Tomek74 Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Zamierzam warzyć w przyszły weekend, a serwować w połowie sierpnia. szczerze? czerwiec czy sierpień to w mojej ocenie żadna różnica - 2018 lub 2019, to byłaby różnica. jeśli już musisz, to po fermentacji przelej toto do jednej szklanej butli pod korek i trzymaj w ciemnym i zimnym do ostatniej chwili - miody i wina ponoć dojrzewają szybciej im wieksza objętość, z piwem tej gęstości będzie pewnie podobnie. edit: gdzie "do ostatniej chwili" oznacza przelej w party kegi ino by się nagazowało, resztę w butelki, do piwnicy i zostaw na rok Pomysł przedni tylko... W posiadaniu mam "balon" o pojemności 34 l po sam korek nie naleję. Z tego co słyszałem to nagazowanie jest dość trudne przy takim ekstrakcie, a przez 3 miesiące refermentacja będzie już znacznie posunięta. W butli jak zrozumiałem ma dojrzewać bez surowców do refermentacji. nasuwa mi się też pytanie jak zaczopować potencjalnie butlę. Korek wymaga nawilżania, a rurka uzupełniania wodą. Sumując: Pomysł na przyszłość, dzięki - na to nie wpadłem. Po przemyśleniu sprawy... zleję całość RISa w butelki. To "towar" ekskluzywny i chyba nie powinno się go "walić do ryja" z party kega ;-) - Przepraszam za słowa. Osobiście nie mam nic przeciwko - w zależności od piwa. Parę butelek na sierpień, reszta niech dochodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Pomysł przedni tylko... W posiadaniu mam "balon" o pojemności 34 l po sam korek nie naleję. Z tego co słyszałem to nagazowanie jest dość trudne przy takim ekstrakcie, a przez 3 miesiące refermentacja będzie już znacznie posunięta. W butli jak zrozumiałem ma dojrzewać bez surowców do refermentacji. nasuwa mi się też pytanie jak zaczopować potencjalnie butlę. Korek wymaga nawilżania, a rurka uzupełniania wodą. na lokalnych giełdach staroci standardowy przelicznik dla używanego szkła do fermentacji to 1PLN/L, chociaż przy mniejszych pojemnościach to pewnie będzie ze 40PLN/20L - grosze w kontekście TEGO piwa jeśli wyjdzie dobre, a nie jest to jednorazowa inwestycja. tak, dojrzewanie w butli to jeszcze przed nagazowaniem. refermentacja pewnie ciężka, tj. z dodatkiem odrobiny świeżej gęstwy lub odpowiednich sucharów i swoje zajmie, ale temu piwu to wyjdzie na dobre. w party kegach to przecież też się chyba gazuje sztucznie i tu nie masz tych problemów. To "towar" ekskluzywny i chyba nie powinno się go "walić do ryja" z party kega nie widzę związku - jeśli impreza to ma być wbijanie gwoździ to rzeczywiście risa lepiej schować, no ale chyba nie o to chodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witajcie! Chciałbym uwarzyć pierwszego w życiu RISa i im więcej czytam tym mniej wiem... Chciałbym uwarzyć: Russian Imperial Stout 24Blg (20l) Dry Stout ok. 12Blg (20l) Pytanie mam takie do bardziej doświadczonych Kolegów. Ile i jakich słodów jeszcze dokupić, ile wody (2l wody na kilogram słodu?) ewentualnie jakie chmiele i w jakich ilościach na Dry Stouta. Co mam, ano zasyp z zestawu surowców ok. 9,7kg Pale ale - 8kg karmelowy 600 - 0,5kg pszeniczny - 0,5kg czekoladowy jasny - 0,2kg jęczmień prażony - 0,5kg Chmiele: Challenger - 60g East Kent Goldings 20g Pytania pomocnicze. Z racji braku gęstwy mój wybór padł na 2 paczki sucharów Danstar Nottingham Ale - czy to dobry wybór. Zamierzam fermentować w piwnicy - temp. otoczenia 15 stopni C. Drugie pomocnicze pytanie czy to nie za niska temperatura dla Ale? Wyboru zresztą nie mam. Brak lodówki a w domu +23 stopni C. Przyszły weekend to jest ten sądny dzień warzenia ;-) Ku potomnym ;-) Przypominam o pytaniu zasadniczym ;-) Osobiście po przeanalizowaniu tematu skłaniam się do wniosku, że piwo z "wysłodzin" nie ma sensu. Oszczędności nikłe a nakład pracy ogromny. Hawk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) refermentacja pewnie ciężka, tj. z dodatkiem odrobiny świeżej gęstwy lub odpowiednich sucharów i swoje zajmie, ale temu piwu to wyjdzie na dobre. w party kegach to przecież też się chyba gazuje sztucznie i tu nie masz tych problemów. Wg. mojej wiedzy w party kegach gazuje się przez refermentację dodając mniejszą ilość surowca do refermetacji. Użycie pompki do rozlewu z CO2 ma na celu jedynie "wypchać" piwo. Nagazować sztucznie pewnie się da ale sprzętu takowego nie posiadam. Tomek74, dnia 12 marzec 2017 - 20:26, napisał: To "towar" ekskluzywny i chyba nie powinno się go "walić do ryja" z party kega nie widzę związku - jeśli impreza to ma być wbijanie gwoździ to rzeczywiście risa lepiej schować, no ale chyba nie o to chodziło... Masz rację. Chodziło mi raczej sposób wyszynku. Butelka będzie właściwsza jeśli chodzi o moje zdanie Edytowane 12 Marca 2017 przez Tomek74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się