Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Po czterech miesiącach od rozpoczęcia warzenia pierwszego swojego piwa zebrałem się do zapisywania notatek w tej postaci Sprzęt: - gar zacierno - warzelny 30L emalia - gar do dekoktu 10L stal nierdzewna - fermentory 33L - 8 sztuk - chłodnica przepływowa rurkowa - refraktometr - areometr - termometr elektroniczny z sondą - lodówka dwukomorowa * górna komora: pojemność dwa fermentory 33 L, sterowanie oddzielne WI-FI * dolna komora: dwa lageratory 20L, sterowanie oddzielne WI-FI - dwukanałowy sterownik WI-FI od Grześka sterujący oddzielnie górną i dolną komorą lodówki - miernik twardości wody TDS-3 - miernik PH wody - kolba 2L - mieszadło magnetyczne od Mundex w celu usystematyzowania zapisu kolejne warki będę oznaczał : YXX, gdzie Y - to ostatnia cyfra roku, XX - kolejna warka w roku Edytowane 14 Lutego 2018 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) oznaczenia warek: xx #Yyy, gdzie: xx - kolejna warka od początku browaru, Yyy --> Y - ostatnia cyfra roku (np 7 dla 2017), yy - kolejna warka w roku Y Warka 1 #601: brewkit Warka 2 #602: American Amber Ale 13° BLG Warka 3 #603: Extra Special Bitter 14 BLG Warka 4 #604: American Pale Ale 13,5 BLG Warka 5 #605: Dry Stout 12 BLG Warka 6 #606: Irish Red Ale Warka 7 #701: AIPA 17 BLG Warka 8 #702: American Amber Ale 13 BLG Warka 9 #703: Marcowe 13 BLG Warka 10 #704: ALE spontan 16 BLG Warka 11 #705: Desitka 10 BLG Warka 12 #706: American Pale Ale (Single Hop Simcoe) 12° BLG Warka 13 #707: Dortmunder 13 BLG Warka 14 #708: Desitka Warka 15 #709: Marcowe 13BLG Warka 16 #710: Pils 13BLG Warka 17 #711: Pils 12BLG Warka 18 #712: Pilsner Urquell 12BLG Warka 19 #713: APA 14BLG Warka 20 #714: APA 13 BLG Warka 21 #715: Pilsner Urquell 12,5BLG Warka 22 #716: Marcowe 14 BLG Warka 23 #717: APA 13 BLG Warka 24 #718: Pilsner Urquell 12,6 BLG Warka 25 #719: Pilsner Urquell 12,8 BLG 37 IBU Warka 26 #720: RIS 26 BLG Warka 27 #721: Pilsner Urquell 11,8 BLG Warka 28 #722: Pilsner Urquell 11,8 BLG Warka 29 #723 Porter Bałtycki 22BLG Warka 30 #801 Pilsner Urquell 12,5 BLG 35 IBU Warka 31 #802 Pilsner 12,5BLG 35IBU Warka 32 #803 Vienna Lager 13 BLG 30 IBU - 2018.01.27 Warka 33 #804 Porter Bałtycki 21 BLG - 2018.02.03 Warka 34 #805 Marcowe 14,5 BLG 28 IBU - 2018.02.10 Warka 35 #806 IPA 16 BLG 58IBU - 2018-02-18 Warka 36 #807 Pilsner Urquell 13 BLG 35 IBU 2018.02.25 Warka 37 #808 Marcowe 2018.03.03 Warka 38 #809 Pilsner Urquell 12,8 BLG 2018.03.11 ... Warka 42 #812 APA 15,5 BLG 2018.10.27 Warka 43 #813 APA 12,8 BLG 2018.11.12 Warka 44 #814 Pilsner 12,6 BLG 2018.11.18 Warka 45 #815 AIPA 15 BLG 2018.11.25 Warka 46 #816 Pilsner Urquel 13BLG 2018.12.09 Warka 47 #817 APA 13,5 BLG 2018.12.16 Warka 48 #818 Pilsner 12,8 BLG 34 IBU 2018.12.30 Warka 49 #901 Vermont APA 14 BLG 40 IBU 2019.01.06 Warka 50 #902 Pils 13,5 BLG 35IBU 2019.01.12 Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 2 2016.11.20American Amber Ale 13° BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 3. 