hotmas Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Opierając się na braku tradycji i zerowym doświadczeniu, ale za to z miłości do piwa powstał sobie na niewielkiej wsi, położonej między dwoma niewielkimi miastami browar domowy Trzeci bliźniak.Na temat posiadanego sprzętu nie będę się rozpisywał i przejdę do rzeczy, czyli zapisków #1 Dark Ale - brewkit Gozdawa - totalne dno poszło w zlew#2 Szybki gazik - Polskie ale - z ekstraktów - przepis z forum#3 Co mój mąż robi w nocy - Apa - z ekstraktów - receptura własna#4 Porter - brewkit Gozdawa#5 Amnezja - Polskie ale - ektraktów - receptura własna#6 Nie miała baba kłopotu - Sweet stout - zestaw Twój browar# 7 Zakończenie sezonu - Saison - zestaw Homebrewing# 8 The Show Must Go One - Apa single hop Mosaic - receptura własna inspirowana SH Mosaic Andrzeja Milera # 9 Alabama song - niskoalkoholowa APA - receptura własna # 10 American Wheat - 12,1 Blg receptura własna # 11 Polska pszenica - 12 Blg receptura własna # 12 Polskie Ale - 10,2 Blg receptura własna Edytowane 19 Czerwca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) O pierwszej warce nie chce mi się pisać. Prawie w całości poszła o zlewu. Opinie o Gozdawie nie są przekłamane 6.10.2016 #2 Szybki gazik - Polskie Ale 11 Blg Surowce: Ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 3,4 kg Chmiel Marynka- 20 g Chmiel Lubelski - 60 g 1,7 kg ekstraktu rozpuszczone w ok 9 l gorącej wody. Zagotowane. 60' Marynka - 20 g 60' Lubelski - 40 g 15' Ekstrakt słodowy jasny 5' Lubelski - 20 g Drożdże S-04 Gęstość początkowa 11 Blg Gęstość końcowa 2,5 Blg Zabutelkowano 27.10.016 z 125 g cukru trzcinowego. W smaku i zapachu coś przeszkadza. Prawdopodobnie to pirosiarczyn, bo piwo ewidentnie wali "siarą". Ocena: 2,5 Edytowane 15 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) 3.11.2016 #3 Co mój mąż robi w nocy - APA 13 Blg Skład: Ekstrakt słodowy Pale ale Bruntal -1,7 kg Ekstrakt słodowy jasny Bruntal -1,7 kg Cukier trzcinowy - 0,3 kg Chmiel Simcoe - 100 g Chmiel Citra - 90 g Drożdże US05 1,7 kg ekstraktu jasnego rozpuszczone w 9 l gorącej wody, zagotowane. 60' Simcoe - 20 g 15' Citra - 20 g 5' Simcoe - 20 g 0' Citra - 20 g 0' Simcoe - 20 g Na zimno 4 dni 50 g Citra i 40 g Simcoe. Zabutelkowano 30.11.2016 16 l z 100 g cukru trzcinowego. Z ok 5 l zrobiony "radler" z syropem pomarańczowym i cytrynowym. Piwo super pijalne. W smaku i zapachu dominują cytrusy z marakują w roli głównej Ocena: mocne 4 Raler wyszedł mocno alkoholowy zarówno w smaku i zapachu. Ocena: 1,5 Edytowane 15 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 7.10.2016 #4 Porter - brewkit Gozdawa 15 Blg Na start kupiłem dwa brewkity z Gozdawy i przyszedł moment na popełnienie piwa właśnie z drugiego brewkitu. Jako dodatek do gotowania poszło 40g wędzonych papryczek, oraz na cichą płatki dębowe mocno opiekane. Skład: Brewkit Porter Gozdawa 1,7kg Ekstrakt słodowy jasny - 1,7 kg Wędzone papryczki Chilli Chipolete - 20g na 15 min gotowania Wędzone papryczki Chilli Pasilla - 20g na 15 min gotowania Płatki dębowe mocno opiekane - 20g dodan na 7 dni na cichą Wyszło 17 l 15 Blg drożdże z zestawu 7,5g. Fermentacja burzliwa 20 dni do 6 Blg Fermentacja cicha 10 dni do 5,5 Blg Zabutelkowano 7.01.2017 z 73g cukru trzcinowego. W smaku kwaśne podobnie jak Dark ale zdominowane przez płatki dębowe, z wyraźnym pikantnym finiszem. Poleży do jesieni i zobaczymy co dalej. Ale nie mam wielkich nadziei co do tego piwa. Edytowane 15 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 6.01.2017 #5 Amnezja - Polskie ale 13 Blg Zakupiłem 30 l garnek emaliowany, a zostały mi jeszcze dwa ekstrakty, więc przeprowadziłem test z prędkości zagotowania brzeczki. Skład: Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg Ekstrakt słodowy pale ale - 1,7kg Cukier trzcinowy - 0,4kg Marynka - 30g Lubelski - 50g Drożdże US-05 W 20 l gorącej wody rozpuszczona pierwsza puszka ekstraktu. Zagotowane. 