bimbelt Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Przymierzam się do budowy chłodnicy z rurki miedzianej. Prosze o rady. Jaka srednice rurki najlepiej wybrac? Wiem, ze srednica powinna byc wzglednie duza. Tylko jak duza? 10? 15mm? Wieksza? Wszelkie inne porady mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Według mnie maksimum 10 mm, optimum 6-8 mm. Ja mam 6 mm i działa idealnie. 15-20 min. i po chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Cześć, Ja mam chłodnice z miedzi fi 10 i 10 mb. Chłodzę nią 28l i 50 l warki i spisuje się bardzo dobrze. Poza tym był już temat o tym http://www.piwo.org/forum/t2565-Zbudowac-chlodnice.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Jeśli masz dostęp do taniego materiału to buduj. Ja sprawdziłem ceny Cu w Warszawie i taniej było kupić chłodnicę od Wesołego. Działa bardzo dobrze, 23 litry poszlo "ino mig". Właśnie zrobiłem ciemne pszeniczne:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Ja mam z rurki 10mm. Długość około 20mb. Wysoka na wysokość KEGa 50l. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi