Skocz do zawartości

Browar Trzeci bliźniak


Rekomendowane odpowiedzi

Opierając się na braku tradycji i zerowym doświadczeniu, ale za to z miłości do piwa powstał sobie na niewielkiej wsi, położonej między dwoma niewielkimi miastami browar domowy Trzeci bliźniak.
Na temat posiadanego sprzętu nie będę się rozpisywał i przejdę do rzeczy, czyli zapisków :)

#1 Dark Ale - brewkit Gozdawa - totalne dno poszło w zlew
#2 Szybki gazik - Polskie ale - z ekstraktów - przepis z forum
#3 Co mój mąż robi w nocy - Apa - z ekstraktów - receptura własna
#4 Porter - brewkit Gozdawa
#5 Amnezja - Polskie ale - ektraktów - receptura własna
#6 Nie miała baba kłopotu - Sweet stout - zestaw Twój browar
# 7 Zakończenie sezonu - Saison - zestaw Homebrewing
# 8 The Show Must Go One - Apa single hop Mosaic - receptura własna inspirowana SH Mosaic Andrzeja Milera

# 9 Alabama song - niskoalkoholowa APA - receptura własna

# 10 American Wheat - 12,1 Blg receptura własna

# 11 Polska pszenica - 12 Blg receptura własna

# 12 Polskie Ale - 10,2 Blg receptura własna

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O pierwszej warce nie chce mi się pisać. Prawie  w całości poszła o zlewu. Opinie o Gozdawie nie są przekłamane ;)

 

6.10.2016

#2 Szybki gazik - Polskie Ale 11 Blg

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 3,4 kg

Chmiel Marynka- 20 g

Chmiel Lubelski - 60 g

 

1,7 kg ekstraktu rozpuszczone w ok 9 l gorącej wody. Zagotowane.

60' Marynka - 20 g

60' Lubelski - 40 g

15' Ekstrakt słodowy jasny

5' Lubelski - 20 g

 

Drożdże S-04

 

Gęstość początkowa 11 Blg

Gęstość końcowa 2,5 Blg

 

Zabutelkowano 27.10.016 z 125 g cukru trzcinowego.

 

W smaku i zapachu coś przeszkadza. Prawdopodobnie to pirosiarczyn, bo piwo ewidentnie wali "siarą".  

 

Ocena: 2,5

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3.11.2016

#3 Co mój mąż robi w nocy - APA  13 Blg

 

Skład:

Ekstrakt słodowy Pale ale Bruntal -1,7 kg

Ekstrakt słodowy jasny Bruntal -1,7 kg

Cukier trzcinowy - 0,3 kg

Chmiel Simcoe - 100 g

Chmiel Citra - 90 g

Drożdże US05

 

1,7 kg ekstraktu jasnego rozpuszczone w 9 l gorącej wody, zagotowane.

 

60' Simcoe - 20 g

15' Citra - 20 g

5' Simcoe - 20 g

0' Citra - 20 g

0' Simcoe - 20 g

Na zimno 4 dni 50 g Citra i 40 g Simcoe.

 

Zabutelkowano 30.11.2016 16 l z 100 g cukru trzcinowego. Z ok 5 l zrobiony "radler" z syropem pomarańczowym i cytrynowym.

 

Piwo super pijalne. W smaku i zapachu dominują cytrusy z marakują w roli głównej

Ocena: mocne 4

 

Raler wyszedł mocno alkoholowy zarówno w smaku i zapachu.

Ocena: 1,5 

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7.10.2016

#4 Porter - brewkit Gozdawa 15 Blg

 

Na start kupiłem dwa brewkity z Gozdawy i przyszedł moment na popełnienie piwa właśnie z drugiego brewkitu. Jako dodatek do gotowania poszło 40g wędzonych papryczek, oraz na cichą płatki dębowe mocno opiekane.

 

Skład:

Brewkit Porter Gozdawa 1,7kg

Ekstrakt słodowy jasny - 1,7 kg

Wędzone papryczki Chilli Chipolete - 20g na 15 min gotowania

Wędzone papryczki Chilli Pasilla - 20g na 15 min gotowania

Płatki dębowe mocno opiekane - 20g dodan na 7 dni na cichą

 

Wyszło 17 l 15 Blg drożdże z zestawu 7,5g. 

Fermentacja burzliwa 20 dni do 6 Blg

Fermentacja cicha 10 dni do 5,5 Blg

Zabutelkowano 7.01.2017 z 73g cukru trzcinowego.

