Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

Edytowane przez Wingman
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

Edytowane przez pucekmiszcz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

 

Dzięki za podpowiedź. Raczej zależy mi żeby był treściwy i lekko słodki niż wytrawny. Co do drożdży to mam pod ręką jeszcze saszetkę US-05 ale może lepiej dać S-04? One słabiej odfermentowują

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie S-04 zeszły z 12 do 3.5 BLG. Piwo jest raczej pełne i słodkie, choć dałem jeszcze 300 gr glukozy. Jeszcze nie robiłem stoutu na US-05 więc nie wiem jak wyjdzie.

Edytowane przez pucekmiszcz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.