uups Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 czy możecie mi podpowiedzieć jaki sprzęt według was jest najlepszy do zacierania/warzenia piwa? czytam duzo na forum ale metod też nie mało szykuje sie do zakupów , ale nie chcę kupić czegoś na chwilę i za moment wymieniać , np lidl czy keg? + taboret +keg co proponujecie ? a może lodówka , oczywiście liczę się z kosztami ale wolę wydać więcej i konkretnie by później nie zmieniać sprzętu , jak na razie mam dwa fermentatory + oplot . ...pozdr brać piwowarską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 A jakie masz warunki lokalowe, dostęp do prądu gazu i docelowo jakiej wielkości warki chcesz robić. Nikt z nas u ciebie w domu nie mieszka, więcej konkretów proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) prosze bardzo mam garaż 40m2 z dostepem do prądu w domu nie chcę tego robić (kuchnia indukcyjna) na wiosne budowa browaru w ogrodzie gazu nie bedzie ale energia i woda dodam jeszcze że nie jestem zainteresowany półsrodkami ;)mogladam sie za kegami , termometrami , lodówkami itp Edytowane 24 Lutego 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 może mój garaż coś ci podpowie /kliknij na galerie w sygnaturce/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jeżeli masz prąd to może warto kupić kociołek do pasteryzacji z lidla. Ma on chyba 29 litrów. Jeśli chcesz warzyć więcej to zostaje tylko taboret i solidny gar z kega lub zwykły. Wszystko ma swoje wady i zalety. Kociołek na pewno będzie najtańszy bo gar z kega i taboret + butla to wydatek ponad 400 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Polecam keg+ taboret, z Lidlowskim garem doświadczenia nie mam wiec nie mam porównania, jeśli posiadasz fermentator i oplot to lodówka nie jest konieczna. 2 fermentatory to za Malo moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 może mój garaż coś ci podpowie /kliknij na galerie w sygnaturce/ josefik -przecież to nie garaż toż to browar całą gębą hehe widzę ze zacierasz w lidlu jeśli chodzi o kociołek to wiem że trzeba go przerobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 może mój garaż coś ci podpowie /kliknij na galerie w sygnaturce/ josefik -przecież to nie garaż toż to browar całą gębą hehe widzę ze zacierasz w lidlu jeśli chodzi o kociołek to wiem że trzeba go przerobić zacieram w kegu w lidlu grzeję wode do wysładzania i dekokcje robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jeżeli masz prąd to może warto kupić kociołek do pasteryzacji z lidla. Ma on chyba 29 litrów. Jeśli chcesz warzyć więcej to zostaje tylko taboret i solidny gar z kega lub zwykły. Wszystko ma swoje wady i zalety. Kociołek na pewno będzie najtańszy bo gar z kega i taboret + butla to wydatek ponad 400 zł. Lekka przesada; taboret kupiłem za 135zl. keg za 80 zł butla 50 z Rezem 315 ,zostanie jeszcze na kranik , filtrator z oplotu i fermentory uups w Dzierżoniowe masz hurtownie z piwem załatwisz kega bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Również polecam keg+taboret. Zyskujesz dzięki temu możliwość robienia całkiem dużych warek (przynajmniej 35-40L) a jednocześnie wiąże się to względnie z niewielkimi kosztami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) pisałem że nie chodzi o koszta , keg w hurtowni 170 zeta na allegro taniej ale w hurtowni wybiore sobie taki jaki chce taboret zaden problem butli mam kilka w koncu dachy robię na prawdę chodzi mi o by zainwestować w coś sprawdzonego , chodzi również o zmniejszenie kosztów jak bałaganu z tym zwiazanego Lekka przesada; madtaboret kupiłem za 135zl. keg za 80 zł butla 50 z Rezem 315 ,zostanie jeszcze na kranik , filtrator z oplotu i fermentory wink uups w Dzierżoniowe masz hurtownie z piwem załatwisz kega bez problemu. [bzibi ][/b]będziemy musieli sie spyknąc na jakies zacieranie hheee Edytowane 24 Lutego 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Widzę to tak: Na dzień dobry zainwestuj w trzy kegi 50L . Jeśli masz zacięcie do majsterkowania to możesz przerobić je sam. System grawitacyjny to na początek najlepsze rozwiązanie. Na początek można mieć jeden przekładany palnik. Z czasem nadaje się przeróbki na RIMS/HERMS lub na sprzęt ze sterownikiem Bolka o którym pisał josefik. Polecam poczytać cały temat Projektowanie browaru domowego. Kilka fermentorów przy takim układzie będzie niezbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się