 

W smaku kwaśne podobnie jak Dark ale zdominowane przez płatki dębowe, z wyraźnym pikantnym finiszem. Poleży do jesieni i zobaczymy co dalej. Ale nie mam wielkich nadziei co do tego piwa.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6.01.2017

#5 Amnezja - Polskie ale 13 Blg

 

Zakupiłem 30 l garnek emaliowany, a zostały mi jeszcze dwa ekstrakty, więc przeprowadziłem test z prędkości zagotowania brzeczki.

 

Skład:

Ekstrakt słodowy jasny -1,7kg

Ekstrakt słodowy pale ale - 1,7kg

Cukier trzcinowy - 0,4kg

Marynka - 30g

Lubelski - 50g

Drożdże US-05

 

W 20 l gorącej wody rozpuszczona pierwsza puszka ekstraktu. Zagotowane.

 

60' Marynka - 30g

15' Lubelski - 20g + ekstrakt 1,7kg

Na cichej na 4 dni dodane 20 g Lubelskiego.

 

24 l 13Blg Chłodzenie w głębokim brodziku z 10 1,5l zamrożonymi butelkami pet ok 1,5h do 20 st.

Zadane uwodnione US-05 , start po około 12h.

 

Fermentacja burzliwa 16 st, 17 dni 3,5 Blg

Fermentacja cicha 7 dni 3,5 Blg

Rozlano 19 l 1.02.2017 z 95g cukru trzcinowego. Do pozostałych 5l dolano 6l wody mineralnej niegazowanej oraz ok 1.2l syropu malinowego.

 

Amnezja - lekko mętne z białą, wysoką, drobną pianą. W zapachu owocowo i kwiatowo. W smaku fajna niezalegająca goryczka.

Malinlove - zabutelkowane 9l ze 100 ml syropu malinowego + 120g ksylitolu. Barwa czerwona, bez piany. W zapachu maliny. W malinowo, dla mnie nieco za słodko, jednak smakuje żonie, a to piwo dla niej :D

 

A rodzeństwo prezentuje się tak:

 

16864759_263746030730077_214260593106444

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3.02.2017

#6 Nie miała baba kłopotu - Sweet stout 14 Blg zestaw z twojbrowar.pl

 

Przyszedł czas na pierwsze zacieranie. O 20 dzieci śpią, a ja z pełnymi gaciami wlewam wodę do gara.

 

Skład:

 

Viking Pale Ale  - 3,7kg

Strzegom Karmel 600 - 0,4kg

Strzegom Czekoladowy jasny - 0,35kg

Jęczmień palony - 0,2kg

Laktoza - 0,5kg

Northdown - 25g

Drożdże Mauribrew Ale Y514

 

Zacieranie:

14 l wody podgrzane do 70 st, wsypane słody jasne. Temperatura spadła do 66 st, 70 min. Wsypane słody ciemne 10 min. Mash out 78 st 5 min

Filtracja wężykiem z oplotu tak sprawna, że aż się zdziwiłem, że to takie proste.

Wysładzanie 15 l wody 80 st.

Uzyskano 20 l 13 blg wydajność według Brewness 86%   :eusathink:

Gotowanie 70 min

60' Northdown - 25g 

15' Laktoza - 0,5kg

 

Do fermentora trafiło 21 l o gęstości 14 Blg. Zadane uwodnione drożdże Mauribrew Ale Y514, start po ok 12h.

 

Zakończono ok 3 w nocy co dało czas pracy ok 7h.

 

Fermentacja burzliwa 9 dni w temp ok 20 st do 6 Blg

Fermentacja cicha 10 dni w temp ok 18 st do 5 Blg

Zabutelkowano 13 l 23.02.2017 z 50g cukru trzcinowego.

Odfermentowanie 65% ABV 5%.

 

Do siedmiu litrów piwa 13.02.2017 dodano 1,5kg mrożonych wiśni oraz wie laski wanilii macerowane w whisky przez ok 7 dni. 

Zabutelkowane 9 x 0,33l + 8 x 0,5l czyli ok 7 l z 30 g cukru trzcinowego.

Abv 5,2%

 

27.03.2017 - Pierwsza degustacja. Piana nikła znika chwilę po nalaniu, kolor czarny, nieprzeźroczysty. W zapachu kawa, troszkę czekolady, dość sporo nut palonych, oraz zapach ziarna  :( W smaku podobnie jak w zapachu czyli kawa, troszkę czekolady i ziarno...