2016.12.03 Extra Special Bitter 14 BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 4 2016.12.10 American Pale Ale 13,5 BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 5 2016.11.18 Dry Stout 12 BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 6 2016.12.30 Irish Red Ale Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 7 2017.01.07 AIPA 17 BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 8 2017.01.15 American Amber Ale 13 BLG Edytowane 7 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 9 2017.01.28Marcowe 13 BLG 2017-04-02 B. słabe nagazowanie, piana niezła , ale szybko opada chyba ze względu małą ilość gazu. Goryczka poprawna - ok 20 IBU Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 10 2017.02.04ALE spontan 16 BLG Pilzeński Strzegom 1 kgPale Ale Strzegom 5 kg Zacieranie: 50°C 10' przerwa białkowa podgrzanie + 3L wrzątku -> 67°C 60' ->72°C 15' wysłodzone 28L brzeczki 16,2 brix chmielenie - celowanie w 32 EBU Magnum 13,5% 14g 60'Marynka 8,8% 33 g 25' Marynka 8,8% 17g 0' osiągnięte 24L, utracone z chmielinami 2L Do fermentora zlano 22L, 17,6 brix Zadane drożdże 300 ml gęstwy S-05 z 2017.01.17 (7 dni) 2017.02.17 zlanie na cichą 2017.02.26 chmielenie 36g Summit 2017.03.01 zlanie z cichej na klarowanie (cold crush 2°C), 8,2 Brix ~ 2,2 blg 2017.03.04 rozlew:8,3 brix, 145 glukozy, 13 g cukru rozrobione w 2L wody (za wysoki ekstrakt brzeczki, chciałem trochę rozcieńczyć gotowe piwo) wyszło 38 butelek. 2017.04.05 niezłe w smaku, mała goryczka, wyrazisty smak słodu 2017.04.23 bardzo dobrze się ułożyło Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 11 2017.02.12Desitka 10 BLG 2017-04-02 Niezłe nagazowanie, dobra piana, mała goryczka, zbyt mała jak na deisitkę. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Warka 12 2017.03.05APA Single Hop Simcoe 12 BLG Pale Ale - 4kg Carared - 0,25kg pszeniczny - 0,25kg chmielenie, celowanie w 42IBU: Simcoe 10g 60' Simcoe 10g 30' Simcoe 15g 10' Simcoe 15g 0' na zimno Simcoe 50g zacieranie infuzyjne: 67°C - 60' 72°C - 10'76°C - mashout wysłodzone 26L 11blg, zlanie 1L na starterpo gotowaniu 23L 12,5 blg - dodane 0,7L wody do obniżenia do 12 blg 2017.03.17 zlanie na cichą2017.04.03 Zlanie do kanistra na cold crash + 10 g żelatyny rozpuszczonej w 200ml wrzątku. Wstawione do zamrażarki 1°C 2017.04.08 butelkowanie 2,6% CO2 - 152 g glukozy 2017.04.22 na pewno nie ma 42 IBU. Okolice 28 IBU max. Niezły smak, dobre nagazowanie, czuć wyraźnie lekko kwaśnawy posmak pszenicy, jeszcze do ułożenia Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Warka 13 # 707 2017.03.18Dortmunder 13 BLG 5 EBC 27 IBUPilzeński Premium Weyermann 5 kgWiedeński Weyermann 0,2 kgDrożdże: gęstwa Saflager S-23 z 17.02.2017chmielenie:Hallerau Mittelfruch 60' 50gHallerau Mittelfruch 10' 10gHallerau Mittelfruch 0' 10gZacieranie:55°C - 10'64°C - 20'72°C - 40'Gotowanie 60 'Woda do zasypu 15 LWoda do wysładzania obliczona 15,85, zużyta ok 19 L.Dodatek kwasu mlekowego do wody do wysładzania ok 12 ml. Pasek zabarwił się między 5 a 6 ph. Niestety zakupiłem paski 1-14 ph i trudno mówić o precyzji. Zamówiony miernik ph z Chin dotarł co prawda dzień wcześniej, ale nie sprawdzałem skrzynki i się nie zorientowałem, że już tam czeka Z wysładzania otrzymałem 28 litrów brzeczki o 12,6 °Brix. 1,5 Litra odlałem na starter. Zostało 26,5 L do gotowania dolałem ok 1,5L wrzątku żeby trochę rozcieńczyć. Po gotowaniu wyszło 25 Litrów 13,8 °Brix czyli trochę ponad plan, ale co tam - ostatnie mocniejsze piwo w sezonieChłodzenie chłodnicą rurkowa przerwałem przy 35°C zlałem do fermentatora, wyszło 23,5L. Wystawiłem na taras temp 7°C. Po 4 h temperatura spadła