Kamil J Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Cześć. Warzyłem jakiś czas temu Session IPA z ekstraktów, chciałbym wprowadzić kilka poprawek i zrobić ulepszoną wersję na słodach. Z racji, że stawiam swoje pierwsze kroki z zacieraniem, to będę wdzięczny za uwagi i wskazówki Składniki na 20l piwa. Zasyp (wszystko 60 minut w 68'C, potem 10 minut w 72'C i wygrzew do 76'c) pale ale 3,2 kg monachijski I 0,6 kg pszeniczny jasny 0,3 kg Chmielenie: Galaxy 30g 60' Amarillo 20 g 20' Amarillo 20g 5' chmielenie na zimno: Amarillo (50g) + Centenial (30g) Drożdże: US-05 Według kalkulatorów powinno wyjść ok: 11,3 blg (chciałbym z tego mieć jakieś 3,5% alk.) 67 IBU (w liczbach wygląda, że dużo, ale jak w poprzedniej Session IPA miałem 55 IBU na 6blg, to wcale nie poniewierało goryczką...). Dzięki za wszelkie wskazówki dot. zasypu, zacierania i chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 troszke szkoda by mi bylo galaxy na 60 rzuć 25 g Marynki a galaxy daj na 5 albo na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Robiłem Australian IPA z galaxy na goryczke i nie dość, że szkoda to goryczka wyszła zalegająca, mocno łodygowa. Zdecydowanie lepiej np. marynke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 67 IBU przy takim ekstrakcie, to w odczuciu już raczej srogo jest. Ja w Session IPA lubię jednak mieć trochę ciała, bardzo fajne SIPA uwarzyłem z dodatkiem Caramunich II lub Karmelowym Czerwonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dzięki za wskazówki Zasyp zostawię, ale chmielenie zmienię (idąc za Waszymi radami): Marynka: 30g 60' Amarillo: 30 g 15' Galaxy: 15g 5' cicha: Amarillo (60g), Centenial (30g), Galaxy (15 g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Skoro celujesz w 3.5% abv przy OG 11.3 to musisz mieć odfermentowanie na poziomie ~55%. Ja tam session nigdy nie robiłem ale wydaje się dosyć płytko, czyli albo musisz zacierać dosyć słodko albo będziesz mieć więcej %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Skoro celujesz w 3.5% abv przy OG 11.3 to musisz mieć odfermentowanie na poziomie ~55%. Ja tam session nigdy nie robiłem ale wydaje się dosyć płytko, czyli albo musisz zacierać dosyć słodko albo będziesz mieć więcej %. Planuję zacierać w 68'C - myślisz, że będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Raczej nie. Jak chcesz mieć 3.5% to zrób 9Blg a nie 11. Kamil J 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się