Skocz do zawartości

PYGMY - jak nagazowac piwo w kegu?


andy1856

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów,

 

zamierzam kupić schładzarkę PYGMY (bez kompresora) firmy Lindr i zastanawiam się jaką strategię przyjąć do nagazowywania piwa w kegu.

 

Keg, z którego będzie serowowane piwo, będzie stał w temp. 18 - 22 stopnie. Czy nagazowywać piwo w temperaturze właśnie 18-22 stopnie, czy jednak w niższej? Jaki będzie skutek/efekt nagazowania w niższej temperaturze a opróżniana kega w wyższej temperaturze (różnica może dochodzić do nawet 10 - 15 stopni), ale serwowania przez Pygmę, więc ostatecznie z kranu będzie się lało piwo o temp. ca 8 - 10 stopni.

 

Będę wdzięczny za wszelkie porady w tej kwestii.

Edytowane przez andy1856
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Typ schładzarki oraz temp lanego piwa moim zdaniem nie ma nic do rzeczy. Poczytaj o gazowaniu piwa w kegu i do roboty

pierwszy z brzegu temat

http://www.piwo.org/topic/21005-co2-do-kega-cornelius-na-jak-d%C5%82ugo/?hl=%2Bnagazowanie+%2Bkegu&do=findComment&comment=398962

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pygmy chłodzi w przepływie, nie jest istotne w jakiej będzie stał temperaturze. Ważne żeby ciśnienie podawane do kega było wyższe niż panujące w kegu (w cieplejszym ciśnienie wzrośnie).

Nasyć piwo Co2 w niskiej temperaturze (6-8°C) i najlepiej żeby do czasu rozlewu w podobnie niskiej zostało, a nie w temp. pokojowej.

Ogólnie pygmy to bardzo wdzięczny sprzęt do wyszynku i nigdy nie miałem problemu z laniem piwa. Jeśli się pieniło, wystarczyło tylko przekręcić trochę pokrętło i obniżyć temperaturę i śmigał cały keg bez problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pygmy chłodzi w przepływie, nie jest istotne w jakiej będzie stał temperaturze. Ważne żeby ciśnienie podawane do kega było wyższe niż panujące w kegu (w cieplejszym ciśnienie wzrośnie).

Nasyć piwo Co2 w niskiej temperaturze (6-8°C) i najlepiej żeby do czasu rozlewu w podobnie niskiej zostało, a nie w temp. pokojowej.

Ogólnie pygmy to bardzo wdzięczny sprzęt do wyszynku i nigdy nie miałem problemu z laniem piwa. Jeśli się pieniło, wystarczyło tylko przekręcić trochę pokrętło i obniżyć temperaturę i śmigał cały keg bez problemu.

Dzięki za info.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.