do18°C. Napowietrzenie przez mieszanie fermentatorem i zadana gęstwa, ok 200 ml.Wstawione do lodówki, temp 12°C.2017-03-296,5° Brix ~ 1,8° BLGStosunkowo niezła goryczka, jeszcze mało nagazowane.2017-04-01Zlanie na przerwę diacetylową - 18-19 °C (miało być 15-16°C) ale gwałtowne ocieplenie na zewnątrz spowodowało wzrost temperatury w garażu...Zebrana gęstwa na zadanie do warki No 152017.04.06Dodałem herbatkę chmielową na zwiększenie goryczki. Jednak gotowanie chmielu w woreczku wymaga zwiększenia jego ilości. Raczej nie będę tego więcej stosował .Zlanie do kanistra i do lodówki na lagerowanie 1°C 2017.05.03 Butelkowanie 21L (20L piwa + 1 L roztworu 150 g glukozy), celowanie w 2,6%CO2, założona temperatura z przerwy diacetylowej 16°C. Wyszło 39 butelek + pet 0,33 na wskaźnik nagazowania. Coś naklejana miarka na fermentorze oszukuje. Edytowane 3 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Nowy nabytek do browaru - 20 litrowy kanister do napojów z kranikiem. Idealnie mieści się w zamrażarce przerobionej na lagerownię. Teraz już będę mógł lagerować do 40 litrów piwa w dwóch kanistrach, bez zajmowanie górnej lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Warka 14 # 708 2017.03.23Desitka 10 BLG 19 EBC 25 IBUPilzeński Premium Weyermann 3,4 kgWiedeński Weyermann 0,4 kgCarapils Weyerman 0,25 kgzakwaszający Weyerman 0,05 kgDrożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.03.03chmielenie:magnum 60' 10gZetecki 30' 15gZetecki 15' 15gZacieranie:16 L wody55°C - 10'54°C - 20'odebranie dekoktu - około 1/4 gęstego zacieru wybrane sitem. Na więcej nie miałem odpowiedniego gara.Podgrzanie dekoktu do 72°C - 20'Doprowadzenie dekoktu do wrzenia i gotowanie - 15'dodanie dekoktu do pozostałego zacieru, temperatura wzrosła do 67°C, musiałem podgrzewać całość do 72°C - 25'76°C - 5'Wysładzanie:Jak zwykle ilość wody obliczonej do wysładzania za mała niż miało to by wynikać z tablic PPPP o około 4 L. Obniżyłem PH wody do 5-6 PH dodając kwas mlekowy.Wysłodzone 27,5 L - 10° BLGOdlane 1,5 L na starter i uzupełnione 1L wody do 9,8° BLGPo gotowaniu 23 L, 11° BLGBrzeczka schłodzona do 34°C i wystawiona na taras.Rano zadane około 200 ml gęstwy do brzeczki, temp 8°C i wstawienie do lodówki2017-03-295° Brix ~ 1,3 BLGCałkowity brak goryczki Wyraźnie wyczuwalna słodycz słodu, co w wypadku desitki jest in minus. Obfita piana co może wskazywać na przyszłe problemy z "wychodzeniem" piwa z butelki.2017.04.06Dodałem herbatki chmielowej w celu podniesienia goryczki. 2017.04.09Przerwa diacetylowa 16°C, goryczka całkiem odczuwalna, około 25IBU.2017.04.13Koniec przerwy diacetylowej, zlanie w kanister do lagerowania 1°C. Zapomniałem zlać na przerwę z fermentatora pierwotnego i przerwa odbywała się w tym samym fermentorze co fermentacja podstawowa. Zobaczymy czy to nie zaszkodzi.Zebrałem gęstwę Saflager W-34/70. To będzie już drugie pokolenie drożdży. 