Na pewno popełniłem jakiś błąd przy zacieraniu i wysładzaniu. Myślę, że winny tu był termometr i jego za niskie wskazania. Jest materiał do analizy i wyciągnięcia wniosków.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2017

 

#7 Zakończenie sezonu - Saison 13Blg zestaw z homebrewing.pl

 

Piwo uwarzone z myślą o zakończeniu sezonu morsowego. Tradycyjnie o 20 dzieci do łóżka i woda do gara.

 

Skład:

Pilzeński Weyermann - 2,7 kg

Wiedeński Weyermann - 0,8 kg

Pszeniczny jany Weyermann - 0,7 kg

Zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

Cararoma Weyermann - 0,2 kg

Carahell - 0,2 kg

Glukoza - 0,3 kg

Marynka - 30 g

Saaz - 30 g

Curacao - 20 g

Skórka z dwóch pomarańczy

 

Zacieranie:

15 l wody podgrzane do ok 72 st wsypane słody. Spadło do 66 st.

  • 65 st - 50'
  • 72 st - 15'

Miał być Mash-out ale ok 22.00 przyjechała pielęgniarka dać córce zastrzyk. oczywiście druga się obudziła i ponad pół godziny spędzone na usypianiu.

 

Wysładanie:

4,5+6+4,5+ 4,5 l wody ok 78 st

 

Gotowanie:

26 l 11 Blg 65'

 

  • Marynka 30 g -   60'
  • Saaz 20 g - 20'
  • Curacao 20 g - 20'
  • Świeża skórka z  dwóch pomarańczy - 20'
  • Saaz 10 g -5'

 

Chłodzenie:

Pierwszy raz chłodnicą 30' do 20 st

 

Do fermentora trafiło 20,5 l brzeczki 13 Blg

Czas pracy 6h

Wydajność według Berwness 74%

 

Drożdże:

Uwodnione Danstar Belle Saison ruszyły po około 12 godz.

 

Fermentacja burzliwa:

9 dni w temp 22 st do 0,3 Blg

 

Fermentacja cicha:

11 dni w temp 18 st do 0 Blg W tym trzy dni w temp 4 st

 

Odfermentowanie 100% (czy to możliwe?) Abv 7%

 

Rozlew: 

14.03.2017

Zabutelkowano 38 x 0,5 l + 3 x 0,33 = 20 l z 150 g cukru trzcinowego.

 

Uwagi:

 

Przewiduję granaty... Bardzo dużo gazu pozostało w zielonym piwie,  syrop zrobiłem po prostu według przepisu. Wyskoczył mi korek z butelki pet. Więc po  pięciu dniach przeniosłem piwo do garażu.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.03.2017

 

#8 The show must go one - APA SH Mosaic 12 Blg - receptura prawie własana

 

Skład:

 

Pilzeński Viking - 4 kg

Monachijski I Viking - 0,5 kg

Carabelge - 0,3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg

Mosaic - 100 g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

Do 16 l wody 61 st wsypane słody.

  • 5' 55 st
  • 30' 64 st
  • 25' 72 st
  • 5' 78

Wysładzanie:

4,5+6+6+1,5 + 17 l o temp ok 78 st.

W połowie wysładzania chyba za mocno otworzyłem kranik i coś się zapowietrzyło i filtracja stanęła. Wlałem 6 l wody zamieszałem odczekałem ok 20' i ponownie wysładzałem, z tym, że zawróciłem ok 4 l mętnych wysłodzin chyba nie potrzebnie, bo cały czas leciało mętnie.

Wydajność według Brewness 72,5%

 

Gotowanie:

 

27,5 l 10,2 Blg

  • Mosaic 10 g - 60'
  • Mosaic 10 g - 30'
  • Mosaic 20 g - 15'
  • Mosaic 30 g - 0'

Na cichą planowane 30 g Mosaic

 

Chłodzenie ok 30' do 18 st

Do fermentora trafiło 24 l brzeczki 11,8

Czas pracy ok 7 godz

Zadane uwodnione drożdże US-05. Najdłuższy start do tej pory ok 24 godz.

 

Fermentacja burzliwa: 14 dni w temp. 17-20 st. do 2,5 Blg

 

Fermentacja cicha:29.03.17 zlane na cichą przy 2,3 Blg, po dwóch dniach wsypano 30g Mosaic

 

Rozlew: 4.04.2017 ze 115g cukru trzcinowego. 42×0.5l i 4×0.33l.

 

Uwagi:

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.03.2017

 

Zabutelkowano 7 l warki  #6 Sweet stout po miesiącu leżakowania z 1,5 kg mrożonych wiśni i wanilią z dodatkiem 30 g cukru trzcinowego.

 

Nazwa robocza:Cherry Cherry Lady.

