amrish Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 W tym roku mam już 11 warek na koncie i planem było warzenie mocarzy. Jednak mój sprzęt (gar 30l + kranik w nim) nie dają sobie rady z takim zasypem. W czasie wygrzewu i mieszania zgniatam sraczwężyk i filtracja idzie jak krew z nosa. Postanowiłem więc kupić lodówkę, od razu 35l żeby zacierać mocne piwa. Mam jednak kilka pytań: 1. Jaka dlugość filtratora jest optymalna, a może przejść na rurkowy? Kocham żyto i płatki więc na tym mi zależy najbardziej. 2. Czy jest kalkulator do liczenia wody i temp na wygrzew? 3. Jakie osiągacie najbardziej ekstremalne zasypy płatków i żyta %? Na jakim filtratorze (punkt 1) i czy używacie łuski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 W przypadku żyta i płatków, ważniejsza od filtratora jest moim zdaniem przerwa beta-glukanowa. Zrobienie jej w lodówce będzie kłopotliwe, dlatego na Twoim miejscu te piwa zacierałbym w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 A ja się wypowiem odnośnie łuski ryżowej. Używam jej w kłopotliwych piwach i spełnia swoje zadanie w 100%. Możesz w przypadku b. trudnych piw podwoić zalecaną ilość-jest neutralna(jałowa) dla brzeczki nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Robię przynajmniej 2 warki z płatkami żytnimi w sezonie, kilo dwadzieścia nie robi różnicy przy filtracji. Zacieranie w lodówce na lenia. Edytowane 27 Marca 2017 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Ja zacieram przeważnie jednotemperaturowo w lodówce. Największy procentowy udział slodu ( nie płatków ) żytniego wynosiło około 40%. Miałem też warke gdzie suma pszenicznego i żytniego wynosiła lekko ponad 55%. Mialem też raz 15kg zasypu z 5kg kleikowanego amarantusa. Pomijając zasadność takiej ilości żyta to nie mialem problemów z filtracja. Największe problemy mialem kiedy zrobilem i betaglukanowa i mashout. Powód byl odnaleziony później i byl nim niedoczyszczony filtrator. Co do filtratora do ciężkich zasypów polecam rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się