6maro6 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Chciałem zlewać na cichą, otwieram fermentor a tam takie rzeczy. Oczywiście wszystko wylane do kanału ale po umyciu zostało przebarwienie, którego nie da się usunąć. Nie wiem czy fermentor się jeszcze nadaje, może wystarczy ze 2 razy kretem zalać. Pomoże czy fermentor do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jak masz chęci, to NaOH, z drugiej strony fermentor majątku nie kosztuje. Spróbuj wymyć i sprawdź czy coś zostało. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
6maro6 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 a kranik z reduktorem osadów może również zarazić przyszłe piwo infekcją z tego fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Piwowar że mnie nie jest. Dopiero zaczynam. Lecz trochę doświadczenia z winiarstwa. Moim skromnym zdaniem porządne mycie, oczywiście bardzo uważając aby nie porysować wiadra. Następnie kret lub coś podobnego i wszystko powinno być ok. Sam doczyszczalem stare osady z balonów nawet samym oxy. Także kret ace porządne mycie i jak najbardziej nadaje się do użytku. Lecz lepiej niech się jeszcze ktoś wypowie z doświadczeniem w piwowarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Dokładne mycie NaOH. Kranik i reduktor najlepiej wywalić, bo ciężko domyć w środku. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 A czy w takiej sytuacji nie wystarczy takiego kranu z reduktorem wygotowac ? Takie pytanie moje na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Podobno one po wygotowaniu lubią cieknąć. Lepiej w ogóle fermentować w wiadrze bez kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
6maro6 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 A czy w takiej sytuacji nie wystarczy takiego kranu z reduktorem wygotowac ? Takie pytanie moje na przyszłość. Najprawdopodobniej nie będzie już szczelny, ale można rozebrać kranik i owinąć taśmą teflonową ze 2 razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Podobno one po wygotowaniu lubią cieknąć. Podobno. Ja osobiście przeprowadzam filtracje i wysładzam w tych wiadrach z kranikiem (nakręcam tylko filtrator z oplotu) i nic mi nie cieknie, więc przy zalaniu wrzątkiem też nie powinno się nic stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Podobno one po wygotowaniu lubią cieknąć. Podobno. Ja osobiście przeprowadzam filtracje i wysładzam w tych wiadrach z kranikiem (nakręcam tylko filtrator z oplotu) i nic mi nie cieknie, więc przy zalaniu wrzątkiem też nie powinno się nic stać. No tak ale temperatura rzędu 70 stopni a 100 stopni to duża różnica w przypadku polimerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 ja 2 wiadra po infekcji zalałem wrzątkiem i trzymałem tak długo aż temp pozwalała na zacieranie, po 10 warkach ani śladu infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Ja na początku gotowalem kraniki i dwa poszły do śmieci, nie polecam tego robić. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Z tego co się orientuję to słabym ogniwem są rurki do przelewania. Zaleca się ich wymianę co kilkanaście warek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się