Przewiduję Abv 5,5%

 

 

Ufff. To jestem na bieżąco.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też się czaje na takiego fruit ale'a z mrożonych owoców. Będę zaglądał.

Zielone piwo super pachniało wiśniami, a w smaku cierpkość wiśni fajnie kontrowała słodycz laktozy. Zobaczymy co będzie jak dojżeje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po miesiącu w butelkach pierwsza próba warki #6 Nie miała baba kłopotu. Piany nikła znika chwilę po nalaniu, kolor czarny, nieprzeźroczysty. W zapachu kawa, troszkę czekolady, dość sporo nut palonych, oraz zapach ziarna :( W smaku podobnie jak w zapachu czyli kawa, troszkę czekolady i ziarno...

Na pewno popełniłem jakiś błąd przy zacieraniu i wysładzaniu. Myślę, że winny tu był termometr i jego za niskie wskazania. Jest materiał do analizy i wyciągnięcia wniosków.

 

 17426163_276948236076523_667566990238539

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.04.2017

 

Warka #9 Alabama song - niskoalkoholowa Apa 5 Blg, IBU 17

 

Skład:

Viking Malt Pilzneński - 1kg

Viking Malt Karmelowy 30 - 1kg

Citra - 60g

Chinook - 30g

Drożdże US-05 gęstwa zebrane z warki nr. 8 APA.

 

Zacieranie:

70 min 72 st.

10 l wody podgrzane do 76 st wsypane słody. Tempreatua spadła do 72 st. Ze względu na mały zasyp konieczność częstego podgrzewania zacieru.

 

Filtracja i wysładzanie:

Filtracja szybka i bezproblemowa. Zawrócono około 3l brzeczki. Wysładzanie 13 l wody. Przed gotowaniem  dolane wody do w celu rozcieńczenie do 4,2 Blg.

 

Gotowanie:

Cita 5g - 60'

Citra 10g - 15'

Citra 20g - 0'

Citra 25g - Whirpool w 80 st

 

Chinook 30g na cichą na 3 dni.

 

Przy gotowaniu od samego początku problemy. Najpierw skończył się gaz, więc szybka wymiana butli. Po wymianie największy palnik prychał, kichał. Próbowałem wyczyścić dyszę, ale to nic nie dało. Podgrzewanie więc na dwóch mniejszych palnikach wspomagane grzałką nurkową. Po zagotowaniu problemów brak.

Chłodzenie do 18 st chłodnicą zanurzeniową w ok 30 min.  Do fermentora trafiło 23 l brzeczki 5 Blg. Zadane ok 80 ml gęstwy US-05 z warki nr 8.

Ogólne pracę zacząłem ok 20.15 po położeniu dzieci spać drożdże zadane ok 1:45. Gdyby nie półgodzinna walka z palnikiem było by pół godziny krócej. A tak całkowity czas pracy to 5,5 h.

 

Wydajność według Brewness 76%.

 

Fermentacja burzliwa: 8 dni w temp 16 -20 st. Gęstość po burzliwej 2,7

 

Fermentacja cicha: ??? dni w temp. 16 st 

 

Rozlew: 21.04.2017 z 150 g cukru trzcinowego, 44 x 0,5 l.

 

Uwagi: Fermentacja ruszyła po ok 24 h. W fermentorze brak piany, z rurki delikatne bulkanie. W smaku po 14 dniach od butelkowania, goryczka silnie piekąca, piołunowa i długo zalegająca. Ogólnie nie fajne. Poleży jeszcze troszkę może się coś zmieni.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

22.04.2017

 

Warka #10 American Wheat 12,1 BLG  IBU

 

Skład:

Viking Malt Pilzneński - 2,5 kg

Viking Malt Pszeniczny - 2,5 kg

Citra - 25g

Chinook - 25g

Cascade - 65g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

67 st - 60'

15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st.  podgrzewane cztery razy.

78 st - 10'

 

Filtracja i wysładzanie:

Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Tradycyjnie w czasie wysładzania filtracja stanęła, zalano resztą wody do wysładzania, zamieszano i po 20 min kontynuacja. Koniec przy 3 Blg i 28 l brzeczki.

 

Gotowanie:

Chinook 10g - 60'

Citra 10g - 15'

Cascade 10g - 15'

Citra 15g - 0'

Cascade 15g - 0'

Chinook 15g - 0'

 

Wydajność według Brewness 80%

 

Do fermentora trafiło 23 l brzeczki 12,1 Blg. 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 30' do 17 st.

