Skocz do zawartości

Session IPA


Kamil J

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

  Warzyłem jakiś czas temu Session IPA z ekstraktów, chciałbym wprowadzić kilka poprawek i zrobić ulepszoną wersję na słodach. Z racji, że stawiam swoje pierwsze kroki z zacieraniem, to będę wdzięczny za uwagi i wskazówki :)

 

Składniki na 20l piwa.

 

Zasyp (wszystko 60 minut w 68'C, potem 10 minut w 72'C i wygrzew do 76'c)

pale ale 3,2 kg

monachijski I 0,6 kg

pszeniczny jasny 0,3 kg

 

Chmielenie:

Galaxy 30g 60'

Amarillo 20 g 20'

Amarillo 20g 5'

 

chmielenie na zimno: Amarillo (50g) + Centenial (30g)

 

Drożdże: US-05

 

Według kalkulatorów powinno wyjść ok:

11,3 blg (chciałbym z tego mieć jakieś 3,5% alk.)

67 IBU (w liczbach wygląda, że dużo, ale jak w poprzedniej Session IPA miałem 55 IBU na 6blg, to wcale nie poniewierało goryczką...).

 

Dzięki za wszelkie wskazówki dot. zasypu, zacierania i chmielenia :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro celujesz w 3.5% abv przy OG 11.3 to musisz mieć odfermentowanie na poziomie ~55%. Ja tam session nigdy nie robiłem ale wydaje się dosyć płytko, czyli albo musisz zacierać dosyć słodko albo będziesz mieć więcej %. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro celujesz w 3.5% abv przy OG 11.3 to musisz mieć odfermentowanie na poziomie ~55%. Ja tam session nigdy nie robiłem ale wydaje się dosyć płytko, czyli albo musisz zacierać dosyć słodko albo będziesz mieć więcej %. 

Planuję zacierać w 68'C - myślisz, że będzie ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.