Jump to content

Fermentor po infekcji


6maro6

Recommended Posts

Chciałem zlewać na cichą, otwieram fermentor a tam takie rzeczy.

 

post-16496-0-80833500-1489504279_thumb.jpg

 

post-16496-0-91827900-1489504294_thumb.jpg

 

Oczywiście wszystko wylane do kanału ale po umyciu zostało przebarwienie, którego nie da się usunąć.

 

post-16496-0-28069600-1489504384_thumb.jpg

post-16496-0-47579500-1489504394_thumb.jpg

 

Nie wiem czy fermentor się jeszcze nadaje, może wystarczy ze 2 razy kretem zalać.

Pomoże czy fermentor do wyrzucenia?

 

Link to comment
Share on other sites

Piwowar że mnie nie jest. Dopiero zaczynam. Lecz trochę doświadczenia z winiarstwa. Moim skromnym zdaniem porządne mycie, oczywiście bardzo uważając aby nie porysować wiadra. Następnie kret lub coś podobnego i wszystko powinno być ok. Sam doczyszczalem stare osady z balonów nawet samym oxy. Także kret ace porządne mycie i jak najbardziej nadaje się do użytku. Lecz lepiej niech się jeszcze ktoś wypowie z doświadczeniem w piwowarstwo.

Link to comment
Share on other sites

A czy w takiej sytuacji nie wystarczy takiego kranu z reduktorem wygotowac ? Takie pytanie moje na przyszłość.

Najprawdopodobniej nie będzie już szczelny, ale można rozebrać kranik i owinąć taśmą teflonową ze 2 razy

Link to comment
Share on other sites

Podobno one po wygotowaniu lubią cieknąć.

 

Podobno.

Ja osobiście przeprowadzam filtracje i wysładzam w tych wiadrach z kranikiem (nakręcam tylko filtrator z oplotu) i nic mi nie cieknie, więc przy zalaniu wrzątkiem też nie powinno się nic stać.

Link to comment
Share on other sites

 

Podobno one po wygotowaniu lubią cieknąć.

 

Podobno.

Ja osobiście przeprowadzam filtracje i wysładzam w tych wiadrach z kranikiem (nakręcam tylko filtrator z oplotu) i nic mi nie cieknie, więc przy zalaniu wrzątkiem też nie powinno się nic stać.

 

No tak ale temperatura rzędu 70 stopni a 100 stopni to duża różnica w przypadku polimerów

Link to comment
Share on other sites

Z tego co się orientuję to słabym ogniwem są rurki do przelewania. Zaleca się ich wymianę co kilkanaście warek

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.