Rozpoczęcie warzenia 20:30 Koniec 2:55 Drożdże ruszyły po około 12 godz.

 

Fermentacja burzliwa: 14 dni w temp 16 st po 9 dniach stopniowo podnoszona do 20 st

 

Fermentacja cicha: W sumie bez typowej cichej, ale 7.05.2017 wsypane 40g Cascade

 

Rozlew: 10.05.2017 ze 150 g cukru trzcinowego. 40 x 0,5l + 0,66 l 

 

Uwagi: W czasie pobierania pierwszej próbki piwo bardzo lekkie, z delikatną goryczką. Przy drugim pobraniu, goryczka piołunowa, ostra, piekąca i długo zalegająca. Trzecia próbka i piwo znów bardzo lekkie z delikatna goryczką i aromatem, dlatego zdecydowałem sie sypnąć trochę chmielu na zimno mimo, że w tym stylu tego się nie robi.

Gotowe piwo super pijalne. 
W zapachu wyszło bardzo cytrusowo. W smaku lekko kwaskowate z lekką grejpfrutową goryczką, cos jak połączenie grejpfruta z cytryną. Świetne piwo na letnie dni.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

17.05.2017


 


Warka #11 Polska pszenica 12 BLG  21 IBU


 


Skład:


Viking Malt Pilzneński - 2,5 kg


Viking Malt Pszeniczny - 2 kg


Viking Malt Monachijski I - 0,5kg


Carabelge - 0,1 kg


Oktawia - 80g


Sybilla - 60g


Drożdże US-05


 


Zacieranie:


66 st - 60'


15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st.  


78 st - 10'


 


Filtracja i wysładzanie:


Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Tradycyjnie w czasie wysładzania filtracja stanęła, zalano resztą wody do wysładzania, zamieszano i po 20 min kontynuacja. Koniec przy 3 Blg i 28 l brzeczki.


 


Gotowanie:


Oktawia 20g - 60'


Octawia 10g - 15'


Sybilla 10g - 15'


Oktawia 20g - 5'


Sybilla 20g - 5'


Octawia 30g - 0'


Sybilla 30 g - 0'


 


Wydajność według Brewness 87%   :eusathink:


 


Do fermentora trafiło 22 l brzeczki 12 Blg. 


Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 30' do 17 st.


Drożdże ruszyły po około 12 godz.


 


Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp 16 st po 14 dniach stopniowo podnoszona do 20 st


 


Fermentacja cicha: -


 


Rozlew: 07.06.2017 ze 140 g cukru trzcinowego. 41 x 0,5l + 0,66 l 


 


Uwagi: Około 5 l brzeczki wylane razem z chmielinami i osadami, stanowczo za dużo, do poprawy.


Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.06.2017


 


Warka #12 Polske Ale  10,2 BLG  26 IBU


 


Skład:


Viking Malt Pale Ale - 4 kg


 


Marynka  - 20g


Lubelski - 80g


 


Drożdże US-05


 


Zacieranie:


66 st - 60'


15 l wody podgrzane do temp. 74 st ustabilizowało się na 67 st.  


78 st - 10'


 


Filtracja i wysładzanie:


Do wysładzania 18 l wody podgrzanej do ok 80 st. Filtracja i wysładzanie poszły tym razem błyskawicznie w ok 30 min, trza się było uwijać. Ostatecznie do gotowania trafiło 27 l 9,5 Blg


 


Gotowanie:


Marynka 20g - 60'


Lubelski 20 g - 15'


Lubelski 30 g - 5'


 


Lubelski 30g na cichą na 4 dni.


 


 


Wydajność według Brewness 91%  :eusathink: Zadziwia mnie ostatnio tak wysoka wydajność, ale pewnie jest cos nie tak wyliczna


 


Do fermentora trafiło 25,5 l brzeczki 10,2 Blg. 


Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową 40' do 17 st. Zadane uwodnione drożdże Us -05 choć pierwotnie w planach były S-04 to rozsypała mi się prawie cała paczka na podłogę i ratowałem się wyciągając na szybko z lodówki US-05 i dosypując 4g S-04. Zobaczymy co da taka kombinacja.


Czas pracy 5,5 godz.


Drożdże ruszyły po około 12 godz.


 


Fermentacja burzliwa: 18 dni w temp 15-19 st.


 


Fermentacja cicha: Bez przelewania do drugiego wiadra 30 czerwca wsypano 30 g Lubelskiego. 


 


Rozlew: Zabutelkowano 7.07.2017 24 l ze 120 g cukru trzcinowego. 46 x 0,5l + 2 x 0,65l


 


Uwagi: 


Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.