andy1856 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Witam Kolegów, zamierzam kupić schładzarkę PYGMY (bez kompresora) firmy Lindr i zastanawiam się jaką strategię przyjąć do nagazowywania piwa w kegu. Keg, z którego będzie serowowane piwo, będzie stał w temp. 18 - 22 stopnie. Czy nagazowywać piwo w temperaturze właśnie 18-22 stopnie, czy jednak w niższej? Jaki będzie skutek/efekt nagazowania w niższej temperaturze a opróżniana kega w wyższej temperaturze (różnica może dochodzić do nawet 10 - 15 stopni), ale serwowania przez Pygmę, więc ostatecznie z kranu będzie się lało piwo o temp. ca 8 - 10 stopni. Będę wdzięczny za wszelkie porady w tej kwestii. Edytowane 13 Marca 2017 przez andy1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Typ schładzarki oraz temp lanego piwa moim zdaniem nie ma nic do rzeczy. Poczytaj o gazowaniu piwa w kegu i do roboty pierwszy z brzegu temat http://www.piwo.org/topic/21005-co2-do-kega-cornelius-na-jak-d%C5%82ugo/?hl=%2Bnagazowanie+%2Bkegu&do=findComment&comment=398962 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Pygmy chłodzi w przepływie, nie jest istotne w jakiej będzie stał temperaturze. Ważne żeby ciśnienie podawane do kega było wyższe niż panujące w kegu (w cieplejszym ciśnienie wzrośnie). Nasyć piwo Co2 w niskiej temperaturze (6-8°C) i najlepiej żeby do czasu rozlewu w podobnie niskiej zostało, a nie w temp. pokojowej. Ogólnie pygmy to bardzo wdzięczny sprzęt do wyszynku i nigdy nie miałem problemu z laniem piwa. Jeśli się pieniło, wystarczyło tylko przekręcić trochę pokrętło i obniżyć temperaturę i śmigał cały keg bez problemu. andy1856 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Pygmy chłodzi w przepływie, nie jest istotne w jakiej będzie stał temperaturze. Ważne żeby ciśnienie podawane do kega było wyższe niż panujące w kegu (w cieplejszym ciśnienie wzrośnie). Nasyć piwo Co2 w niskiej temperaturze (6-8°C) i najlepiej żeby do czasu rozlewu w podobnie niskiej zostało, a nie w temp. pokojowej. Ogólnie pygmy to bardzo wdzięczny sprzęt do wyszynku i nigdy nie miałem problemu z laniem piwa. Jeśli się pieniło, wystarczyło tylko przekręcić trochę pokrętło i obniżyć temperaturę i śmigał cały keg bez problemu. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się