60' Marynka - 30g 15' Lubelski - 20g + ekstrakt 1,7kg Na cichej na 4 dni dodane 20 g Lubelskiego. 24 l 13Blg Chłodzenie w głębokim brodziku z 10 1,5l zamrożonymi butelkami pet ok 1,5h do 20 st. Zadane uwodnione US-05 , start po około 12h. Fermentacja burzliwa 16 st, 17 dni 3,5 Blg Fermentacja cicha 7 dni 3,5 Blg Rozlano 19 l 1.02.2017 z 95g cukru trzcinowego. Do pozostałych 5l dolano 6l wody mineralnej niegazowanej oraz ok 1.2l syropu malinowego. Amnezja - lekko mętne z białą, wysoką, drobną pianą. W zapachu owocowo i kwiatowo. W smaku fajna niezalegająca goryczka. Malinlove - zabutelkowane 9l ze 100 ml syropu malinowego + 120g ksylitolu. Barwa czerwona, bez piany. W zapachu maliny. W malinowo, dla mnie nieco za słodko, jednak smakuje żonie, a to piwo dla niej A rodzeństwo prezentuje się tak: Edytowane 16 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 3.02.2017 #6 Nie miała baba kłopotu - Sweet stout 14 Blg zestaw z twojbrowar.pl Przyszedł czas na pierwsze zacieranie. O 20 dzieci śpią, a ja z pełnymi gaciami wlewam wodę do gara. Skład: Viking Pale Ale - 3,7kg Strzegom Karmel 600 - 0,4kg Strzegom Czekoladowy jasny - 0,35kg Jęczmień palony - 0,2kg Laktoza - 0,5kg Northdown - 25g Drożdże Mauribrew Ale Y514 Zacieranie: 14 l wody podgrzane do 70 st, wsypane słody jasne. Temperatura spadła do 66 st, 70 min. Wsypane słody ciemne 10 min. Mash out 78 st 5 min Filtracja wężykiem z oplotu tak sprawna, że aż się zdziwiłem, że to takie proste. Wysładzanie 15 l wody 80 st. Uzyskano 20 l 13 blg wydajność według Brewness 86% Gotowanie 70 min 60' Northdown - 25g 15' Laktoza - 0,5kg Do fermentora trafiło 21 l o gęstości 14 Blg. Zadane uwodnione drożdże Mauribrew Ale Y514, start po ok 12h. Zakończono ok 3 w nocy co dało czas pracy ok 7h. Fermentacja burzliwa 9 dni w temp ok 20 st do 6 Blg Fermentacja cicha 10 dni w temp ok 18 st do 5 Blg Zabutelkowano 13 l 23.02.2017 z 50g cukru trzcinowego. Odfermentowanie 65% ABV 5%. Do siedmiu litrów piwa 13.02.2017 dodano 1,5kg mrożonych wiśni oraz wie laski wanilii macerowane w whisky przez ok 7 dni. Zabutelkowane 9 x 0,33l + 8 x 0,5l czyli ok 7 l z 30 g cukru trzcinowego. Abv 5,2% 27.03.2017 - Pierwsza degustacja. Piana nikła znika chwilę po nalaniu, kolor czarny, nieprzeźroczysty. W zapachu kawa, troszkę czekolady, dość sporo nut palonych, oraz zapach ziarna W smaku podobnie jak w zapachu czyli kawa, troszkę czekolady i ziarno... Na pewno popełniłem jakiś błąd przy zacieraniu i wysładzaniu. Myślę, że winny tu był termometr i jego za niskie wskazania. Jest materiał do analizy i wyciągnięcia wniosków. Edytowane 28 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) 21.02.2017 #7 Zakończenie sezonu - Saison 13Blg zestaw z homebrewing.pl Piwo uwarzone z myślą o zakończeniu sezonu morsowego. Tradycyjnie o 20 dzieci do łóżka i woda do gara. Skład: Pilzeński Weyermann - 2,7 kg Wiedeński Weyermann - 0,8 kg Pszeniczny jany Weyermann - 0,7 kg Zakwaszający Weyermann - 0,1 kg Cararoma Weyermann - 0,2 kg Carahell - 0,2 kg Glukoza - 0,3 kg Marynka - 30 g Saaz - 30 g Curacao - 20 g Skórka z dwóch pomarańczy Zacieranie: 15 l wody podgrzane do ok 72 st wsypane słody. Spadło do 66 st. 65 st - 50' 72 st - 