2017.04.28 Butelkowanie 21 L piwa + 0,7 L wody z 138 g glukozy. Wyszło 41 butelek 0,5L Dobre osiadanie drożdży i tego co zostało po lagerowaniu na dnie kanistra. Saflager W-34/70 w porównaniu do S-23 wygląda w tej dziedzinie znacznie lepiej. S-23 zostawiają dosyć płyny osad, który łatwo się wzburza przy zlewaniu. Edytowane 3 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Warka 15 # 709 2017.04.01Marcowe 13 BLG 10 EBC 25 IBU Pilzeński Premium Weyermann 4,0 kgWiedeński Weyermann 0,5 kgMonachijski II Weyermann 1,0 kg Carapils Weyerman 0,25 kg Drożdże: gęstwa Saflager S-23 - z Warki 13, ok 400 ml chmielenie: Hallerau Mittelfruch 85' 30gHallerau Mittelfruch 30' 20g chmiel irlandzki 15' 8g Zacieranie dekokcyjne: 18L wody do zasypu, woda o twardości 110 ppm (pomiar TDS-3) z filtra osmotycznego mojej Mamy 61°C zasyp, temperatura spadła do 59°Cpodgrzanie do 63°, odebranie 5L dekoktupodgrzanie dekoktu do 73° - 10'podgrzanie dekoktu do 100°C i gotowanie 15' dodanie dekoktu do reszty zacieru, osiągnięta temperatura 68° podgrzanie do 74°C - 30' 76°C mashout - 5' wysładzanie: 14L wody do wysładzania 110 ppm (pomiar TDS-3), dodanie kwasu mlekowego do osiągnięcia 5,6 ph przed gotowaniem osiągnięte 28L brzeczki 13,2° Brix po gotowaniu 24L 15,2° Brix, chłodzenie chłodnica przepływową do 34°C, zlane do fermentora 22 L (2 litry odpadu - chmieliny, zimny i gorący osad) dolałem ok 800 ml wody żeby zejść trochę ze zbyt wysokiego BLG (planowane było 13°) Wystawienie fermentora na taras na noc do schłodzenia. Rano okazało się, ze fermentor zaatakowały mrówki. No cóż, zaczęła się wiosna Zadane drożdże (gęstwa Saflager S-23) i do lodówy. fermentacja: 10°C - 14 dni18°C - 3 dni przerwa diacetylowa1°C - lagerowanie 30 dni 2017-04-28 Zlanie do lagerowania, zebrana gęstwa S-23 (2 pokolenie) Wnioski: Trudno trafić z wydajnością warzenia. Wyszło sporo ponad zaplanowane 13° BLG (15,2) Wysładzanie zajmuje mi sporo czasu, niemal półtorej godziny i być może tu jest przyczyna. Ale skoro nie ma pospiechu... Może też ma na to wpływ dekokcja. Robię jeszcze jedna warkę lagera i chyba wystarczy do jesieni, bo warunki są coraz trudniejsze i schładzanie tarasowe o raz utrzymanie przerwy diacetylowej w rozsądnej temperaturze coraz trudniejsze. 2017-05-29Butelkowanie, 20L + 0,5 L roztworu 132 gram glukozy. Dodatek ok 5 ml koncentratu chmielu na goryczkę Edytowane 30 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Wczoraj znajomy Amerykanin przy okazji pobytu w Polsce przywiózł mi mały zestaw piw browaru Schlafly. Degustacja w najbliższym czasie Edytowane 29 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) Nabyłem miernik TDS-3 i PH-meter z Chin i od razu zabrałem się do pomiarów. Jako, że mam u siebie dosyć twardą wodę (według wodociągu 283 ppm CaCO3 - zmierzona przeze mnie 323 ppm) zawsze starałem się przegotowywać wodę i zlewać ją po wytrąceniu Ca przed ważeniem lagerów. Oto pomiary wykonane TDS-3 kranówy i wód kupowanych w sklepie: kranówa ppm: 323 ph: 7,5kranówa przegotowana ppm: 249 ph: 8,2Cisowianka niegazowana 1,5L ppm: 367 ph: 7,1Ustronianka 5L ppm: 346 ph: 8,3 Woda z filtra odwrócona osmoza ppm: 112 ph: 7,0 Woda zdeminarelizowana 5L za 4 zł ppm: 109 ph: 6,7 Wnioski jakie się nasuwają to to, że przegotowanie wody ma pewien wpływ na obniżenie jej twardości, jednak jednocześnie podnosi jej ph, które trzeba obniżyć dodając kwasu mlekowego, zwłaszcza dla wody do wysładzania.Tu jest też fajny artykuł o tym co tak na prawdę mierzy TDS-3 Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 16 # 710 2017.04.17Pils 13 BLG 7 EBC 30 IBUPilzeński Premium Weyermann 4,2 kgWiedeński Castle Malting 0,75 kgMonachijski II Weyermann 0,2 kgZakwaszający Weyerman 0,1 kgDrożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.04.13 Warka 14 (drugie pokolenie), ok 400 mlchmielenie:Magnum 70' 8gHallerau Mittelfruch 40' 30gZetecki 25' 20gMech irlandzki 15' 5gzacieranie:16 L wody, 170 ppm, 52°C zasypod razu odebranie 1/3 dekoktu nr 1 (wyszło trochę więcej)podgrzanie -> 63°C - 15' -> 72C - 15' -> 100°C - 10' oddanie dekoktu do garaosiągnięte po dodaniu dekoktu 63C - 20', odebranie dekoktu nr 2podgrzanie -> 72C - 10' -> 100°C - 20' oddane dekoktu do garaosiągnięte po dodaniu dekoktu 73°C -> 71°C - 50'podgrzanie -> 76°C - 10'wysładzanie:woda 17 0ppm obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,1 phWysładzałem do 25L brzeczki, osiągnięte 14,8°Brix, dodałem 1,5 L wody ~ 13,5°BrixPrzed gotowaniem 26,5 LPo gotowaniu uzupełniłem wodą do 26L brzeczki o 13°Brix,schłodzenie do 35°C i wystawienie na taras (godzina 24). Rano 8:00 temperatura spadła do 25°C. Musiałem poczekać do 11:00 (temp. brzeczki 18°C).Nie czekałem i zadałem drożdże z gęstwy (temp około 10°C), napowietrzanie i do lodówki 10°CWnioski:Nie wyszło zastosowanie miękkiej wody ze względu na opóźnienie z jej odbieraniem z filtra osmotycznego przez Mamę - dostała naganę Użyłem 10 L wody zebranej poprzednio, 5 l wody zdeminarelizowanej (110 ppm) kupionej z 4 zł w sklepie oraz dwóch butelek mineralnej. Wszystko uzupełnione moją supertwardą kranówą.Znowu niedoszacowanie wydajności. Celowałem w 13 blg na 21L gotowej brzeczki, wyszło 5L więcej. Nie wiem czy to przyczyna wyższej wydajności zacierania dekokcyjnego.2017.05.03Zlanie na przerwę diacetylową 16°CZebranie gęstwy Saflager W-34/70 500ml (trzecie pokolenie)2017.05.04Zlanie na lagerowanie 2017.06.046,2°Brix ~ Butelkowanie. 22,5 L + 1L roztworu wody i 144 g cukru, celuję w 2,5 CO2 Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 17 # 711 2017.04.29Pils 12 BLG 8 EBC 33 IBUPilzeński Heidelberg 3,9 kgWiedeński 0,75 kgCaramel Pils Bestmalz 0,15 kgZakwaszający Weyerman 0,05 kgDrożdże: gęstwa Safelager S-23 z 2017.03.17, ok 400 mlchmielenie:Magnum 13,5% 8g - 60'Zetecki 3,8% 30g - 40'Zetecki 3,8% 30g - 15'Zetecki 3,8% 10g - 0'Mech irlandzki 8g - 15' uwodniony 10h wcześniejzacieranie:13 L wody, 80 ppm, 60°C zasyp - cel 55°C, osiągnięto ~57°C, dolałem 1L wody do osiągnięcia 56°C-> 62°C przed dodanie 3L wrzątku, podgrzanie do 63°C - 30'odebranie 1/3 dekoktu (~7l) -> 72°C - 15' -> 100°C - 10'dodanie dekoktu do reszty zacieru-> 72°C - 10'-> 76°C - 5'wysładzanie:woda 18L - 80 ppm. Obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,5 phWysłodziłem 28L 11,2° brix, po gotowaniu 24L 12° brixchłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 35°C do fermentora, utrata 2L brzeczki w chmielinach.Wystawienie na taras (22:30) na noc (5°C), następnego dnia o 11:00 - 14°C, zadanie drożdży i do lodówki - 10°Cfermentacja:burzliwa - 10°C - 29 dniprzerwa diacetylowa - 16°C - 3 dnilagerowanie - 1° - x dniWnioski. Źle oceniłem wydajność warzelni, zakładałem 73%, policzona 83% stąd też wyższe osiągi BLG w kolejnych warkach.No i mam poważny błąd, jeden z poważniejszych od początku warzenia. Otóż źle oznaczyłem gęstwę jako: 17.03 S-05 dolniaki. Na początku sam opis nie wzbudził niepokoju, bo skoncentrowałem się na "dolniaki". Już po zadaniu drożdży i pisaniu tego posta zastanowiło mnie owe "S-05" i data zbioru 17.03. I jak przejrzałem zapiski, 17.03 zlewałem na cichą warkę 12, czyli APA do której zadałam