostawiłem ok. 3litrów w garze zaciernym. Jakoś przeboleję Edytowane 21 Marca 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) #49 Kolsch 13°blg - SMASH Zasyp: 8kg pilzneński Zacieranie: Jednotemperaturowo 70' - 66,5°C Chmielenie 60' H. Hersbrucker - 50g - 60' H. Hersbrucker - 50g - 30' Drożdże: FM 42 Stare Nadreńskie - Starter 1,2l - ekstrakt 11°blg Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 11 - 12,5°Blg / 13°blg IBUs: 30 - 55 / 32 FG: 1,75 - 3,0°Blg SRM: 3,5 - 5 / 4,5 ABV: 4,4 – 5,2% / who knows 26 litrów Fermentacja: 20.03.2020 - start burzliwej w 14,5°C 4 dni przed rozlewem przeniesione do 21° 18.04.2020 - rozlew. 25l i 175g cukru. Planowane nagazowanie 2,6v. Edytowane 2 Maja 2020 przez PawelW bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) #50 Polskie ALE 11,5°blg Zasyp: 5kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,5kg monachijski Zacieranie: Jednotemperaturowo 60' - 66,5°C Chmielenie 60' Marynka - 20g - 60' Marynka - 30g - 30' Lubelski - 15g - 15' Drożdże: podzieliłem warkę na 2 części po 13l S-33 i US-05. Początkowo planowałem tylko US-05, ale raz że te które miałem w lodówce swoje już tam przeleżały, a dwa to miałem równie starą (nie przeterminowana) paczkę S-33 więc stwierdziłem, że podzielę warkę na pół i zobaczę które mi bardziej podejdzie. Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 11 - 13°Blg / 11,5°blg IBUs: 25 - 45 / 48 FG: 2 - 3,5°Blg / 2°blg SRM: 2 - 8 / 4,5 ABV: 4 – 5,5% / who knows 26 litrów - podzielone na 2x13l Wydajność ok 60%. Fermentacja: 27.03.2020 - 01.05.2020 - zabutelkowane na poz. co2 2,7. Edytowane 2 Maja 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) #51 Session IPA 11,1°blg Zasyp: 5kg Pale Ale 0,5kg Caramunich Zacieranie: Jednotemperaturowo 70' - 66,5°C Chmielenie 60' Chinook - 15g - 60' El Dorado - 15g - 30' Cascade PL - 50g - 15' Citra - 50g - 0' 50g Ahtanum na zimno w dniu 02.05.2020r. Drożdże: Wyeast 1272 American ALE 2, starter 1,2l Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 10,5 - 12,9°Blg / 11,1°blg IBUs: 35 - 60 / 52,2 FG: 1,5 - 3,5°Blg SRM: 3 - 10,2 / 9,5 ABV: 3,5 – 4,9% / who knows 23 litry - Wydajność ok 73%, przy czym sporo zostało w garze ze względu na ilość chmieli. Fermentacja: 29.03.2020 - start burzliwej w 14,5°C 02.05.2020 - przelane na cichą + 50g Ahtanum 07.05.2020 - butelkowanie Edytowane 30 Maja 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) #52 Session IPA - power of IBU 11°blg Miał być Double IPA, ale wydajność wyszła tragiczna i się nie odgotowało ile trzeba... Zasyp: Pilzneński 5kg Pszeniczny 0,8kg Monachijski 0,5kg Cara Gold 120 EBC - 0,2kg Zacieranie: Jednotemperaturowo 70' - 66°C Chmielenie 60' Columbus 12,7% - 50g - 60' Citra - 50g - 10' Lemon Drop 25g + Cascade 25g - 0' Lemon Drop 25g + Cascade 25g na zimno w dniu.......(się zobaczy) Drożdże: Wyeast 1272 American ALE 2, gęstwa po poprzednim Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone) OG: 10,5 - 12,9°Blg / 11,°blg IBUs: 35 - 60 / 84 FG: 1,5 - 3,5°Blg SRM: 3 - 10,2 / 7 ABV: 3,5 – 4,9% / who knows 25 litrów Wydajność ok 60%. Testowałem nowe sito i jak widać - nie przeszło testów. Fermentacja: 02.05.2020 - start burzliwej w 15°C 20.06-26.06 - Fermentacja cicha 26.06 - Butelkowanie na vol. 2,4 Edytowane 4 Lipca 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się