15' Miał być Mash-out ale ok 22.00 przyjechała pielęgniarka dać córce zastrzyk. oczywiście druga się obudziła i ponad pół godziny spędzone na usypianiu. Wysładanie: 4,5+6+4,5+ 4,5 l wody ok 78 st Gotowanie: 26 l 11 Blg 65' Marynka 30 g - 60' Saaz 20 g - 20' Curacao 20 g - 20' Świeża skórka z dwóch pomarańczy - 20' Saaz 10 g -5' Chłodzenie: Pierwszy raz chłodnicą 30' do 20 st Do fermentora trafiło 20,5 l brzeczki 13 Blg Czas pracy 6h Wydajność według Berwness 74% Drożdże: Uwodnione Danstar Belle Saison ruszyły po około 12 godz. Fermentacja burzliwa: 9 dni w temp 22 st do 0,3 Blg Fermentacja cicha: 11 dni w temp 18 st do 0 Blg W tym trzy dni w temp 4 st Odfermentowanie 100% (czy to możliwe?) Abv 7% Rozlew: 14.03.2017 Zabutelkowano 38 x 0,5 l + 3 x 0,33 = 20 l z 150 g cukru trzcinowego. Uwagi: Przewiduję granaty... Bardzo dużo gazu pozostało w zielonym piwie, syrop zrobiłem po prostu według przepisu. Wyskoczył mi korek z butelki pet. Więc po pięciu dniach przeniosłem piwo do garażu. Edytowane 19 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) 13.03.2017 #8 The show must go one - APA SH Mosaic 12 Blg - receptura prawie własana Skład: Pilzeński Viking - 4 kg Monachijski I Viking - 0,5 kg Carabelge - 0,3 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg Mosaic - 100 g Drożdże US-05 Zacieranie: Do 16 l wody 61 st wsypane słody. 5' 55 st 30' 64 st 25' 72 st 5' 78 Wysładzanie: 4,5+6+6+1,5 + 17 l o temp ok 78 st. W połowie wysładzania chyba za mocno otworzyłem kranik i coś się zapowietrzyło i filtracja stanęła. Wlałem 6 l wody zamieszałem odczekałem ok 20' i ponownie wysładzałem, z tym, że zawróciłem ok 4 l mętnych wysłodzin chyba nie potrzebnie, bo cały czas leciało mętnie. Wydajność według Brewness 72,5% Gotowanie: 27,5 l 10,2 Blg Mosaic 10 g - 60' Mosaic 10 g - 30' Mosaic 20 g - 15' Mosaic 30 g - 0' Na cichą planowane 30 g Mosaic Chłodzenie ok 30' do 18 st Do fermentora trafiło 24 l brzeczki 11,8 Czas pracy ok 7 godz Zadane uwodnione drożdże US-05. Najdłuższy start do tej pory ok 24 godz. Fermentacja burzliwa: 14 dni w temp. 17-20 st. do 2,5 Blg Fermentacja cicha:29.03.17 zlane na cichą przy 2,3 Blg, po dwóch dniach wsypano 30g Mosaic Rozlew: 4.04.2017 ze 115g cukru trzcinowego. 42×0.5l i 4×0.33l. Uwagi: Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) 15.03.2017 Zabutelkowano 7 l warki #6 Sweet stout po miesiącu leżakowania z 1,5 kg mrożonych wiśni i wanilią z dodatkiem 30 g cukru trzcinowego. Nazwa robocza:Cherry Cherry Lady. Przewiduję Abv 5,5% Ufff. To jestem na bieżąco. Edytowane 19 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Też się czaje na takiego fruit ale'a z mrożonych owoców. Będę zaglądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Też się czaje na takiego fruit ale'a z mrożonych owoców. Będę zaglądał. Zielone piwo super pachniało wiśniami, a w smaku cierpkość wiśni fajnie kontrowała słodycz laktozy. Zobaczymy co będzie jak dojżeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Wczoraj po miesiącu w butelkach pierwsza próba warki #6 Nie miała baba kłopotu. Piany nikła znika chwilę po nalaniu, kolor czarny, nieprzeźroczysty. W zapachu kawa, troszkę czekolady, dość sporo nut palonych, oraz zapach ziarna W smaku podobnie jak w zapachu czyli kawa, troszkę czekolady i ziarno... Na pewno popełniłem jakiś błąd przy zacieraniu i wysładzaniu. Myślę, że winny tu był termometr i jego za niskie wskazania. Jest materiał do analizy i wyciągnięcia wniosków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #8 SH Mosaic The Show Must Go On zlana na cichą 29.03.2017 przy 2.3 Blg. Dziś dodane 30g Mosaic. We wtorek prawdopodobnie pójdzie w butle. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) 1.04.2017 Warka #9 Alabama song - niskoalkoholowa Apa 5 Blg, IBU 17 Skład: Viking Malt Pilzneński - 1kg Viking Malt Karmelowy 30 - 1kg Citra - 60g Chinook - 30g Drożdże US-05 gęstwa zebrane z warki nr. 8 APA. Zacieranie: 70 min 72 st. 10 l wody podgrzane do 76 st wsypane słody. Tempreatua spadła do 72 st. Ze względu na mały zasyp konieczność częstego podgrzewania zacieru. Filtracja i wysładzanie: Filtracja szybka i bezproblemowa. Zawrócono około 3l brzeczki. Wysładzanie 13 l wody. Przed gotowaniem dolane wody do w celu rozcieńczenie do 4,2 Blg. Gotowanie: Cita 5g - 60' Citra 10g - 15' Citra 20g - 0' Citra 25g - Whirpool w 80 st Chinook 30g na cichą na 3 dni. Przy gotowaniu od samego początku problemy. Najpierw skończył się gaz, więc szybka wymiana butli. Po wymianie największy palnik prychał, kichał. Próbowałem wyczyścić dyszę, ale to nic nie dało. Podgrzewanie więc na dwóch mniejszych palnikach wspomagane grzałką nurkową. Po zagotowaniu problemów brak. Chłodzenie do 18 st chłodnicą zanurzeniową w ok 30 min. Do fermentora trafiło 23 l brzeczki 5 Blg. Zadane ok 80 ml gęstwy US-05 z warki nr 8. Ogólne pracę zacząłem ok 20.15 po położeniu dzieci spać drożdże zadane ok 1:45. Gdyby nie półgodzinna walka z palnikiem było by pół godziny krócej. A tak całkowity czas pracy to 5,5 h. Wydajność według Brewness 76%. Fermentacja burzliwa: 8 dni w temp 16 -20 st. Gęstość po burzliwej 2,7 Fermentacja cicha: ??? dni w temp. 16 st Rozlew: 21.04.2017 z 150 g cukru trzcinowego, 44 x 0,5 l. Uwagi: Fermentacja ruszyła po ok 24 h. W fermentorze brak piany, z rurki delikatne bulkanie. W smaku po 14 dniach od butelkowania, goryczka silnie piekąca, piołunowa i długo zalegająca. Ogólnie nie fajne. Poleży jeszcze troszkę może się coś zmieni. Edytowane 8 Maja 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) We wtorek 4.04.2017 zabutelkowana warka #8 The show must go one SH Mosaic z 115g cukru. Wyszło razem 42 butelki po 0.5l i 4 butelki 0.33l razem 42 l. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 10 kwietnia warka #9 zlana na cichą przy 2,7 Blg. Wczoraj dodane 35 g Chinook na zimno. Piwo w smaku na razie mega gorzkie. Innych smaków nie wyczuwam Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 22.04.2017 Warka #10 American Wheat 12,1 BLG IBU Skład: Viking Malt Pilzneński - 2,5 kg Viking Malt Pszeniczny - 2,5 kg Citra - 25g Chinook - 25g Cascade - 65g Drożdże US-05 Zacieranie: 67 st - 60' 15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st. podgrzewane cztery razy. 78 st - 10' Filtracja i wysładzanie: Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Tradycyjnie w czasie wysładzania filtracja stanęła, zalano resztą wody do wysładzania, zamieszano i po 20 min kontynuacja. Koniec przy 3 Blg i 28 l brzeczki. Gotowanie: Chinook 10g - 60' Citra 10g - 15' Cascade 10g - 15' Citra 15g - 0' Cascade 15g - 0' Chinook 15g - 0' Wydajność według Brewness 80% Do fermentora trafiło 23 l brzeczki 12,1 Blg. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 30' do 17 st. Rozpoczęcie warzenia 20:30 Koniec 2:55 Drożdże ruszyły po około 12 godz. Fermentacja burzliwa: 14 dni w temp 16 st po 9 dniach stopniowo podnoszona do 20 st Fermentacja cicha: W sumie bez typowej cichej, ale 7.05.2017 wsypane 40g Cascade Rozlew: 10.05.2017 ze 150 g cukru trzcinowego. 