Apofis Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Witam Mam zapytanie jak często-długo zbierać gęstwę po WLP002, w sumie to i po innych drożdżach też . Mam już 4 zbiór czy jeszcze będzie ok ? Mam wrażenie ,że są coraz lepsze z biegiem czasu ? pozdro Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Cytat z wiki Co do kwestii, ile razy można powtórzyć zbieranie gęstwy, także nie ma jednoznacznej odpowiedzi – na pewno bezpieczną liczbą jest 5-6 warek (pierwsza na drożdżach z saszetki), ale są tacy co robia to i kilkanaście razy. Zależy to głównie od czystości procesu – gdy mikroby dostaną się do gęstwy (a nie sposób temu w 100% zapobiec), nie da się ich z niej pozbyć, w końcu namnożą się do takiej ilości, że będzie to wyczuwalne w smaku piwa. Ważnym czynnikiem jest czas jaki upływa pomiędzy zebraniem a ponownym użyciem gęstwy – im szybciej to robimy, tym więcej pokoleń gęstwy możemy użyć. Podobno najlepsze wyniki fermentacji dają drożdże z trzeciego zbioru – to jest dodatkowy argument dla zbierania gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Ważnym aspektem kondycji drożdży i sensu ich ponownego użycia jest to w jakim stopniu oddzielasz osady gorące po gotowaniu. Ich pozostawienie w brzeczce nastawnej skutecznie obniża kondycję drożdży i kolejny pasaż już niekoniecznie da Ci piwo, z którego będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się