Skocz do zawartości

FEST/OUT - warka #1


Rekomendowane odpowiedzi

cześć!

 

chcę uwarzyć pierwsze ciemne piwo, na celowniku pojawił się foreign extra stout. w moim magazynie mam następujące składniki:

 

na 11 l piwa

 

Strzegom Pilzneński 2.62 kg 

Abbey Castle 0.21 kg

Słód barwiący Optima 1500 0.1 kg 

Słód karmelowy Optima 750 0.05 kg

Płatki owsiane 0.21 kg 

 

Chmielenie:

Marynka 15.71 g 10 min

Chinooke 20.95 g 55 min

Chinook 6g 0 min

 

Zacieranie:
66 C 0 min
64 C 45 min
72 C 30 min
76 C 0 min
100 C 65 min
 
Co o tym sądzicie?
 
    Edytowane przez Puchacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"offtop on" gratuluje dokładności ważenia surowców ;) "offtop off"

browar to nie apteka ;) a tak na prawedę, to przepis przeskalowałem.

 

a może dodać trochę karmelowego 150 - 400 ebc?

Edytowane przez Puchacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawić albo dorzucić np. jeszcze 50-100g jakiegoś ciemniejszego. Jeśli chcesz możesz rzucić okiem na Oatmeal Fesa (co prawda 20l ale możesz przeskalować), którego robiłem jakiś czas temu http://www.piwo.org/topic/23052-browar-nad-bugiem/, bodajże 6 warka. Teraz dorzuciłbym może 200g biscuita/carahella i czekoladowego pszenicznego (z tym, że ja lubię mocno czekoladowo-palone stouty). Chyba moje najlepsze piwo jak narazie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.