S-05... czyli masakra. Zawiodła koncentracja i precyzja w opisie. I tak oto mam zadane górniaki do lagera... No cóż szybko przepłukałem gęstwę S-23 z warki nr 15 (2 pokolenie) i zadałem do fermentora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. teoretycznie S-05 nie powinny ruszyć z namnażaniem w temperaturze 10°C, ale zadałem je w 14°C i trochę potrwa zanim w lodówce temperatura brzeczki zejdzie do 10°C2017.05.305,6° Brix ~ 1,6° BLGZlanie na przerwę diacetylową. Niezła goryczka i smak piwa. Obawy związane z zadaniem gęstwy górniaków wydają się niepotrzebne. Zobaczymy po lagerowaniu. Dodanie 20 g Zeteckiego na aromat 2017.06.04lagerowanie 1°C2017.06.28butelkowanie. Zlane 19L, 5,4°Brix ~ 1,2 BLG, 5,7 AVGCukier: 135g w 1L wody, celuję w 2,5 CO2 Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 No i mam poważny błąd, jeden z poważniejszych od początku warzenia. Otóż źle oznaczyłem gęstwę jako: 17.03 S-05 dolniaki. Na początku sam opis nie wzbudził niepokoju, bo skoncentrowałem się na "dolniaki". Już po zadaniu drożdży i pisaniu tego posta zastanowiło mnie owe "S-05" i data zbioru 17.03. I jak przejrzałem zapiski, 17.03 zlewałem na cichą warkę 12, czyli APA do której zadałam S-05... czyli masakra. Zawiodła koncentracja i precyzja w opisie. I tak oto mam zadane górniaki do lagera... No cóż szybko przepłukałem gęstwę S-23 z warki nr 15 (2 pokolenie) i zadałem do fermentora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. teoretycznie S-05 nie powinny ruszyć z namnażaniem w temperaturze 10°C, ale zadałem je w 14°C i trochę potrwa zanim w lodówce temperatura brzeczki zejdzie do 10°C Nie lepiej było zostawić już tak jak było tylko podnieść temperaturę do tych 15 stopni? Byłby z tego "czeski ale", a tak to nie wiadomo w sumie które drożdże zabiorą się do roboty i jaki będzie skutek takiej mieszanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Niby tak. Potem też tak pomyślałem. Ale cóż - zobaczymy co z tego wyjdzie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Najnowszy nabytek - kapslownica stołowa Grifo HD z twój browar. Zakapslowana jedna warka jak dotąd wszystko bez zarzutu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Warka 18 # 712 2017.05.07 Pilsner Urquell 12 BLG 5 EBC 40 IBU Besmalz Heindenberg - 4,1 kg Bestmalz Caramel Pils - 0,2 kg Wayermann zakwaszający - 0,05 kg Drożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.05.03 (3 pokolenie) 500 ml chmielenie: Magnum 13,5% 60' 10g Premiant 6,5 % 30' 30g Zetecki 3,8% 10' 20g Zetecki 3,8% 0' 10g Mech irlandzki 15' 5g zacieranie: 13 L wody, 80 ppm, 58°C zasyp - cel 55°C i od razu podgrzewanie + 3 L wrzątku -> 63°C, 30' odebranie 1/3 dekoktu (~7l) -> 72°C - 15' -> 100°C - 20' dodanie dekoktu do reszty zacieru -> 72°C - 20' -> 76°C - 5' wysładzanie: woda 80 ppm obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,5 ph, około 17L wody. Wysłodzone 26,5L 11°brix, po gotowaniu 23L 12°brix. Schłodzenie do 35°C i na taras (godzina 23) Wydajność zacieru 87,20 % 2017.05.08 9:00 temperatura 17°C, napowietrzenie i zadanie gęstwy. Do lodówki na fermentację 2-3 tygodnie, 10°C 2017.05.30 5,4° Brix ~ 1,2° BLG Zlanie na przerwę diacetylową. Zebranie 1L gęstwy Saflager W-34/70 (czwarte pokolenie) Dodanie 20 g Lubelskiego na aromat Edytowane 31 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się