Skocz do zawartości

baza wiedzy dla poszczególnych gatunków


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Tak pomyślałem że może by warto było stworzyć wątek lub dział w forum w którym mozna umieszczać istotne doświadczenia z poszczególnymi gatunkami piw.

Takie usystematyzowanie wiedzy co poprawia a co zabija cechy gatunkowe piwa. Chodzi o to by początkujący, jak ja, mogli uniknąć elementarnych błedów.

Wiadomo że np. w przypadku pszenic lepiej unikać cichej, że warto robić dekokcję, by dać mniej drożdży co powinno zwiększyć ilosc estrów itd i z drugiej strony czynności które odejmą cech gatunkowych...

 

Nie chodzi o to że chcę pasożytować, lubię zbierać informacje po całym forum i wiki, samo zagłębianie tematów sprawia kupę frajdy, ale takie usystematyzowanie doświadczeń mogłoby znacznie ułatwić przyswojenie ważnych elementów wiedzy o warzeniu konkretnego gatunku a i wszyscy mogli by się podzielić swoimi doświadczeniami z bojów.

 

pozdrawiam

 

s

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BJCP opisuje cechy poszczególnych stylów piwa (łącznie z informacjami o tradycyjnym wytwarzaniu).

 

A jak te cechy uzyskać to już sprawa każdego piwowara, nigdy nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi, na te kwestie każdy ma jakiś swój pogląd.

 

Przykładowo piwo pszeniczne:

- zasadność przerwy ferulikowej

- długość tej przerwy

- zasadność dekokcji

- rodzaj dekokcji (ilu warowa)

- cicha czy bez?

 

Poza tym - to wszystko już jest na forach, są FAQi, wiki, wątki mapy itp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł jest teoretycznie dobry, ale... w praktyce obawiam się, że burzliwych dyskusji nie będzie. Co nie znaczy, że nie można spróbować.

 

Załóż wątek o stylu, który Cię interesuje, napisz co wyszukałeś, albo jakie są Twoje doświadczenia, a być może inni opiszą swoje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę wiedzy i literatury na ten temat, ale nawet nie staram się jej specjalnie popularyzować, bo po pierwsze niekoniecznie jest prawdziwa (jest USA-centryczna), po drugie sędziowie mogą mieć inne zdanie na ten temat, po trzecie stosując niestandardowe rozwiązania czasem można osiągnąć lepsze efekty.

 

Na przykładzie weizena: teoretycznie typowym błędem jest nadmierne rozbuchanie aromatów gożdzikowo - bananowych, podczas gdy w przyzwoitym weizenie powinny one być zbalansowane słodowością, chlebowością. Z pewnością jednak w konkursie lepiej sobie poradzi egzemplarz walący bananami na metr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak te cechy uzyskać to już sprawa każdego piwowara, nigdy nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi, na te kwestie każdy ma jakiś swój pogląd.

 

Popieram admiro ,co za trafne ujecie tematu :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.