Puchacz Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) cześć! chcę uwarzyć pierwsze ciemne piwo, na celowniku pojawił się foreign extra stout. w moim magazynie mam następujące składniki: na 11 l piwa Strzegom Pilzneński 2.62 kg Abbey Castle 0.21 kg Słód barwiący Optima 1500 0.1 kg Słód karmelowy Optima 750 0.05 kg Płatki owsiane 0.21 kg Chmielenie: Marynka 15.71 g 10 min Chinooke 20.95 g 55 min Chinook 6g 0 min Zacieranie: 66 C 0 min 64 C 45 min 72 C 30 min 76 C 0 min 100 C 65 min Co o tym sądzicie? Edytowane 9 Marca 2017 przez Puchacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 "offtop on" gratuluje dokładności ważenia surowców "offtop off" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) "offtop on" gratuluje dokładności ważenia surowców "offtop off" browar to nie apteka a tak na prawedę, to przepis przeskalowałem. a może dodać trochę karmelowego 150 - 400 ebc? Edytowane 9 Marca 2017 przez Puchacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dałbym więcej palonych słodów, 100g barwiącego to przynajmniej moim zdaniem mało jak na 11l FESa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dałbym więcej palonych słodów, 100g barwiącego to przynajmniej moim zdaniem mało jak na 11l FESa. Dziękuję za cenną radę, zwiększam zawartość ciemnych. A karmelowych zostawić czy też troszkę sypnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Zostawić albo dorzucić np. jeszcze 50-100g jakiegoś ciemniejszego. Jeśli chcesz możesz rzucić okiem na Oatmeal Fesa (co prawda 20l ale możesz przeskalować), którego robiłem jakiś czas temu http://www.piwo.org/topic/23052-browar-nad-bugiem/, bodajże 6 warka. Teraz dorzuciłbym może 200g biscuita/carahella i czekoladowego pszenicznego (z tym, że ja lubię mocno czekoladowo-palone stouty). Chyba moje najlepsze piwo jak narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się