40 x 0,5l + 0,66 l Uwagi: W czasie pobierania pierwszej próbki piwo bardzo lekkie, z delikatną goryczką. Przy drugim pobraniu, goryczka piołunowa, ostra, piekąca i długo zalegająca. Trzecia próbka i piwo znów bardzo lekkie z delikatna goryczką i aromatem, dlatego zdecydowałem sie sypnąć trochę chmielu na zimno mimo, że w tym stylu tego się nie robi. Gotowe piwo super pijalne. W zapachu wyszło bardzo cytrusowo. W smaku lekko kwaskowate z lekką grejpfrutową goryczką, cos jak połączenie grejpfruta z cytryną. Świetne piwo na letnie dni. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 17.05.2017 Warka #11 Polska pszenica 12 BLG 21 IBU Skład: Viking Malt Pilzneński - 2,5 kg Viking Malt Pszeniczny - 2 kg Viking Malt Monachijski I - 0,5kg Carabelge - 0,1 kg Oktawia - 80g Sybilla - 60g Drożdże US-05 Zacieranie: 66 st - 60' 15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st. 78 st - 10' Filtracja i wysładzanie: Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Tradycyjnie w czasie wysładzania filtracja stanęła, zalano resztą wody do wysładzania, zamieszano i po 20 min kontynuacja. Koniec przy 3 Blg i 28 l brzeczki. Gotowanie: Oktawia 20g - 60' Octawia 10g - 15' Sybilla 10g - 15' Oktawia 20g - 5' Sybilla 20g - 5' Octawia 30g - 0' Sybilla 30 g - 0' Wydajność według Brewness 87% Do fermentora trafiło 22 l brzeczki 12 Blg. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 30' do 17 st. Drożdże ruszyły po około 12 godz. Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp 16 st po 14 dniach stopniowo podnoszona do 20 st Fermentacja cicha: - Rozlew: 07.06.2017 ze 140 g cukru trzcinowego. 41 x 0,5l + 0,66 l Uwagi: Około 5 l brzeczki wylane razem z chmielinami i osadami, stanowczo za dużo, do poprawy. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 14.06.2017 Warka #12 Polske Ale 10,2 BLG 26 IBU Skład: Viking Malt Pale Ale - 4 kg Marynka - 20g Lubelski - 80g Drożdże US-05 Zacieranie: 66 st - 60' 15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st. 78 st - 10' Filtracja i wysładzanie: Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Filtracja i wysładzanie poszły tym razem błyskawicznie w ok 30 min, trza się było uwijać. Ostatecznie do gotowania trafiło 27 l 9,5 Blg Gotowanie: Marynka 20g - 60' Lubelski 20 g - 15' Lubelski 30 g - 5' Lubelski 30g na cichą na 4 dni. Wydajność według Brewness 91% Zadziwia mnie ostatnio tak wysoka wydajność, ale pewnie jest cos nie tak wyliczna Do fermentora trafiło 25,5 l brzeczki 10,2 Blg. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 40' do 17 st. Zadane uwodnione drożdże Us -05 choć pierwotnie w planach były S-04 to rozsypała mi się prawie cała paczka na podłogę i ratowałem się wyciągając na szybko z lodówki US-05 i dosypując 4g S-04. Zobaczymy co da taka kombinacja. Czas pracy 5,5 godz. Drożdże ruszyły po około 12 godz. Fermentacja burzliwa: 18 dni w temp 15-19 st. Fermentacja cicha: Bez przelewania do drugiego wiadra 30 czerwca wsypano 30 g Lubelskiego. Rozlew: Zabutelkowano 7.07.2017 24 l ze 120 g cukru trzcinowego. 46 x 0,5l + 2 x 0,65l Uwagi: Edytowane 7 Lipca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 cosik Ci ten program oszukuje. W polskim ejlu masz wydajność 62,47% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 a w polskiej pszenicy 50,34% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 a w polskiej pszenicy 50,34% Wiem, wiem. Nie chciało mi się tego sprawdzać, ąle wrzuciłem przed chwilą Polskie Ale do PPPP i wydajnośc wyszła 67%. Nie wierzyłem że będzie na poziomie 80-90% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 ja obliczam sobie sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się